Reportáž: FantáziaFEST

vitazi
novinky_beseda
Mark E. Pocha diskutuje - foto Serjoža Serjožovič
Finalisti MCF - foto Serjoža Serjožovič
Finalisti MCF s porotou - foto Serjoža Serjožovič
Víťaz MCF 2018 - foto Serjoža Serjožovič
Krst Domu 490 - foto Serjoža Serjožovič
Krst zborníka Fantázia 2018 - foto Serjoža Serjožovič
Juraj Červenák v diskusii - foto Serjoža Serjožovič

Súčasťou knižného veľtrhu Bibliotéka, ktorý sa konal uplynulý víkend na výstavisku Incheba v Bratislave, bol aj takmer celodňový, akciami nabitý program FantáziaFESTu.

Dopoludnia aj popoludní sa dalo vybrať z kvízu, krstov kníh Parstelvan od Silvie Zeumerovej alebo hororu Dom 490 od Marka E. Pochu a prezentácie knižných noviniek. Od obeda dominovalo udeľovanie cien súťaže Martinus Cena Fantázie a záver patril diskusii Jozefa Kariku, Juraja Červenáka a zástupcov spoločností produkujúcich filmové spracovanie kníh, ktoré obaja autori napísali. Vyberať rozhodne bolo z čoho. Vzhľadom na ohromné množstvo ďalších možností vyžitia na Bibliotéke však bolo potrebné stanoviť priority. Skupinka, v ktorej som sa ocitol, dala nakoniec prednosť dvom akciám: prezentácii fantastických knižných noviniek z viacerých vydavateľstiev a udeľovaniu cien.

V diskusii moderovanej Luciou Lackovičovou sa postupne prezentovali vydavateľstvá Artis Omnis, Hydra, Albatros a Carcosa. Prvé menované reprezentovala Andrea Harmanová a Roland Oravský (autor novinky V tieni Zeme) a našu zvedavosť rozhodne vzbudili plány na vydanie ďalšieho románu od Juraja Červenáka, Jany Plauchovej, ale pripravuje sa aj ďalšia kniha Valentíny Sedílekovej. Erik Fazekaš, redaktor Albatrosu, uviedol, že sa pripravuje slovenské sci-fi, ale meno autora ani titul nespresnil. O to zaujímavejšie pôsobila informácia o slovenskej verzii románov Philipa K. Dicka (na začiatok Snívajú androidi o elektronických ovečkách?) a Nadácie od Isaaca Asimova. Katarína Čavojová z Hydry uviedla, že rukopisov je veľa a ak sa pozrieme na kritériá výberu publikovanej knihy, určite to majú ľahšie už zabehaní autori oproti novým. Pozoruhodnou novinkou z Hydry bola miniatúrna kniha Lenony Štiblaríkovej. Z diaľky veľkosťou pripomínala krabičku krbových zápaliek. Mark E. Pocha zastupoval na besede české vydavateľstvo Carcosa patriace známemu prekladateľovi Milanovi Žáčkovi. Mark nalákal obecenstvo na román Oni, ktorý mu v Carcose vyjde a žánrovo spadne do škatuľky „lesná vyvražďovačka“. Podľa slov autora ho pre jednu z postáv inšpirovala práve moderátorka Lucia Lackovičová. Nechajme sa prekvapiť, aký osud túto postavu čaká. Kým sa tak stane, majú čitatelia k dispozícii jeho aktuálnu novinku Dom 490.

Plnú sálu dokázalo bezpečne prilákať udeľovanie cien Martinus Cena Fantázie. O výbornú atmosféru sa postaral moderátor a člen poroty Samo Trnka. Ďalší členovia poroty postupne pár slovami vyjadrili svoj vzťah k fantastike – konkrétne Pavol Rankov, Soňa Borušovičová, Erik Fazekaš a Juraj Búry. Pavol Rankov ako skúsený porotca ocenil vynikajúcu kvalitu poviedok a autorom poďakoval za príjemné čitateľské zážitky. Ostatní porotcovia sa zhodli, že očakávali oveľa horšie texty ako nakoniec čítali.

Cenu poroty získal Ján Babarík za poviedku Statočný chlapík, Cena ESET putovala k Ferdinandovi Žernovičovi za poviedku Sprievodca. Zástupca ESET okrem menovania výhercu ozrejmil aj tri kritériá hodnotenia: štylistiku a gramatiku, ideu a celkový dojem. Inováciou tohto ročníka bola aj nová subkategória ocenenia práve za ideový rozmer diela. Získal ho Rastislav Blažek za text Kremíkové nebo. Ján Barbarík patril medzi zásadných favoritov – získal ešte Cenu Béla a aj Cenu Bibliotéky. Ivan Harman v rámci Ceny Béla konštatoval, že síce celkový priemer kvality poviedok sa zvýšil, ale žiadna významne neohúrila. Navyše sa objavuje aj problém s jednoznačným zaradením do hororového žánru.

Podľa Lucie Lackovičovej ubúdajú amatérski autori píšuci fantasy, a naozaj, v súvislosti so zborníkmi minulých rokov fantasy dominovalo. V prospech fanúšikov sci-fi sa karta postupne obracia, čo treba len uvítať. Ivan Aľakša zhodnotil, že akoby zoslabla imaginácia a tá „pravá fantasy“ mu v tomto ročníku chýbala. Na treťom mieste sa umiestnil Tomáš Hrábek s poviedkou Peklo na tanieri, druhý sa stal Ján Babarík a víťazom bol menovaný Martin Petro s poviedkou Perpetum immobile. Okremi nich medzi finalistov patrili aj Simona Sádecká s textom Škára a Jana Tabačkou s poviedkou V tuneli.

Krátky rozhovor pred publikom poskytol aj ilustrátor obálky Martin Šugár. Motívom obálky je „stromoryba“ inšpirovaná aj Lovecraftom alebo komiksovými autormi. Na konci porotcovia pokrstili nový zborník vínom.

Hoci sa porotcovia podľa hlasov okolia mohli zdať voči autorom prísni, nič nepomôže začínajúcim spisovateľom tak ako spätná väzba. Martinus Cena Fantázie má pre fandom zásadný význam. Ostáva len dúfať, že aj budúci rok sa budeme môcť prísť pozrieť či už na ďalší ročník FantáziaFestu, alebo na udeľovanie cien novým nádejným autorom.

Foto: Autor a Serjoža Serjožovič.

Viac fotiek Serjožu Serjožoviča z Bibliotéky a FantáziaFestu 2018 môžete nájsť v jeho facebookovskom albume.


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


Súvisiace linky

FantáziaFEST a víťazi súťaže Martinus Cena Fantázie 2018

Pozvánka: FantáziaFest 2018

Finalisti literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie 2018 sú už známi

Poviedky Martinus Cena Fantázie 2018 – Fatality!

Pozvánka: Krst knihy Marka E. Pochu – Dom 490

Poviedka Statočný chlapík od Jána Babaríka

Poviedka Peklo na tanieri od Tomáša Hrábeka

Poviedka Perpetuum immobile od Martina Petra

Poviedka Škára od Simony Sádeckej

Poviedka V tuneli od Jany Tabačkovej


16. novembra 2018
Ján Blažovský