Retro: Princezná Fantaghiro III

Tarabas

Kráľovstvo Romualda a Fantaghiro je (opäť) v smrteľnom nebezpečenstve. Na scéne sa objavil mocný a strašný čarodejník Tarabas so svojou armádou krásne farebných samurajských zabijakov, ktorých stačí poliať vodou a oni skamenejú. Predtým ale unesú všetky deti, Romualdo je znova úspešne vyradený z hry a zas všetko zostáva na útlych pleciach milovanej Fantaghiro.

Hlavne sa treba pripraviť na do značnej miery istým (úchylným?) spôsobom špecifickú poetiku tretej série. V svojráznej vízii režiséra Lamberta Bavu sa to prejavuje napríklad týmito troma bodmi:

Bod. č. 1. Lesní škriatkovia vyzerajú ako machri v šponovkách, na ktorých je nalepené lístie, a jeden z nich, aby bol cool, urobí pred kamerou dobré, ale inak v rámci deja dosť nezmyselné a zbytočné salto.

Bod č. 2. Hrozitánsky a príšerný Tarabas je v skutočnosti extrémne fešácky, uhladený a sympatický model Nicholas Rogers. Pôvodom Austrálčan je desivý a obludný asi ako misa plná čokoládových muffinov.

Bod č. 3. Fantaghiro má reálnu psychologickú traumu z toho, že ako malá prakom zničila bábiky svojich sestier. Neveril som, že to vidím, a čakal som, že následne vypukne do ironického smiechu. Ale nie, myslela to vážne.

Vracia sa Čierna kráľovná (Brigitte Nielsen) z predchádzajúcej série. Najskôr iba prostredníctvom hlavy, následne už aj so zvyškom tela. V súlade s niektorými pokračovaniami sa z obľúbenej zápornej postavy v sequele stáva postava pomerne kladná, ktorá sa musí spojiť s hlavnou hrdinkou, aby bojovali proti spoločnému nepriateľovi. Tým sa okrem Tarabasa (s ktorého záporáctvom je to však značne otázne) stáva jeho matka Xellesia v podaní Ursuly Andress. Švajčiarska herečka bude už navždy známa ako historicky prvá bondgirl (Dr. No z roku 1962). Okrem toho si zahrala v Kanibaloch 2 a v pôvodnom Súboji titanov (1981), kde stvárnila Afroditu.

Nicholas sa vďaka svojmu atraktívnemu imidžu stal úspešným modelom. Pohyb pred kamerou preňho bol skôr oživením, než stabilnou prácou. Tarabas sa ešte vrátil do štvrtej série, do piatej už nie. Mimo tohto to s hercom už žiadna veľká sláva nebola. Objavil sa síce v pár projektoch, ako napríklad televízne dobrodružstvo Piráti Karibiku (kde sa stretol s Mariom Adorfom – seriálovým otcom Fantaghiro –, a s Lambertom Bavom) a v roku 2000 hral Ježiša (ale o tom radšej pomlčme), no následne herectvo zavesil na klinec. Dnes údajne žije v Austrálii, má rodinu a venuje sa nábytkárskemu dizajnu.

Uhrančivý Nicholas bol zrejme pestrejšou náhradou nielen pre ženskú, ale i mužskú časť publika, pre ktorú bol predsa len o čosi prijateľnejší než presladene gýčový Kim Rossi Stuart. Toho úloha po prvej sérii zjavne neuspokojovala a tak jeho Romualdo zakaždým skončil ako zakliaty alebo premenený, skrátka tak, aby jeho herecký predstaviteľ pred kamerou strávil čo najmenej času. V štvrtej sérii sa vrátil už len prostredníctvom starších záberov a v piatej vôbec nebol. Nuž čo, účinkovať v rozprávke je niekedy veru poriadny horor.

Tretia séria bola zo všetkých dovtedajších najakčnejšia a najviac fantasy. Plná bytostí, príšer a netvorov, ako sú lesné víly, elfi, niečo ako vlkolak, hovoriace predmety a zvieratá, živé huby a zelenina a dokonca niečo, čo niektorí diváci pokladajú za inšpiračný vzor pre Neila Marshalla a jeho príšery z Pádu do tmy.

Zaujímavý je i dej, ktorý má síce do temnoty ďaleko, i tak ale stojí za zmienku napríklad malá Esmeralda, z ktorej sa z istých drsných dôvodov na konci stáva čosi ako adoptívna dcéra Fantaghiro a Romualda. Pozoruhodný je i veľmi zvláštny a do značnej miery podozrivý trojuholník Fantaghiro – Romualdo – Tarabas, ktorý vykazuje isté… hmmmm… neetické prvky?


Stručný prehľad jednotlivých sérií:

  • 1991 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro (orig. Fantaghirò). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Kim Rossi Stuart, Ángela Molina, Jean-Pierre Cassel, Pavel Zedníček, Jan Kraus, Filip Renč a i.
  • 1992 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II. (orig. Fantaghirò 2). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Brigitte Nielsen, Kim Rossi Stuart, Karel Roden, Anna Geislerová a i.
  • 1993 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro III. (orig. Fantaghirò 3). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Ursula Andress, Kim Rossi Stuart, Nicholas Rogers, Brigitte Nielsen, Jiří Krytinář a i.
  • 1994 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro IV. (orig. Fantaghirò 4). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Nicholas Rogers, Horst Buchholz, Ursula Andress, Brigitte Nielsen a i.
  • 1996 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro V. (orig. Fantaghirò 5). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Remo Girone, Brigitte Nielsen a i.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Retro: Princezná Fantaghiro

Retro: Princezná Fantaghiro 2


14. júna 2019
Ivan Kučera