Recenzia – Valentína Sedileková: Biely havran

Biely_havran_obalka

Bitka o Nasar sa skončila víťazstvom Dediny. Napriek tomu je to prehra. Všetci vedia, že Pán zla sa čoskoro vráti a nenechá kameň na kameni. Jeho moc je veľká a každým dňom silnie. Ľudia sa musia zjednotiť a postaviť na odpor, no namiesto toho bojujú proti vlastným bratom, kvôli získaniu vlády a čo najväčšieho vplyvu. Rovnováha je narušená a Planéta mlčí… Môže dievčinka, ktorá je sotva dospelá, ubrániť svoju vlasť, národ a slobodu?


Život je pes – a riadne zúrivý

Kathrin sa vrátila v čele vojska do Dediny. Hrôzy prežitej vojny ňou otriasli. Lenže doma to nevyzerá o nič lepšie. Cítiť tu napätie, nie všetci poddaní ju prijali za vládkyňu. Množstvo mŕtvych zanechaných v Nasare panovníčke na obľúbenosti nepridalo. Správna rada síce za ňou stojí, no je tu Ihaze. Tej Dedinčania veria, vážia si ju, no Kathrin je presvedčená, že sa ju teta snaží zosadiť z trónu. Túžba po moci dokáže zaslepiť. Koľko ešte stretne ľudí, ktorým zo všetkého najviac záleží na ich osobnom prospechu a moci?

Dedina sa pripravuje na vojnu. Kathrin stále balansuje medzi povinnosťami panovníčky a súkromnými problémami a bolesťami. Je neistá a netuší, či si vôbec niekedy začne dôverovať. Či sa stane dcérou svojho otca, vládcu, ktorý zjednotil celý Venile. Ale keď si sama neverí, môžu jej veriť národy? Ako ju majú nasledovať jej vlastní poddaní? Situácia je vážna. Pán zla dobýja jedno územie za druhým a v Dedine prepukajú nepokoje. Kathrin sa musí vydať za Amnarychom, najmúdrejším človekom na Venile. K nemu prehovárajú hviezdy, jediný pozná minulosť aj budúcnosť. Pomôže Kathrin stať sa panovníčkou hodnou otcovho odkazu? Poradí a ukáže jej cestu, ktorou treba ísť?

Po jej návrate sa celý svet zblázni. Ľudia, zvieratá, obyvatelia Dediny sa správajú, akoby neexistovalo žiadne nebezpečenstvo. To pritom čaká iba na vhodnú chvíľu k útoku. Dedinčania sa zabíjajú navzájom. Kto je za to zodpovedný? Kathrin pozná správne meno. Udalosti sa dali do pohybu. Kolesá prapodivného stroja, ktorý raz nazvú históriou, sa točia príliš rýchlo na to, aby ich ešte niekto dokázal zastaviť. Valia sa bez zaváhania, mliaždia telá, lámu končatiny, zabíjajú nepozorných. Iba hŕstke Dedinčanov sa podarí ujsť. Kam sa podejú? Pomôže im niekto? A bude táto pomoc nezištná? Dedina prišla o svoje privilégiá a je dosť vládcov bažiacich po postavení, ktoré Planéta darovala Kathrin Pokrvnej.

Amnarych však predsa len ukázal smer, ktorým sa majú uberať plány na záchranu Venile. Len mladé dievča, zabrané viac do svojich osobných problémov, občas nevidí to, čo je jasné. Kathrin sa stále vyrovnáva so stratou rodičov, novou identitou, s tým, že je Pokrvná. Aj s otravnou Maklesovou náklonnosťou či s Danielovými slovnými útokmi. Pritom si začína uvedomovať, že miluje. Je to nový, neznámy cit, zaplavuje ju úplne celú a v týchto ťažkých chvíľach robí Kathrin aspoň na pár okamihov šťastnou.


Rany, pády a smelé plány

Gaväil, miesto, kde žijú mágovia, sa stane Dedinčanom na nejakú dobu domovom. S pomocou Estebanových bratov nadobúda konkrétne obrysy skutočne smelý plán. V stávke je mnoho nevinných životov a šance, že všetko vyjde, sú malé. Ale nádej zomiera posledná. Kathrin sa chytá každej možnosti, každej slamky. Teraz musí byť silná a odložiť svoje osobné utrpenie. No nečakaná strata ju zrazí z nôh. Prestáva si veriť, prestáva chcieť. Kathrin je jedno, čo bude s Planétou, rovnováhou či s ľuďmi. Aj tak sa proti nej búria, lebo je dievča. Kto to kedy videl? Vládnuť má predsa muž! Nech si teda nájdu toho svojho vládcu, ona chce zostať sama, so svojím trápením.

Esteban je múdry mág a vie, že čas lieči pomaly, no s istotou. Niektoré rany však treba utŕžiť. Pretože formujú, pretvárajú dušu aj myseľ a stvoria z nás človeka, ktorý dokáže veľké veci. Zmenila sa aj Kathrin. Bol čas strát, no nastáva doba zrelosti a tvrdých rozhodnutí. Je nutné na chvíľku uzamknúť všetku bolesť, skryť modriny a jazvy, aby mohli byť potrestaní tí, ktorí Dedine, Kathrin aj jej blízkym tieto rany spôsobili…


Keď mladí dospejú

Biely havran patrí do žánru YA. Je temný, smutný, depresívny, no zároveň plný lásky a prísľubov. Sťa samotné bytie. Kým Venile bola romantická, typicky dievčenská kniha, Biely havran je už niekde inde. Zmenil smer a zašiel oveľa ďalej. Život sa nemazná s nikým. So mnou, s vami, ani s hrdinkou príbehu. Závisť, boj o moc, podrazy. To je každodenná realita na Zemi aj na Venile. No každý má šancu prežiť aj niečo krásne. Lásku, priateľstvo, pocit bezpečného domova. Ako dospela autorka knihy, dospela aj hlavná hrdinka. Zisťuje, že svet je síce krásne miesto, no ukrýva aj veľa neprávostí a krívd. Každučký pád, neúspech, každá rana na duši ju posilňujú. Hoci aj my občas podľahneme beznádeji, musíme vstať a žiť. Pre seba, pre tých, ktorých milujeme, pre dobro, ktoré môžeme každý deň vykonať. Či už patríte do kategórie YA, či už ste odrastení, napriek temnému príbehu vám Biely havran dá niečo, čo denne potrebujeme. Nádej.

Knihu Biely havran si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Biely havran
Séria Pokrvní, 2. časť
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Valentína Sedileková
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2019
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 978808201032

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Ukážka z knihy Valentíny Sedilekovej – Biely havran

Na BBcon priletel Biely havran od Valentíny Sedilekovej

Recenzia – Valentína Sedileková: Venile

Recenzia – Valentína Sedileková: Pokrvní (vydanie z r. 2015)

Pozvánka: Krst YA fantasy Valentíny Sedilekovej Venile


30. októbra 2019
Ena