Retro: Princezná Fantaghiro IV.

Princezná Fantaghiro 4

Hoci to znie úplne neuveriteľne, kráľovstvo Romualda a Fantaghiro je znova vo veľkom nebezpečenstve. Príjemný pokoj narušil nečakaný príchod Čierneho mraku, ktorý so sebou prináša spúšť, záhubu, smrť a nešťastie. Jeho vinou zmizne zámok vrátane Romualda a jeho dvoch veselých švagrín. Fantaghiro sa teda opäť ostrihá nakrátko, berie do ruky meč, sadá na ukecaného koňa a spolu s čarodejníkom Tarabasom (a statočným „indiánskym“ chlapcom na koni, zrejme bratrancom Atreya z Nekonečného príbehu) vyráža v ústrety dobrodružstvu, ktoré môže navždy zmeniť jej život.

Odpustite iróniu. Štvrtá séria je spomedzi dovtedajších najakčnejšia, dejovo najnabúchanejšia a najexotickejšia. Naprieč ňou sa nesie výrazná orientálna atmosféra, k tomu plno farebných kostýmov a nádherných lagún. Vodopády, džungle a obrovské, rozľahlé, starostlivo udržiavané záhrady… v ktorých číha netušené zlo.

Okrem toho sú tu traja „jazdci apokalypsy“ (pomenovaní Hlad, Bieda a Utrpenie), čarodejnice a černokňažníci, lietanie na metlách, „lávoví“ ľudia a, samozrejme, rozprávajúce zvieratá a predmety (v sérii už rozprávalo skutočne všeličo a teraz sa rozrečnili konečne už aj doteraz mlčanlivé slnečnice).

Prítomný je aj Rufus – tvor s kopytami namiesto nôh. Ten však, ako mnohé ďalšie veci v tomto dobrodružstve, naráža na obmedzený rozpočet. Takže kým v Súboji titanov relatívne podobný kopytový netvor pochádzal z magickej dielne nezabudnuteľného Raya Harryhausea, tu je to naolejovaný kulturista s kopytami, ktorý sa pomerne márne snaží o nahnevaný, divoký, zvierací výraz. Ďalšou novou postavou je ropuší Fiodor, hoci s ním je to trochu komplikovanejšie, ale nebudem spoilerovať.

Novým ústredným zlosynom chrabrej Fantaghiro sa stáva temný Darken v podaní Nemca Horsta Buchholza, najmladšieho z pôvodných Siedmich statočných. Aby toho nebolo málo, comeback hlásia obľúbené postavy z minula. Okrem spomínaného Tarabarasa (Nicholas Rogers) prekvapivo aj jeho matka Xellesia (opäť Ursula Andress) a, prirodzene, nezaobišlo by sa to bez Čiernej strigy v podaní Brigitte Nielsen. V priebehu snímky sa dočkáme šokujúceho rodinného twistu. Ten určite zaskočí aj skúsených prívržencov telenoviel, ktorí si už toho v živote preskákali veľmi veľa.

Okrem akčných scén (tragikomických, isteže, ale no a čo) a rôznorodých lokácií (zabývaných pestrými postavami, postavičkami, bytosťami a beštiami) zaujme scenár, ktorý obsahuje prekvapivo veľa zvratov. Veľké podozrenie však vyvoláva Fantaghiro, koledujúca si o dôkladný profesionálny psychologicko-sexuálny rozbor. Síce ľúbi Romualda, veď kto by ho neľúbil. Jeho herecký predstaviteľ však túto sériu naopak nikdy nemal rád. To, že ju nepokladal za vrchol svojej kariéry, je poznať z jednotlivých dielov, v ktorých dostával čoraz menší priestor. Je to dosť zvláštne, lebo jeho postava je pre hrdinku dôležitá, keďže je to láska jej života. Čo Fantaghiro nezabúda nikdy zdôrazniť. O to obskúrnejšie pôsobí prítomnosť Tarabasa, lebo medzi ňou a Fantaghiro to zjavne a bez debaty iskrí. Výsledkom je bizarný ľúbostný trojuholník, ktorý ale teoreticky žiadnym ľúbostným trojuholníkom nie je. Pretože zakaždým, keď je to už na spadnutie, Fantaghiro príde s dlhým monológom na tému „priateľstvo medzi mužom a ženou“. Aj napriek tomu sme všetci poznali skutočnú pravdu.

A to ešte tvorcovia zjavne mali čo robiť, aby z toho v štvrtej sérii neurobili štvoruholník s chudákom Rufusom. Nakoniec to síce uhrali (Tarabas sa nečakane zaľúbil do úplne inej ženy, čiže morálny konflikt zažehnaný), ale čudná pachuť zostala.

Čo sa Romualda týka, Kim Rossi Stuart naozaj očividne nemal chuť na návrat, a tak sa mihne len na samom konci. Vlastne ani to nie je tak úplne pravda, pretože v skutočnosti ide len o zábery zo starších dielov(!). Obskúrne je, že Romualdo je v deji veľmi často, ale keďže je začarovaný (vyzerá úplne inak), hrá ho úplne iný herec. Neviem sa momentálne rozhodnúť, či je to geniálne alebo úplne hlúpe naplnenie porekadla „vlk sýty a ovca celá“. Rozhodnite sa vy a potom mi povedzte.

Už ani samotní tvorcovia príliš nevedeli, odkiaľ kam. Kým Romualda ignorovali len čiastočne, adoptívnu dcérku Esmeraldu z predchádzajúcej série ignorovali absolútne. V štvrtej sérii sa po nej záhadne zľahla zem a už sa nikdy na scéne neobjavila, a to ani v piatej sérii.

Čudný je aj scenár, obsahujúci množstvo pozoruhodných klenotov. Napríklad „jazdci apokalypsy“ hrdinke hneď v úvode dajú presný návod, ako ich poraziť. Ak je niečo ešte zvláštnejšie, tak potom je to nelogickosť názvov v televíznej distribúcii niektorých krajín. Hoci ide o štvrtú sériu, aj u nás ju verejnoprospešná televízia uvádzala pod názvom „Jaskyňa Zlatej ruže“, hoci jaskyňa zohrala svoju úlohu len v prvej sérii.


Stručný prehľad jednotlivých sérií:

  • 1991 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro (orig. Fantaghirò). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Kim Rossi Stuart, Ángela Molina, Jean-Pierre Cassel, Pavel Zedníček, Jan Kraus, Filip Renč a i.
  • 1992 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II. (orig. Fantaghirò 2). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Brigitte Nielsen, Kim Rossi Stuart, Karel Roden, Anna Geislerová a i.
  • 1993 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro III. (orig. Fantaghirò 3). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Ursula Andress, Kim Rossi Stuart, Nicholas Rogers, Brigitte Nielsen, Jiří Krytinář a i.
  • 1994 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro IV. (orig. Fantaghirò 4). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Nicholas Rogers, Horst Buchholz, Ursula Andress, Brigitte Nielsen a i.
  • 1996 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro V. (orig. Fantaghirò 5). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Remo Girone, Brigitte Nielsen a i.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Retro: Princezná Fantaghiro

Retro: Princezná Fantaghiro 2

Retro: Princezná Fantaghiro III


5. júla 2019
Ivan Kučera