Retro: Anjel smrti

Fallen

Vystríhajte sa pred Azazelom.

John Hobbes (Denzel Washington) na vlastné oči videl popravu beštiálneho sériového vraha Edgara Reesea (Elias Koteas). O to viac ho zaskočí, keď sa čoskoro nato objavia nové vraždy, až podozrivo pripomínajúce Reeseov strašidelný rukopis. Skúsený detektív sa dostáva na stopu tajomného Azazela.

Anjel smrti bol v čase svojej premiéry pokladaný za prepadák. Prešumel kinami bez väčšieho diváckeho záujmu. Tých pár ľudí, ktorí naň predsa len zašli, hovorilo o zaujímavom filme, ktorý však zďaleka nebol taký dobrý, ako mohol byť. Ako to už často býva – v našich retro článkoch sa o tom presviedčame na vlastné oči pomerne často –, ide o ďalšiu snímku v poradí, ktorá je s odstupom času oveľa lepšia, než aká sa nám zdala byť v čase premiéry.

V prvom rade, kasting je vynikajúci. Uvoľnený Denzel (tomu bolo za témou zjavne ľúto a o rok neskôr znova pátral po sériovom vrahovi – Zberateľ kostí) ako sebavedomý hrdina, ktorého však postupne sebadôvera opúšťa. Sympatický, žoviálny a divákmi obľúbený John Goodman (Flintstonovci, Arachnofóbia, Roseanne) ako jeho parťák. Ich šéfa si s chuťou zahral hustoprísny veterán Donald Sutherland (Vládcovia bábok, Teraz sa nepozeraj), ktorý je tu oholený a všetci dobre vieme, že oholený Donald Sutherland je strašne autoritatívny (a strašidelný). Ďalšími hereckými chuťovečkami sú Elias Koteas, ktorý sa síce mihne len na začiatku, ale jeho psychopatické blbnutie podľa niektorých divákov patrí k vrcholom filmu (ja by som až taký sarkastický nebol, ale ten úvod naozaj má niečo do seba) či James Gandolfini (Sopranovci, 8 MM) s monštruóznymi mrožími fúzami. Múdru okrasu, ku ktorej si hrdina chodí po rady, zaobstaráva Embeth Davidtz (Schindlerov zoznam). Embeth pár rokov predtým behala po boku Asha v Armáde temnôt, takže bola zvyknutá na všeličo.

V druhom rade: atmosféra. Ponurá, temná, napínavá, silná, pochmúrna, autentická, nepríjemná, zlovestná. Režisér sa to dosť snaží podať cez uhrančivosť a spočiatku mu to celkom vychádza. Tvorcovia sa nebabrú a zabijú skutočne veľa osôb. Vrátane takých, o ktorých by ste to nikdy nepovedali. A to je drsné.

V treťom rade chválim tvorcov za realistické stvárnenie bežného života v americkej policajnej stanici. Každý pozná kolegu snáď lepšie ako vlastnú manželku, ktorá ho večer čaká doma, no často sa nedočká, lebo manžel bol nečakane odvolaný k ďalšej vražde. Niektorí sa navzájom neznášajú, ale vedia, že keď im začne tiecť do topánok, môžu sa na parťáka v plnej miere spoľahnúť. Vďaka tomu neprídete o atraktívne vzájomné slovné prekáračky („Mám nápad.“ – „Nekecaj.“).

V štvrtom rade, scenár síce nie je veľdielo, ale nie je ani hlúpy. Naopak, miestami je značne šikovný. Scéna, kde Hobbs za sprievodu pesničky od Rolling Stones prenasleduje Azazela, ktorý behom sekundy preskakuje z človeka na človeka, je epická, skvelá. Postupný ponor do sveta démona (a pátranie po záhadnej minulosti otca postavy, ktorú hrá Embeth Davidtz) je pôsobivé, napínavé, nepríjemné a zlovestné. Kladne vnímam i škodoradostné finále. V ňom sa staneme svedkami šikovného spôsobu, akým sa Hobbs vysporiada s Azazelom (ktorý bol na tomto svete tak dlho, až stratil ostražitosť). Hobbs to každopádne nedomyslel. Už keď som finále pozeral prvý raz, nesedelo mi to. Potom to dôjde aj samotnému Hobbsovi, ale už je neskoro.

Zatiaľ to vyzerá na maximálnu spokojnosť, však? Bohužiaľ, zdanie klame. Anjel smrti je zbytočne dlhý; od istej chvíle začne stagnovať a nudiť. Poňatie scén, v ktorých sledujeme svet z pohľadu Azazela, vyzerá vizuálne lacno a odpudivo. Scenárista určite nemá čisté svedomie, keďže úvod (chytený sériový vrah, jeho poprava a následné „oživenie“ a pokračovanie vo vraždách, potom prenasledovanie detektíva, ktorý po ňom počas života išiel) je okato skopírované z o osem rokov staršej mysterióznej krimi s Louom Diamondom Phillipsom The First Power.


Anjel smrti (orig.: Fallen)
Žáner: horor, triler, krimi
Výroba: USA, 1998, 124 min.
Réžia: Gregory Hoblit
Hrajú: Denzel Washington, John Goodman, Donald Sutherland, Embeth Davidtz, James Gandolfini, Elias Koteas, Aida Turturro a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


12. júla 2019
Ivan Kučera