Retro: Čeľuste 3

Čeľuste  3 poster

Mašina na zabíjanie sa vracia. Aká je šanca, že vašu rodinu dvakrát ohrozí na živote žralok? A trikrát? Čo?

Čeľuste (1975) počas nakrúcania vyzerali ako dokonalý recept na katastrofu, ktorá bude lámať väz najskôr divákom, potom režisérovi a následne producentom. Nič také sa však nestalo a bol to megatrhák megatrhákov.

Štúdio samozrejme chcelo dvojku. Ale dá sa nadviazať na niečo ako Čeľuste?

Čo by sa nedalo. Proste budeme mať nového ľudožravého žraloka a dojem plnohodnotného sequelu docielime návratom obľúbených postáv a režiséra.

Spielberga však viac zaujal scenár k Blízkym stretnutiam tretieho druhu. A aby bola sranda, zlanáril na palubu aj kamoša Richarda Dreyfussa. Tým štúdio prišlo o dve poriadne horúce želiezka. Nakoniec sa do Amity vrátil iba Roy Scheider ako šerif Brody a jeho rodina – manželka Ellen a synovia Sean a Mike. Najlepšie pokračovanie na svete to nebolo, no tržba bola fajn a o 5 rokov neskôr prišla dnešná trojka. A v roku 1987 štvorka s Michaelom Caineom a jeho legendárnym zdôvodnením, prečo si v nej zahral, ale to je iný príbeh.

V trojke síce šerif Brody žije, ale neobjaví sa ani len v cameu, hoci herec zomrel až v roku 2008 ako 75-ročný. Tvorcovia trojky sa rozhodli dať do popredia práve jeho synov. Seana si zahral John Putch, nás ale zaujme skôr Mike. Toho stvárnil vtedy 29-ročný Dennis Quaid. Mladšiemu bratovi populárneho komika Randyho (bratranec Eddie, malý duchom, veľký srdcom z griswoldovskej série) film otvoril hollywoodske dvere dokorán. Vďaka tomu si zahral v tituloch Môj nepriateľ (áno, to sci-fi, v ktorom vychovával dieťa s hermafroditným mimozemšťanom na opustenej planéte), Správna posádka, Vnútorný vesmír alebo u nás natáčané Dračie srdce.

Chrbát mu kryl skúsený matador Louis Gossett Jr. Jeho účasť bola dosť absurdná, keďže mal za sebou čerstvého Oscara za Dôstojníka a gentlemana s Richardom Gerem. Účasť v žraločom béčko-céčku mu k renomé zrovna nepridala, no tak ale čo už, aspoň bola sranda. Rovnako obskúrne je, že v roku 1977 si Louis zahral v dobrodružnej Hlbočine, v ktorej nielenže hrala hviezda prvých Čeľustí Robert Shaw, ale šlo o adaptáciu knihy Petra Benchleyho, autora knižky Čeľuste. A aby nebolo bizarností málo, tak hádajte, kto hral onoho hermafroditného mimozemšťana o dva roky neskôr po boku Dennisa Quaida.

Trojka Čeľustí je v 3D. Nie, 3D skutočne nie je výmysel Jamesa Camerona. Bolo tu už v 50. rokoch 20. storočia (House of Wax s Vincentom Priceom). V 80. rokoch však znova prišlo krátko do módy a „tridéčka“ sa dočkala aj iná hororová séria, konkrétne trojka Piatku 13, ktorá vtrhla do kín rok pred Čeľusťami 3. V praxi to spoznáte podľa toho, že vo viacerých scénach sa úplne nezmyslene priamo proti kamere – na vás –, rútia rôzne predmety. S odstupom desaťročí to vyzerá vskutku hrozne. Nezabudnuteľný je hlavne záber, keď proti kamere a postavám, nachádzajúcim sa v riadiacom centre hlboko pod vodou, pláva žralok a vyzerá, ako by bol vystrihnutý z papiera a dodatočne nalepený na filmový pás.

Trojka má značne podpriemerný a predvídateľný scenár s nezaujímavými postavami (až na Gossetta Jr.). Veľmi veľa scén sa odohráva mimo vody, na suchej pôde a riešime tam mdlé problémy mdlých postáv. Dej už nie je situovaný do Amity, ale do pôsobivého vodného umelého parku. Škoda, že sa v ňom množstvo scén nedohráva. Akonáhle však konečne doňho dopláva náš kamarát žralok, začne to ako-tak odsýpať. Park je atraktívne prostredie, v niektorých momentoch pripomínajúce o 16 rokov mladšiu Zradnú hlbočinu.


Čeľuste 3 (orig.: Jaws 3-D)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1983, 96 min.
Réžia: Joe Alves
Hrajú: Dennis Quaid, Bess Armstrong, Louis Gossett Jr., John Putch a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


26. októbra 2018
Ivan Kučera