Recenzia – Vilma Kadlečková: Vrstva ticha (audiokniha)

Vrstva ticha

Ovládne Lucas svoje nové schopnosti alebo vďaka nim Lode ovládnu jeho?


Veľkolepá scifi sága Mycelium pokračuje šiestou časťou, v ktorej sa konečne pospájajú zámery a pohnútky postáv. Lucas sa od Morissonovej choroby presunie k premene na Össeana. Prebudí sa v ňom naplno aj pohľad trëighrü, ktorým však často ubližuje najmä svojim blízkym. Takisto sa postupne mení aj jeho vzťah k Aš~šádovi. Lucas totiž potrebuje ovládnuť aspoň základy psychotroniky, nedokáže to však bez pomoci profesionála. Čím ďalej, tým viac sa mení aj postoj ostatných postáv k Lucasovi. Zaujímavé je pozrieť sa na neho očami jeho tehotnej priateľky Pinkertíny či jeho sestry Sofie. Obe menia svoj postoj k nemu, pričom nie vždy je pre neho príjemné prečítať si v nich, čo si o ňom skutočne myslia.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Vrstva ticha

Vilma Kadlečková posúva hru na manipuláciu do ďalšej roviny. K Lucasovej cynickej povahe sa pridávajú aj psychotronické schopnosti a čítanie myšlienok. Navyše sa mu podarí odomknúť všetky stratené spomienky na pravý otcov list a aj na jeho dávnu aféru s Össeankou Kamëlëmöernü. Konečne sa bližšie dozvieme aj o pohnútkach lodí a Aš~šádovho šéfa Sgena. Lucas stojí pred ťažkou voľbou. Priťahuje ho össenská cesta larhdökawöarov, po ktorej kráča celý život. Tá však protirečí Aš~šádovmu racionálnemu a logickému systému fomalhiwskej psychotroniky. Neskonale ho priťahuje temnota, astrálne bytosti a Lode. V myceliálnom vnútri Odrodilej sa totiž prebúdza život, ktorý sa Cirkvi hnusí a zároveň sa ho obáva. Po nevykonanej obete ju totiž obsadila neovládaná duša. Pre Lucasa je to výzva a zároveň aj cesta k odhaleniu tajomstiev z minulosti.

Autorka sa stále drží svojho obšírneho a komplikovaného štýlu. Väčšinu textu opäť zaberajú rozhovory a myšlienky postáv. Možno by sa dalo niečo osekať, no ktovie, či by to potom ešte stále bolo ono. V knihe, kde je hlavnou silou čítanie myšlienok, sú neustále pohľady do vnútra postáv vhodnou metódou ako ukázať, čo všetko takéto schopnosti obnášajú.

Audiokniha je opäť nahovorená výborne a zachováva si svoju štruktúru jedna postava, jeden hlas. Pred nami sú ešte dva diely tejto ságy, pričom ostáva dúfať, že sa ich vydavateľstvu OneHotBook podarí vydať čo najskôr. Ľahko sa totiž môže stať, že ak budú čitatelia dlho čakať, vyfučí im zatiaľ dej a komplikované prepojenia z hlavy.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Vrstva ticha je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Vrstva ticha si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vrstva ticha
Séria: Mycelium VI
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Interpreti: Jaroslav Plesl, Marcel Vašinka, Martin Zahálka, Gabriela Mikulková, Dana Pešková, Jaromíra Mílová, Jan Plouhar, Andrea Černá, Kristýna Frejová
Formát: MP3 na stiahnutie (1711 MB)
Dĺžka: 31 hodín a 04 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Pád do temnot (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Vidění (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


22. marca 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií