Recenzia – Žoldnéř 5: Pevnost (komiks)

Žoldnéř 5 - Pevnost

S piatym dielom prichádza doslova najvýbušnejšia kapitola tejto klasickej európskej komiksovej ságy.

Súboj medzi mníchmi z Rádu krátera a temným alchymistom Claustom naberá na obrátkach. Zákerný muž si chce podmaniť Zem večných oblakov.

Kým dej štvorky bol umiestnený prevažne pod zemský povrch do hororovej temnoty, piaty sa odohráva na vodnej ploche. Vicente Segrelles akoby sa pretekal sám so sebou o to, s akým vizuálne podmanivejším priestorom príde v ďalej časti. V žiadnom prípade sa nemieni opakovať, to by ho nebavilo. V tomto dobrodružstve sa na vlastné oči presvedčíme o jeho slabosti pre ohromujúce hrady, ozrutné kamenné stavby a monštruózne pevnosti, ktorých hrúbka múrov dosahuje niekoľko metrov. Komnaty, veže i vežičky, ale tiež priľahlé okolie (prístav, vodopád).

Nie bezmenný Žoldnier, ale Vicente Segrelles je hlavnou hviezdou nielen prvého, druhého, tretieho a štvrtého, ale tiež piateho dobrodružstva odohrávajúceho sa v mystickej, fantazijnej ríši plnej drakov, odvážnych bojovníkov a ešte statočnejších bojovníčok. Jeho ilustrátorská práca i po desaťročiach berie dych a fascinuje detailnou precíznosťou.

Segrelles sa s tým nepiple. Okrem parádnych budov, zbraní, lodí alebo brnení uchvacuje tentokrát nie ani tak ženskou nahotou (ktorá je v päťke obmedzená na nutné minimum), ale najmä brutalitou. Jej bezcitnosť vás v pár scénach zaskočí.

Atypicky pôsobia vyľudnené priestory. Niekedy sa zdá, že celú Zem večných oblakov obýva tristo, maximálne štyristo ľudí (a aj to je väčšina z nich zavretá doma). Nevadí to, ale je to trochu čudné.

Bonusy sú tvorené takmer dvoma desiatkami exkluzívnych strán. Segrelles sa v nich venuje téme vzniku tohto zošita, jednotlivých scén, nápadov, zobrazenia postáv atď. Ako v minulých dieloch, i v tomto to autor robí prostredníctvom kombinácie textu a obrázkov. Bonusy vďaka tomu vyzerajú ako dokument z dávnych dôb. Obsahujú spomienky a historky, ale i vysvetlenia toho, na akom technickom princípe fungujú mechanizmy používané postavami. Výkresy, nákresy, návody, konštrukcie, súčiastky vyrobené z rôznych druhov materiálu – to je Segrellesov svet. Keď vidíme, aký je niekedy svet okolo nás kvôli ľudskej rôznorodosti vyčerpávajúco komplikovaný, možno o to lepšie pochopíme autorovu zanietenosť práve pre technické veci, kde je všetko na milimeter presne tak, ako sa to vypočíta, naplánuje, zostrojí.

Je super, že Segrelles svoj opulentný výtvarný talent nerozdroboval v iných komiksoch, ale celý život vylepšoval a rozvíjal jeden. Scenár je každopádne strašne jednoduchý. Segrelles nie je rafinovaný scenárista. Nebabre sa s prepracovanými zápletkami. Vlastne sa nebabre ani s postavami: nachádzame sa už v piatej časti a ak dáme bokom anonymných vojakov a mníchov, tak máme k dispozícii len „zopár“ dôležitých postáv. Ale stačí to. Pre poriadok treba dodať, že v päťke sa na scéne prekvapivo predsa len jedna nová postava vyskytne – vynálezca a zbrojár Arnoldo.

Rodený Španiel Segrelles je famózny ilustrátor. Podriadil tomu všetko. Ako prácu s postavami, tak s vývojom deja. Teoreticky je to stále na jedno brdo, ale nemožno povedať, že by to rušilo: mnísi v čele so Žoldnierom prijmú výzvu zákerného Clausta, obe strany proti sebe radikálne bojujú a napokon je Claust síce úspešne porazený, ale v poslednej chvíli sa mu podarí utiecť v ústrety ďalšiemu pokračovaniu.

Žoldnéř 5: Pevnost patrí medzi rozmerovo najväčšie (nie najhrubšie) komiksy na našom trhu. Fanúšikovi a zberateľovi dozaista robí radosť postupná kompletizácia tejto scenáristicky nevýnimočnej, ale vizuálne bez najmenších pochýb mimoriadnej série.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Žoldnéř 5: Pevnost si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žoldnéř 5: Pevnost (orig.: El Mercenario 5: The Water Fortress)
Autor: Vicente Segrelles
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Vicente Segrelles
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pešek
Počet strán: 64
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7449–931–9


Súvisiace linky

Recenzia – Žoldnéř 4: Oběť (komiks)

Recenzia – Žoldnéř 3: Zkoušky (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. mája 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií