Recenzia – Vilma Kadlečková: Zakázané směry (audiokniha)

Zakázané směry

Lucas už definitívne stojí v centre intríg veľkňazov Akkütlixa, ktoré postupne prinášajú svoje plody. Záhadný Aš-šád, ktorý sa ocitol nielen v roli jeho spoločníka, ale aj konkurenta, má svoje tajomstvá týkajúce sa fomalhiwského Sge­na.


Hubovitá scifi pentalógia pokračuje siedmou časťou. Lucasa Morissonova choroba premenila na plnohodnotného Össeana. V tejto časti sa kryštalizujú záverečné odhalenia, no ešte stále sa nedozvieme úplne všetko. Tak, ako nás nechala Vilma Kadlečková v šiestej časti Vrstva ticha odhaľovať pravé povahy a pohnútky postáv, tak v siedmej časti Zakázané směry naplno nechala na hlavných hrdinov padnúť ťarchu celého vesmíru.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Zakázané směry

Čoraz viac sa kryštalizujú aj vzťahy Lucasa a Aš~šáda k Lucasovej priateľke Pinkertíne či jeho sestre a Aš~šádovej priateľke Sofii. Aj keď ich nepochybne obaja majú radi, prostriedky, ktoré si zvolili na ich ochranu pred nadchádzajúcimi udalosťami môžu byť koniec-koncov použité proti nim. V tejto časti nájdeme viac Odrodilej, no menej Kamëlëmöernü. Je však isté, že Össeanka v závere bude hrať významnú rolu. Naproti tomu sa na výslnie dostane Fiona, Lucasova bývalá kolegyňa, ktorej sa konečne podarí prekročiť svoj tieň.

Znova sa ocitneme s nakoniec nie až takým dokonalým Aš~šádom. Ten sa snaží Lucasa naučiť ovládnuť aspoň základy psychotroniky, no sám je pod vplyvom nebezpečných entít. Vilma Kadlečková výborne pracuje s traumami, ktoré postavy od detstva ovplyvňujú. Už v predošlých dieloch postupne ukázala aj erotické scény, no nikdy neboli samoúčelné. Nie je tak tomu ani v knihe Zakázané směry. Autorka sa nebojí pracovať ani s témami ako obťažovanie či zneužívanie. Veď tento druh násilia a trauma s tým spojená sa nevyhýba ani chlapcom a mužom. Bez štipky zľutovania tak drví krehké egá a nalomené duše príchodom Hviezdovládcov.

Zaujímavé paralely možno sledovať v rámci ľudských machinácií, keď nevieme, či je horšie, ak cirkev v svojho boha verí alebo neverí. Ľahko sa totiž môže stať, že prehliadne hrozbu alebo ju nebude brať dostatočne vážne. Príprava a intrigy sú spletené okolo príchodu Hviezdovlády wëtrëigaës, ktorá pre rôzne osoby znamená buď novú príležitosť, alebo koniec všetkého. Boha si vytvárame v mysli my sami a ak ho stvoríme ako krutú a trestajúcu bytosť, zákonite sa takým aj stane.

Interpretácia v audio podobe je ako vždy skvelá a zachováva si formu jedna postava, jeden interpret. Čo však môže poslucháčov zmiasť, je zmena herca, ktorý prepožičal hlas veľkňazovi z Rekeghu Aöhrlëmëgrovi. Zvukové vsuvky sa prispôsobujú náladám kapitol a prechádzajú od veselých elektronických zvukov cez ezoterické tóny až po cirkevne znejúce hudobné úryvky.

Netreba zabúdať na to, že aj keď sú Zakázané směry siedmou knihou, sú vlastne len prvou polovicou záverečnej časti ságy Mycelium. Ôsma časť Program apokalypsy, t. j. druhá polovica záveru už síce je napísaná, no stále nie je nahovorená. Pred nami je teda ešte jeden diel, pričom ostáva dúfať, že sa ho vydavateľstvu OneHotBook podarí vydať čo najskôr. Ľahko sa totiž môže stať, že ak budú čitatelia/pos­lucháči dlho čakať, vyfučí im zatiaľ dej a komplikované prepojenia z hlavy.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Zakázané směry je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Zakázané směry si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zakázané směry
Séria: Mycelium VII
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Interpreti: Jaroslav Plesl, Martin Zahálka, Zdeněk Maryška, Kristýna Frejová, Gabriela Mikulková, Jakub Gottwald, Dana Pešková, Andrea Černá, Klára Issová, Jaromíra Mílová
Formát: MP3 na stiahnutie (1982 MB)
Dĺžka: 35 hodín a 59 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Pád do temnot (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Vidění (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Vrstva ticha (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. novembra 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií