Retro: Koniec dní

End of Days

Koniec sveta (a kariéry Arnolda Schwarzeneggera) sa blíži.

Newyorský policajt Jericho (Arnie šokujúco nastupujúci na scénu až v dvanástej minúte) prišiel za tragických okolností o rodinu. Jeho roztrhnutá duša našla pokoj na dne fľaše. Oporou sa mu snaží byť parťák Chicago (Kevin Pollak), no situáciu im značne skomplikuje to, keď sa obaja koncom roka 1999 dostanú na stopu Satana (ehm, Gabriel Byrne), ktorý sa tvrďácky rozhodol zničiť svet.

V roku 1999 ste reálne mohli natrafiť na ľudí, ktorí verili, že daný rok bude posledným v histórii ľudstva. S prvou sekundou roka 2000 mal podľa nich nastať koniec. Všetkého. Z toho zvláštneho obdobia výrazným spôsobom ťažilo viacero filmov, vrátane Konca dní. (V skutočnosti ide o ťažkopádny preklad názvu filmu slovenským distribútorom; český sa nebál postaviť sa k tomu priamočiarejšie: vyrukoval s Koncom sveta a bodka.) Vzniklo viacero podobne ladených diabolských hororov. Deviata brána s Johnnym Deppom od Romana Polańského alebo Stigmy (paradoxne tiež s Byrneom, tentoraz však v kladnej úlohe), prípadne nehororové kúsky Zmluva s diablom (komédia s Brendanom Fraserom, kde diabla hrala Elizabeth Hurley) a tak troška snáď i Spawn s Johnom Leguizamom.

Keď do projektu napochodoval titan Arnold Schwarzenegger, režisérom sa stal tvorca Relicu a rozpočet narástol na fajnových 100 miliónov, každému bolo jasné, že tu sa príliš na horor hrať nebude a pôjde skôr o akčný film. Ale naozaj?

Nuž, je to možno prekvapivé, ale vlastne ani nie. Aspoň nie prvú hodinu. Koniec dní síce obsahuje akciu (vrtuľník). Nie je jej ale veľa, dokonca Arnold často dostane do držky. V najsmiešnejšej akčnej scéne roka mu nabúcha búdku postaršia tetka, ktorá pôsobí dojmom, že ju šéf kastingu našiel v Alpách, ako čapuje kvalitné pivo. Režisér Peter Hyams prvú hodinu siaha skôr po atmosfére než akcii. Výborne mu v tom pomáha parádne temná, pochmúrna výprava pozostávajúca z rôznych odporných miest, z ktorých na diváka lezie presvedčenie, že ľudstvo si naozaj zaslúži vymrieť. Mnohé interiéry a exteriéry miestami pôsobia až tak, ako keby ich vystrihli z postapokalyp­tickej sci-fi.

Bohužiaľ to Peter nevydržal a v druhej polovici z filmu spravil obrovské CGI zverstvo a lacné predvádzačky. Takmer sa na to nedá dívať. Miestami bez toho „takmer“. Finále so samoúčelnou prehliadkou nevydarených efektov túto snímku zavŕšilo do tragického konca. Arnold proti Satanovi nasadí najťažší kaliber. Nie, Bibliu nie. Ani tím špičkových exorcistov. Raketomet. Áno, vo finále je to presne také hlúpe, ako si predstavíte, keď sa povie: „Film, v ktorom Arnold Schwarzenegger bojuje proti diablovi.“ (Nič v zlom, Arnold, mám ťa rád.) Legendy Rosemary má dieťatko, Vyháňač diabla alebo Prichádza Satan! sa veru nemusia báť zosadenia z trónu satanských klasík.

Príliš sa s tým nepiplal ani scenárista Andrew W. Marlowe (Air Force One, Muž bez tieňa), ktorý to rúbe hlava nehlava… Postava menom Tomáš Akvinský… no proste Andrew si s tým naozaj zjavne veľa roboty nedal a bral prvé, čo mu prišlo na rozum.

Dovtedy každopádne nejedného diváka určite zaskočí, o aký krvavý, brutálny bitúnok ide. Na to, že sa bavíme o schwarzeneg­gerovke za stovku miliónov dolárov, ide skutočne o poriadne temný a drsný film (bábätko cucajúce hadiu krv). Je tam dokonca erotická scéna, síce najhoršia filmová erotická scéna daného roka, ale je. V tomto smere režiséra treba pochváliť za nekompromisnosť, ale to je asi tak všetko. Hoci tomu dnes ťažko uveriť, pôvodným režisérom mal byť James Cameron, Arnoldov veľký kamoš. Nakoniec z filmu v poslednej chvíli vycúval a starý dobrý Rakúsky dub na to peklo zostal sám.

Čo filmu, okrem množstva nevydarených trikov, láme väzy, je strašný kasting. Nakoniec je 52-ročný Arnold paradoxne tým najlepším a najvyváženejším hercom, ktorého snímka ponúka. Mnohí ho v čase premiéry kritizovali za to, že sa do podobne ladeného filmu nehodí, že je to nad jeho sily a že mal radšej točiť ďalšieho Terminátora. Mne sa páčil. Nevidím v ňom žiadny problém, dokonca aj tých pár emočne silnejších momentov zvláda dôstojne. Vôbec nevyzeral, že mal v tom čase zdravotné problémy. Kvôli srdcu musel v roku 1997 podstúpiť operáciu, po ktorej mu mnohí prorokovali koniec kariéry. Koniec dní je tak trochu jeho odpoveďou na tieto kuvičie hlasy.

Nevedno, komu prišlo na um dať rakúskemu obrovi za kolegu prevažne komika Kevina Pollaka (Willow), ale bol to rovnako zlý nápad, ako keď v Sudcovi Dreddovi po bok Slya Stallonea postavili Roba Schneidera. Občas to medzi nimi zábavne iskrí a človek verí, že sú dlhé roky kolegami (pokec o umelej priateľke), ale to je asi tak všetko. Poteší síce zopár ksichtov vo vedľajších rolách (hlavne Udo Kier, Rod Steiger a týpek hrajúci bezdomovca s mimoriadne kurióznym účesom). Robin Tunney v titulnej ženskej úlohe sa dá zniesť, Robin neskôr zastabilizovala svoju kariéru v Mentalistovi.

Kľúčová úloha pána pekiel by niektorým hercom určite sadla, ale jednak je vo filme poňatý ako úplný debil, ktorého stačí vyhodiť zo siedmeho poschodia (Satana???) a jednak medzi daných hercov Ír Gabriel Byrne (Muž so železnou maskou, Prekliate dedičstvo, Loď duchov, Excalibur) nepatrí. Vie byť dobrý. Občas. Často je však zlý a nesympatický – a toto je ten prípad. Jeho výkon sa nedá porovnať s tým, čo dva roky pred ním predviedol Al Pacino v Diablovom advokátovi. Vidno, že Byrne sa snaží brať si z neho príklad a podáva svojho pána pekiel podobne minimalistickým štýlom. Problém je v tom, že je stokrát slabší herec, než Pacino a všetky tie jeho pohľady nie sú temné, zvodné a démonické – ale smiešne.


Koniec dní (orig.: End of Days)
Žáner: horor, akčný
Výroba: USA, 1999, 122 min.
Réžia: Peter Hyams
Hrajú: Arnold Schwarzenegger, Gabriel Byrne, Robin Tunney, Kevin Pollak, CCH Pounder, Udo Kier, Rod Steiger, Sven-Ole Thorsen a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Recenzia: Koniec dní (Juraj Červenák)


6. septembra 2019
Ivan Kučera