Retro: Mutant

Mutant - Species - poster

Túži po vás Votrelec ženského rodu. Aká je vaša odpoveď?

V roku 1974 sme do vesmíru poslali vzorec ľudskej DNA. V roku 1993 prišla odpoveď. Mimozemská DNA. Niekoľkým machrom, na čele s Xavierom Fitchom (Ben Kingsley), pripadalo ako vynikajúci nápad obe DNA spáriť. Výsledkom sa stala Sil – ľudskej bytosti podobný tvor (Michelle Williams), avšak so zarážajúco rýchlym štádiom vývoja. Keď vedci pochopia, že to zrejme bola pasca, je neskoro. Pokúsia sa Sil zlikvidovať, tej sa však podarí ujsť. Fitch musí dať dokopy tím špecialistov, odborníkov, vedcov a zabijakov, ktorých úloha je jasná: nájsť a zabiť Sil.

Mutant je od roku svojej premiéry pokladaný za sestru Votrelca. Monštrum, ktoré nám austrálsky režisér Roger Donaldson (Bounty, Rozpútané peklo) vo svojom hite predstavil, sa skutočne podobá na ženskú verziu kultovej príšery zo sci-fi hororu Ridleyho Scotta. Film obsahuje plno nechutných, vizuálne humusných momentov, scén a nápadov. Na niektorých sa nepodieľal nikto menší, než práve legendárny duchovný, vizuálny a iný otec legendárneho Votrelca, kontroverzný švajčiarsky umelec H. R. Giger.

Na filme, hoci nie je nijako extrémne geniálny, treba oceniť, že sa nebojí ísť na doraz. Naopak, je nekompromisne určený dospelému divákovi, takže obsahuje veľa nahých tiel, sexu a odporností. Čo nie každému samozrejme sedí, ale proste do hororového žánru to patrí. V 90. rokoch bol na tom horor všelijako, ale keď už niečo hororové vzniklo, často to bolo poriadne drsné (Mimic, Anakonda, Horizont udalosti).

Negatívne hodnotím scenár Dennisa Feldmana (Vírus s Jamie Lee Curtis). Niekedy sa sťažujeme, keď sa film dlho rozbieha. Rovnako zlé je však, ak má až príliš ostrý rozjazd. Divákovi sú utajené základné informácie, pritom sa však dej odvíja rýchlo. Netušíme, koľká bije, nemáme sa o čo zachytiť. Mutant sa ešte ani poriadne nezačne a už tu máme zlých vedcov a dobré dievča, ktoré chcú zabiť. Dieťa teda utečie a zabije bezdomovca, a divákovi je už jasné, že asi až také dobré v skutočnosti nebude. Dievča sa bleskovo mení na dospelú ženu. Čožeeee? Medzitým zlý Kingsley, ktorý teda tým pádom možno až taký zlý nie je, začne dávať dokopy tím. Skladanie tímu ale v podstate skončí pri Whitakerovi, ktorý je poňatý ako hlavný hrdina. To ale po pár minútach prestane byť pravda a zvyšok tímu sa objaví „naraz“ v jednej miestnosti spolu s ním. Chaos je aj v ich poslaní. Najskôr nemajú za úlohu nič iné, len Sil nájsť a zabiť, ale hneď v druhej scéne v laboratóriu komplikovane skúmajú mimozemskú DNA. Prečo? Otázkou je aj to, načo by, preboha, mocný muž ako Kingsley vôbec potreboval dať dokopy tím zložený z nie príliš schopných civilov, keď určite pre podobné katastrofické prípady musí mať k dispozícii osemnásť helikoptér, sto džípov a 28 mariňákov s rotačákmi.

Takýto kasting by sme dnes vnímali negatívnejšie, ale v polovici 90. rokov bolo bomba vidieť v jednom filme držiteľa Oscara za Gándhího Bena Kingsleyho a Michaela Madsena, pričom sympatický dvorný herec Quentina Tarantina je ako zabijak asi najlepšou postavou. Naopak, bizarným dojmom pôsobí citlivý Forest Whitaker (Rogue One: A Star Wars Story), ktorého postava, ehm… hlboko prežíva veci. To je na jednej strane zaujímavé, na strane druhej je to asi posledný typ chlapa, akého by ste chceli mať v tíme, ak by ste mali za rozkaz zlikvidovať útočného mimozemšťana. Zvyšok kastingu dotvárajú vtedy ešte mladučká Michelle Williams (Dawsonov svet, Skrotená hora), Alfred Molina (Frida, Raimiho Spider-Man 2), Marg Helgenberger (Kriminálka Las Vegas) a kanadská modelka Natasha Henstridge. Pre tú šlo o debut a v rovnakom roku „excelovala“ v jednom z najpríšernejších filmov desaťročia, v Adrenalíne s Christopherom Lambertom, ktorý sa natáčal na Slovensku.

Film sa dočkal troch pokračovaní; do dvojky (1998) sa okrem Madsena a Marg Helgenberger vrátila i Natasha Henstridge. V rokoch 2004 a 2007 prišla trojka a štvorka.


Mutant (orig.: Species)
Žáner: sci-fi, horor
Výroba: USA, 1995, 108 min.
Réžia: Roger Donaldson
Hrajú: Ben Kingsley, Michael Madsen, Alfred Molina, Forest Whitaker, Marg Helgenberger, Natasha Henstridge, Michelle Williams a ďalší.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Recenzia: Mutant 2


21. júna 2019
Ivan Kučera