Recenzia – Vilma Kadlečková: Hlasy a hvězdy (audiokniha)

Hlasy a hvězdy

Stalo sa to, čoho sa všetci obávali. Hvězdovládci – wëtrëigaës – sú už na ceste. Nik nevie, čo má od nich očakávať, a tak musia svoje sily spojiť aj odvekí rivali Aš~šád, veľkňaz z Rekeghu, Lode, sgen z Fomalhiwy, a aj nová pozemská Veľknažka Regentka.


Piaty diel mycéliovej ságy mnoho vecí osvetľuje, no napriek tomu je temný. Lucasova premena postupuje a spolu s ním prechádza do ďalšej fázy aj celá Zem. Pinkertína je naspäť a po prekonaní samej seba a odovzdaní listu od Lucasovho otca sa z nej stáva odhodlaná podporujúca partnerka. Lucas sa však premenil nielen pod vplyvom húb, ale aj svojho dávno mŕtveho otca. Hoci ho všetkým pripomínal už na začiatku, vplyv össenskej pätice tento dojem len znásobil. Jeho sestra Sofia sa snaží vyznať v konflikte medzi ním a Aš~šádom, pričom by ich spory najradšej vyriešila pokrikom: „Nehádajte sa chlapci!“. Ich vzájomný vzťah však nie je schopná naplno pochopiť.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Hlasy a hvězdy

V tejto časti sa Vilma Kadlečková venuje tomu, čo jej ide najlepšie. Nemáme tu mnoho akcie, zato vo veľkom nachádzame pocity a pohnútky postáv. Dôjde k viacerým stretnutiam a na konci nik neostane rovnaký. Veľmi ťažko sa píše recenzia bez vyzradenia deja. V každej knihe totiž autorka robí v podstate to isté. Ukazuje myšlienky a pohnútky, ktoré by sme navonok vyhodnotili úplne inak. Dokáže perfektne opísať nadšenie ale aj hrôzu, ktoré postavy prežívajú. Práve v tejto knihe možno niekto nájde perfektne opísaný najdesivejší sex.

Vilma Kadlečková poodhaľuje stále viac zo svojho sveta. Treba povedať, že po tejto časti získajú čitatelia dosť dobrý obraz o tom, ako fungujú Lode, cirkev Akkütlixova a aurigiánska heréza. Zarytí ateisti pravdepodobne držali celý čas palce Lucasovi, ktorý bol stelesnením zosmiešňovania starých tradícií. Postupne sa však všetko obracia. Síce netreba cirkvi bezvýhradne veriť, stále je postavená na pravdivých základoch. Na vlastnej koži sa o tom presvedčí aj posádka, ktorá mala byť po smrti obetovaná spolu s Loďou.

Pred nami sú ešte tri diely. Nanešťastie je séria zatiaľ nahraná do formy audiokníh len po šiesty diel, čo sa snáď čoskoro zmení. Počúvanie Mycelia je totiž stále veľmi dobrou voľbou, hlavne kvôli komplikovaným menám a názvom. A navyše sú jednotlivé knihy načítané veľmi dobre a hlasy sa výborne hodia k postavám. Jaroslav Plesl a Jana Stryková sa po čase stanú vašimi starými priateľmi.

Nedá sa predpokladať, že by sa Vilma Kadlečková chcela vzdať svojho rozvláčne vysvetľujúceho štýlu. A ani nemusí. Fanúšikov má mnoho a možno pritiahla k scifi aj čitateľov, ktorí sa tomuto žánru vyhýbajú pre pretechnizované opisy. Mycelium sa vďaka telepatii a mimozmyslovým schopnostiam číta takmer ako fantasy. Zároveň však cítime, že celý príbeh má technologickú a vedeckú rovinu, ktorá patrí k scifi. A prečo sa vlastne uchyľovať k škatuľkovaniu? Pravdepodobne prišiel čas na multižánrovú a nejasne zaraditeľnú tvorbu.

Hodnotenie: 95 %

Audiokniha Hlasy a hvězdy je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Hlasy a hvězdy si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hlasy a hvězdy
Séria: Mycelium V
Žáner: sci-fi
Autorka: Vilma Kadlečková
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Interpreti: Jaroslav Plesl, Jana Stryková, Kristýna Frejová, Klára Issová, Marcel Vašinka, Martin Zahálka, Pavel Nečas, Kryštof Rímský, Jakub Gottwald, Andrea Černá, Jaromíra Mílová, Gabriela Mikulková, Dana Novák Pešková, Petr Pochop Formát: CD, MP3 na stiahnutie (1425 MB)
Dĺžka: 25 hodín a 50 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Vilma Kadlečková: Jantarové oči (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Led pod kůží (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Pád do temnot (audiokniha)

Recenzia – Vilma Kadlečková: Vidění (audiokniha)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


29. decembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií