Retro: Nočná mora v Elm Street

Nočná mora z Elm Street

„Jedna, dvě, Freddy jde. Tři a čtyři, k tobě míří. Pět a šest, kříž dej v pěst. Sedm, osm, ztratíš rozum. Devět, deset, stát, nikdy nesmíš spát.“

Prvá Nočná mora v Elm Street vznikla v roku 1984. Natočil ju Wes Craven a spolu s Halloweenom (1978) a Piatkom 13 (1980) sa pokladá za trojicu svätých slasherov, ktoré tento hororový podžáner dokonale vyformovali. (Trochu nespravodlivo zabudnuté zvyknú vo všeobecnosti bývať Čierne Vianoce z roku 1974.) Ako zvyšné dva horory, i Nočná mora sa v nasledujúcich rokoch dočkala toľko sequelov, crossoverov, remakov, seriálov a kraťasov, že by ste ich nezrátali ani na prstoch dvoch rúk. Väčšina z nich síce už len mútne riedila vodu, napriek tomu by sa medzi nimi našli vydarenejšie kusy. A ako v Halloweene začínala mladučká Jamie Lee Curtis a v Piatku 13 mladučký Kevin Bacon, tu si to oddrel mladučký (a fajnovo rozmixovaný) Pirát z Karibiku.

Film výborne ťaží z toho, čo nie je vidieť. Legendárne monštrum Freddy Krueger sa (na rozdiel od neskorších častí) objavuje zriedka a skôr v náznakoch než v plnej svojej zjazvenej kráse. Napriek tomu, keď už sa predsa len ukáže na scéne, ide po vizuálnej stránke o bez debaty perfektne premyslenú hororovú ikonu, ktorá vstúpila do dejín žánru. Podiel na tom má presvedčivo zvrhlý výkon Roberta Englunda (pre ktorého šlo o životnú rolu), pruhovaný sveter, klobúk, tvár tak nechutná, že som sa na ňu ako dieťa nedokázal pozerať dlhšie, ako pol sekundy (a aj to iba cez prsty) a ako bonus ikonická rukavica s nožmi namiesto prstov.

Freddy dnes patrí medzi najkultovejších filmových hororových vrahov po boku Chuckyho, Michaela Myersa, Candymana, Jasona Voorheesa alebo Votrelca. Zaujímavé je, že v neskorších pokračovaniach sa mytológia okolo neho šťavnato prehlbovala a za pochodu dopĺňala. Takmer nebolo dielu, v ktorom by nepribudla nová informácia k minulosti postavy. V porovnaní s tým je Freddy v jednotke len ledabolo načrtnutý náznak čohosi hrôzostrašného, o čom nič nevieme.

Sranda je, že keď o dvanásť rokov neskôr Wes Craven natočil Vreskot, neodolal a dal si doňho cameo školského upratovača, ktorý mal nielenže rovnaké meno ako pekelník z Elm Street, ale aj oblečenie.

Hlavným hrdinom však nie je Freddy a svojím spôsobom ani Nancy Thompson (v sympatickom podaní Heather Langenkamp, ktorá toho nikdy predtým a ani potom veľa nenahrala), ale atmosféra. Snová, hypnotická, zaspatá, s pribúdajúcimi minútami čoraz hororovejšia a (s rapídne ubúdajúcimi priateľmi a spojencami) bezvýchodisko­vejšia. Reč je samozrejme o kľúčových snívacích pasážach, ktoré sú dokonalo zrežírované. Skutočne pripomínajú obludnú nočnú moru, z ktorej je nemožné prebudiť sa. Leví podiel na tejto atmosfére má okrem vizionárskeho režiséra skladateľ Charles Bernstein, kameraman Jacques Haitkin a šéf výpravy Gregg Foncesa. Dievčatká skáčuce cez gumu vďaka ich podaniu nikdy neboli také znepokojivé.

Bolo by ale nefér hercov, vrátane debutujúceho 21-ročného Johnnyho Deppa, Lin Shaye (dnes známej vďaka sérii Jamesa Wana Insidious) v roličke učiteľky a hrdinkinho otca, miestneho šerifa v podaní uznávaného Johna Saxona (už v roku 1966 hral po boku Marlona Branda a získal za to nomináciu na Zlatý glóbus), odstaviť na úplne vedľajšiu koľaj. Dobrý výkon podala i Ronee Blakley ako Nancyina matka, ktorá sa snaží utopiť temné spomienky v alkohole. Nedá mi nespomenúť Josepha Whippa (ktorý si zahral šerifovho zástupcu a v neskoršej inej kultovej Cravenovej vyvražďovačke, vo Vreskote, postúpil na šerifa) a Mimi Craven (vtedajšiu Wesovu manželku v úlohe zdravotnej sestričky).

Snímka ponúka viacero drsných momentov (doslova gejzíry krvi) a originálnych nápadov. Je plná praktických a na realizáciu v zásade jednoduchých, ale pre uhranutého diváka pôsobivých nápadov, ako je lascívne telefónne slúchadlo, rukavica vo vani plnej peny, putovanie po stene, predĺžené Freddyho ruky alebo želatínovo-blatové schodisko.

O šesť rokov nato prišiel Nožnicovoruký Edward, ktorý však podobné horné končatiny používal na neporovnateľne ušľachtilejšie ciele, než je krájanie tínedžerov. Ale to je iný príbeh.


Nočná mora v Elm Street (orig.: A Nightmare on Elm Street)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1984, 91 min.
Réžia: Wes Craven
Hrajú: John Saxon, Heather Langenkamp, Johnny Depp, Lin Shaye, Robert Englund, Joseph Whipp, Mimi Craven a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


13. decembra 2019
Ivan Kučera