Recenzia – Zaplatit zemi (komiks)

Zaplatit zemi

Hovorí sa, že ak sa vrátite, mali by ste zemi zaplatiť. Stačí drobnosť. Čo ale ak vás kultúrna genocída zomelie natoľko, že sa z vás stane iný človek?

Severozápadné teritóriá v Kanade sú veľké ako Francúzsko a Španielsko dokopy. Pri rieke Mackenzie odnepamäti žije indiánsky národ v súlade s prírodou a s ročnými obdobiami. Potom prídu belosi.

V našich zemepisných končinách sú Indiáni obľúbení. Pred desaťročiami kinosály plnili diváci hltajúci mayovky s Winnetouom, Old Shatterhandom, Old Firehandom a Old Surehandom. Vyšlo veľa kníh; okrem tých od Karla Maya alebo J. F. Coopera tiež Tanec s vlkmi a Malý veľký muž. V posledných rokoch sa pôvodní obyvatelia Ameriky prebojovali do sveta komiksu v Aaronových Skalpoch. Minulý rok sa na českom trhu objavil román Běsnění kojota, ktorý nielenže pochádza z pera indiánskeho autora Owla Goingbacka, ale hojne využíva indiánske mýty, zvyky, legendy. Vo filmoch je znateľný pokus o pretlačenie realizmu na úkor zidealizovanej, prehnane romantickej predstavy (Wind River, Mrazivá pomsta s Neesonom). No a teraz sa objavil čierno-biely komiks Zaplatit zemi.

Nech už od neho budete čakať čokoľvek, zostanete prekvapení. Jeho autor – scenárista a ilustrátor Joe Sacco, sa narodil na Malte, vyrastal v Austrálii, žil v USA a hoci pracoval ako novinár, vždy ho to ťahalo do komiksovej oblasti. Napokon to spojil do jednoliateho celku. Komiksy, ktoré v minulosti stvoril, mali ďaleko ku komerčnosti. Spomeňme Bezpečnú zónu Goražde, Palestinu alebo Gazu: Poznámky pod čarou dějin.

Názvy hovoria za všetko. Držiteľ Eisnerovej ceny neváha cestovať do nebezpečných oblastí. Dalo by sa povedať, že ide o umelca orientovaného na náročného čitateľa, ktorý sa nebojí histórie, politiky a vie si vytvoriť svoj vlastný názor. Devastácia prírody nie je akceptovateľná, ale mnohí argumentujú tým, že ak by sme nerastné suroviny nechali v zemi, museli by sme sa rozlúčiť so svetom, aký poznáme. Žiadne autá, žiadne smartfóny. Ovládame prírodné zdroje my alebo ony nás? Škoda, že staré časy skončili? V ľudskej prirodzenosti je chuť napredovať, vyvíjať sa. Mohlo to donekonečna zostať pri lovení zvierat a stavaní člnov?

Zaplatit zemi je o reportérovi, ktorý cestuje po krajine a robí rozhovory prevažne s Indiánmi. To je všetko. Určite sa dal vytvoriť jednoliaty dej, ktorý by čitateľa lepšie vtiahol do rozprávania o odkaze predchádzajúcich generácií. O návrate k prírode. O návrate k samým sebe. Ale Sacco o niečo také zjavne nemal záujem. Zaplatit zemi je (komiksový) dokument. Osoby, ktoré tu vystupujú, skutočne existujú. Ostatne, onen reportér nie je nikto iný, než Sacco.

Spovedajúci sa delia o skúsenosti s civilizáciou, ktorá vtrhla nielen do ich životov, ale i do životov ich rodičov a starých rodičov a navždy ich ovplyvnila. Vytrhla ich s koreňmi z domova a umiestnila do internátnych škôl. Tam sa stali obeťou šikanovania. Učitelia v nich z nariadenia štátu potláčali gény, zakazovali im komunikovať v rodnom jazyku a vymetali z nich staré tradície, hoci ich k nim viedla od útleho detstva komunita, do ktorej sa narodili. Stali sa číslami bez mien, čím sa potláčala ich individualita. Fyzické tresty boli ešte tým menším zlom – šokujúco vysoký počet žiakov sa stal obeťou sexuálneho zneužívania a získal celoživotnú traumu.

Toto všetko si následne niesli životom. Hnilo to v nich, boli plní hnevu a keď to prasklo a zúrivosť vyrazila na povrch, začalo to mať škaredé následky (incest, domáce násilie, vraždy, alkoholizmus, prostitúcia, drogy).

Je to mrazivá depresia. Pôvodná generácia nezadržateľne vymiera. Nestihla odovzdať potomkom staré zvyklosti. Alebo stihla, ale potomkovia nemali záujem. Zvolili pohodlný život uprostred civilizácie s lacnými lákadlami a popreli tým samých seba, zapreli silné posolstvo predkov, stratili dotyk s realitou, prírodou, dušou.

Podobná chuť prisťahovalcov meniť zažité zvyky pôvodného obyvateľstva je pre ľudskú bytosť naprieč dejinami typická a hmatateľná. Dialo sa to v Austrálii, v amazonských pralesoch…

Sacco nachádza svetlo na konci tunela v podobe novej generácie snažiacej sa prinavrátiť k dedičstvu predkov. Je však zároveň poučená z toho, ako podvodnícky s nimi v minulosti zaobchádzal rasistický „biely muž“. Tentokrát nemieni predávať pôdu za päť dolárov ročne.

Zaplatit zemi je jednoduchý komiks, avšak ťažký na čítanie. Aby poctivo vykomunikoval všetko, čo vykomunikovať chce (a túži), musí sa obzerať do dávnej histórie. Taktiež nám vysvetľuje zložité procesy ťaženia surovín. Všetko so všetkým súvisí. Keby sa pri tom Sacco nepristavil, nemali by nasledujúce veci na čitateľa adekvátny dopad. Je ale pravdou, že pri niektorých vysvetleniach ťažobných procesov sa dostaví pocit nudy. Autor je najsilnejší v „obyčajných“, ľudských momentoch.

Saccova kresba nebude sedieť každému, ale záleží na tom, čo od nej čakáte. Niekto bude spokojný, pretože je iná, než bežne vídame vo svete komiksu. Iný si povie, že si mohol vziať na plecia len scenár a kresbu prenechať niekomu inému. Bonusy sú tvorené trojstranovými poznámkami a poďakovaniami. Komiks obsahuje prebal a čiernu lacetku.

Miestami komiks pripomína materiál na hodiny dejepisu alebo ilustrované štatistiky (napr. o domácom násilí). Ak vám doteraz tvorba Joea Sacca unikala, máte jedinečnú príležitosť napraviť to. Zaplatit zemi je, ako keď zo škatule vysypete kúsky puzzle. Začnete skladať a na konci máte celok, od ktorého neviete odtrhnúť zrak a nechápete, ako sa z ničoho stalo niečo.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Zaplatit zemi si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zaplatit zemi (orig.: Paying the Land)
Autor: Joe Sacco
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Joe Sacco
Jazyk: český
Preklad: Viktor Janiš
Počet strán: 272
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–519–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


31. marca 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií