Retro: Kull dobyvateľ

Kull Dobyvateľ

Pred časom sme sa v Retre bavili o seriáli Herkules s Kevinom Sorbom. Dnes príde reč na čosi podobné. Len o dosť horšie.

Dobrodružná fantasy Kull dobyvateľ sa v polovici 90. rokov natáčala na Slovensku. Pamätám si, s akým napätím a s vysokým stupňom nadšenosti sme ju očakávali. Tešili sme sa, ako na ňu pôjdeme do kina. Nakoniec ale padla posledná klapka, na dlhý čas okolo projektu nastalo podozrivé ticho… a potom šiel rovno na video. Vysvitlo, že ambiciózny veľkofilm stojí za starú bagandžu, ktorú vylovíte z jazera namiesto ryby. Čo nevyšlo? Nuž… zdá sa, že nevyšlo nič.

Kull vznikol podľa kníh R. E. Howarda – literárneho autora nemilosrdného Conana (ale aj hororového spisovateľa, na čo sa zvykne zabúdať). Po dlhých rokoch sľubov ohľadom ďalšieho Conana s Arnoldom Schwarzeneggerom sa Kull zdal byť ako film, ktorý zaplní dieru. Ako Conan, síce nie Conan, ale dačo na ten spôsob, fantasy so svalnatým drsňákom. Kevina Sorba dokonca priamo na pľac prišiel navštíviť Schwarzenegger, aby mu dodal odvahu a poprial, aby sa z Kulla stal prvý diel úspešnej filmovej série.

V tých časoch u nás vznikalo veľa hollywoodskych produkcií. Kým ale Česi mali šťastie na blockbustery ako Mission: Impossible, u nás z toho boli len Traja mušketieri s Charliem Sheenom, rozprávka Dračie srdce, wtf sci-fi horor s Christopherom Lambertom Adrenalín… a Kull.

Nielen podľa Arnolda, ale aj podľa štúdia to mala byť séria. Početná, úspešná, veľkolepá. Dvojka však nikdy nevznikla. Pritom Sorbo bol v tom čase nemalou hviezdou seriálu Herkules. Možnože práve ďalšie časti Kulla mali byť projektom, ktorému sa v budúcnosti chcel venovať, a Herkula by postupne odsúval na vedľajšiu koľaj. Nič z toho ale nevyšlo. Kull prepadol, sága sa z neho nikdy nestala, Kevin sa vrátil k natáčaniu Herkula, ale ani tam to nedopadlo dobre – ešte nejaký čas vznikali nové epizódy, no v roku 1999 nastal definitívny koniec. Nielen so seriálom, ale aj s Kevinovou kariérou (alebo chcete rozoberať sci-fi seriál Andromeda?).

Kull je vzácny prípad filmu, kde nič nevyšlo tak, ako malo. Začína sa to už pri kastingu, ktorý je žalostný, nevyrovnaný a nechcene smiešny. Sorbo je sympaťák, ale všetci ostatní sú mimo, vrátane Tii Carrere, vtedajšej hviezdičky (Pravdivé lži, seriál Lovkyňa tajomstiev). Strašne zlá je i vizuálna stránka, kde sa bijú trápne počítačové triky so zjavne nedostatočným rozpočtom (20 miliónov). Vinou toho Kull zo všetkého najviac pripomína filmovú verzia Herkula, iba s tým rozdielom, že hlavná postava sa volá inak. Fantasy svet je neucelený, rozpadáva sa za pochodu, je lacný, neoriginálny, nepresvedčivý. S hardcore víziou Johna Miliusa (prvý Barbar Conan) sa nedá vôbec porovnať.

Dočasnú záchranu predstavujú akčné scény, ktorých je málo a ani nie sú dobré. Vytrénovaný Sorbo v nich ale nie je drevo a tvorcovia ich oživili na hrdinskú fantasy netradične zvolenou hudbou, čo prekvapivo celkom funguje.

Napriek zlému scenáru a kastingu by sa to ale hádam zvládnuť, keby bol dobrý režisér. Zvládnuť sa dá všeličo, ak ste kvalitný, zručný fachman, ktorý vie, ako na to. Základná chyba, po ktorej sa to začalo na seba nezadržateľne nabaľovať ako guľa rútiaca sa zo zasneženého svahu, bol práve nevhodne zvolený režisér. Neviem, komu napadlo do tejto funkcie dosadiť dovtedy (a aj potom) neznámeho Johna Nicolellu. Ale bol to malér nad mraky. John to očividne nezvládal, natáčanie sa mu vymklo spod kontroly, filmu chýbala pevná ruka. Johna produkcia vyhrabala z televíznej tvorby (v minulosti robil napríklad Miami Vice), potom prišlo fiasko s Kullom a o rok neskôr, iba vo veku 52 rokov, John umiera.

Nech je mu zem ľahká. Ale film je to hrozný.


Kull dobyvateľ (orig.: Kull the Conqueror)
Žáner: fantasy, akčný, dobrodružný
Výroba: USA, 1997, 95 min.
Réžia: John Nicolella
Hrajú: Kevin Sorbo, Tia Carrere, Thomas Ian Griffith, Litefoot, Sven-Ole Thorsen, Pat Roach a ďalší.


Súvisiace linky

Recenzia – Howard, Robert E.: Kull (Rastislav Weber)

Recenzia: Kull Dobyvateľ (Juraj Červenák)


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. júna 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií