Retro: Dracula

Dracula

Stokerova kniha, ako ste si ju možno nikdy nepredstavovali. Ale nebojte sa, nie ste v tom sami. Stoker si ju takto tiež určite nepredstavoval. Ale podľa mňa by bol hrdý. Alebo zhrozený. Ale skôr to prvé.

Hoci sa medzi hororovými fanúšikmi povráva, že 90. roky žánru nepriali, v skutočnosti toto desaťročie práve vyniká dlhou sériou náročných, kvalitne obsadených, výborne natočených a drahých hororov, ktoré nerobili ústupky a boli drsné a odvážne (krv, sex). Vlk s Jackom Nicholsonom je vítaným, osviežujúcim pohľadom na vlkodlačí fenomén, Interview s upírom so sladko zakrvaveným duom Cruise/Pitt sa dnes pokladá za klasiku a v neposlednom rade vznikli ultimátne kusy v podžánri serial killer (Mlčanie jahniat, Sedem), ghost story (Šiesty zmysel), found footage (Záhada Blair Witch), slasher (Vreskot, Halloween: H20) a, ehm, Hammer (Ospalá diera).

Svojou trochou do temného mlyna prispel aj legendárny režisér trilógie Krstný otec – Francis Ford Coppola. Tomu v deväťdesiatych rokoch napadlo investovať nemalé peniaze do moderného spracovania starých legiend. V roku 1994 produkoval fantastického Frankensteina, ktorého diabolsky stvoril Kenneth Branagh, a o dva roky skôr Coppola osobne previedol na strieborné plátna najslávnejšieho upíra na svete: Draculu.

V čase premiéry mu vyčítali, že ho poňal o dosť inak a z transylvánskeho bossa č. 1 (ktorý sa neustálym používaním vo filmoch stal prototypom pre klišé) urobil človeka z mäsa a kostí. Chybujúce knieža, ktoré sa stalo krvilačným monštrom po osobnej tragédii a následnom zavrhnutí Boha. Mne osobne to príde ako pozoruhodná myšlienka, neviem, čo sa komu nepáčilo. Dvojnásobne v pekelnom podaní Garyho Oldmana, ktorý v tom období nehrával v slabých filmoch (Leon, Piaty element, J.F.K.).

Kasting je celkovo bombastický, vyráža dych. Je tu vtedajší miláčik davov Winona Ryder, v tom čase absolútna hviezda hitov Beetlejuice, Malé ženy, Nožnicovoruký Edward a Dom duchov, neskôr zabudnutá a v poslednom čase znovu objavená vďaka (avšak predsa len dosť hysterickému) výkonu v Stranger Things. Sivovlasý (!) Keanu Reeves ako jej milovaný Jonathan (keby mu toto chceli urobiť dnes, tak to v tom hnusnom hrade všetko vybúcha behom pár sekúnd a ešte pri tom stihne zachrániť nejakého psa). Spevák Tom Waits ako pošahaný Renfield. Talianka Monica Bellucci (Malena, Bratstvo vlkov – Hon na beštiu) ako jedna z Draculových neviest a vtedy absolútne uznávaný Anthony Hopkins (Bounty, Krajina tieňov, Mlčanie jahniat, Legenda o vášni). Hopkinsov legendárny expert Van Helsing nastupuje na scénu síce neskoro, ale potom už z príbehu neodíde a kradne si pre seba ako žoviálny a veľmi zábavný mentor každú scénu („Trpela?“ – „Určite. Ale potom sme jej odrezali hlavu a upálili sme ju a našla pokoj.“). Ani sa nečudujem, že sa ho gróf Dracula bojí a radšej utečie naspäť domov. Mojím miláčikom sa však v silnej konkurencii stal Billy Campbell ako spoľahlivý kovbojský mačo Quincey P. Morris.

Čo vyráža dych po druhýkrát, to je bez debaty premakaná, miestami vyložene šialená (ale úžasným spôsobom) vizuálna stránka. Filmu dominuje rad atraktívnych žánrových lokácií, ako je hrad, blázinec alebo hrobka. Kameraman Michael Ballhaus (Smrtiaca epidémia, Spáči) si to fakt užil.

Opomenúť nemožno ani na loď Demeter (v istom období sa hovorilo, že by bola táto pasáž natiahnutá na celovečernú minutáž a hlavnú rolu by hral Viggo Mortensen, ale nakoniec z toho – bohužiaľ? – nič nebolo), ktorej patrí fantasticky urobená niekoľkominútová scéna. Super je i scéna z úvodu, v ktorej Jonathan Harker odchádza do Transylvánie, do vysokých a ťažko prístupných hôr, kde ho čaká exkluzívny, no značne svojský klient. Tu sa dá atmosféra vskutku sekať kolíkom.

K tomu si treba pripočítať extravagantné kostýmy, perfektnú výpravu, absurdné (v dobrom) masky a šialené kameramanské zábery. Snímka ostatne získala Oscara za najlepší mejkap, kostýmy a strih zvuku a za výpravu bola aspoň nominovaná.

Coppolov Dracula je intenzívny. Rýchly. Poburujúci. A sexi.


Dracula (orig.: Dracula)
Žáner: horor, historický
Výroba: USA, 1992, 128 min.
Réžia: Francis Ford Coppola
Hrajú: Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Richard E. Grant, Cary Elwes, Billy Campbell, Sadie Frost, Tom Waits, Monica Bellucci a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


15. novembra 2019
Ivan Kučera