Recenzia: Texaský Jack (komiks)

Texaský jack

Texaský Jack je mladý, pekný a je to pištoľník. Strieľa presnejšie a rýchlejšie ako Buffalo Bill. Menší problém drieme azda iba v tom, že tieto schopnosti nepredvádza v realite, ale v cirkusovej manéži. V nej s kolegami ukazuje platiacemu publiku zinscenované, dlho dopredu poctivo naplánované akčné scény s minipríbehom. Strieľať síce dokáže naozaj perfektne, ale buď iba ostrými na neživé predmety, alebo slepými na kolegov. Preto si myslí, že ide o zlý vtip, keď ho navštívi zástupca vlády Thornton so žiadosťou, aby na chvíľu šapito zatvoril a aj s parťákmi odišiel na reálny Divoký západ a tam s pomocou kavalérie zneškodnil diabolského zabijaka Gunsmokea a jeho bandu. Jackovi sa do toho nechce. Chápe však, že v hre je nielen jeho česť, ale aj slávne meno. Ak odmietne, rýchlo sa to rozšíri a tým utrpí jeho hviezdna povesť i podnikanie. Preto vyráža do akcie. Na mieste ale žiadna kavaléria nečaká a skupina rozmaznaných pseuodopištoľníkov (vrátane Indiána, ktorý nie je Indián) zostane na drastickú presilu úplne sama.

Alebo nie?

Texaský Jack vyšiel v origináli v roku 2018. Je to prequel komiksu Sykes z roku 2015. V českej mutácii obidve diela v edícii ERB v rokoch 2019 a 2021 vydal Josef Vybíral a do obehu dal tiež luxusné zberateľské kartónové puzdro, do ktorého si môžete obidva kusy vložiť.

Ak si z „jednotky“ na žiadneho Jacka nespomínate, nebojte sa, v Texaskom Jackovi sa všetko vysvetlí. Je trochu zvláštne, že sa tvorcovia rozhodli rozprávať príbeh postavy, ktorá v Sykesovi nevystupuje (a samotného hviezdneho maršala odstaviť na vedľajšiu koľaj), no funguje to.

Čertovsky talentované francúzske duo Dubois/Armand sa navzájom šikovným spôsobom dopĺňa. Dimitri Armand prišiel s fantastickou kresbou, ktorá je pastvou pre oko. Necháva postavy topiť sa nielen v šere, tme a ohromujúcom prívalovom daždi, ale tiež v oslepujúcom obedňajšom svetle, ktoré nielenže nič nezakryje, ale to práveže ukáže v celej kráse (prípadne odpudivosti). Často sa o hlavné slovo hlási príroda. Rieky. Blesky na nočnej oblohe. Hlboké lesy. Rozľahlé prérie, ktoré ešte nie sú zdevastované civilizáciou posadnutou peniazmi. Ten čas sa ale nezadržateľne blíži. Do nevinného sveta postupne prenikajú ľudia, pre ktorých zákon nič neznamená. Pôdu stavajú nad život svojho blížneho. To je aktuálne ešte aj dnes. A nielen v USA, ale aj na Slovensku.

Pierre Dubois je prefíkaný scenárista. Nebojí sa byť krok pred čitateľom. Pekne to vidno v scéne verbovania Jacka záhadným Thorntonom. Ten hovorí veci, ktoré sa vám nebudú zdať OK. Presne na to isté náhle upozorní samotný Jack. To je jednak vtipné, jednak rozkošné a navyše vidno, že nás scenárista nemá za úplných volov (čo v dnešných časoch nie je samozrejmosť). Rovnako huncútske je nielen rozuzlenie toho, prečo Thornton Jacka vyslal do akcie, ale i drobné chuťovky (falošný Indián z mesta strieľajúci výborne z luku vs. ozajstný Indián z prérie výborne strieľajúci z pušky).

Scenár je vôbec originálny; už ústredná zápletka je vtipná. Banda svojím spôsobom hercov sa dobrovoľne nedobrovoľne ocitne na skutočnom Divokom západe, kde musí bojovať proti reálnemu zlu a nie proti komparzistom. Smrť je tu však skutočná a prítomná na každom kroku. Či ste herec, alebo ozajstný pištoľník, skôr alebo neskôr si vás nájde.

Príbeh je sympaticky priamočiary. Decentný a akceptovateľný chaos doň vnáša veľký počet postáv. Niektoré sa na seba jemne podobajú, takže počas prvého čítania zrejme budete mierne zmätení, kto je kto a aké má s kým vzťahy (alebo aké by rád mal). Pre oživenie spomienok som si musel aspoň narýchlo prelistovať Sykesa. Následne do seba všetko pekne, lahodne a funkčne zaklaplo.

Texaský Jack je krutý a drsný (devastačné zranenia a väčšinou rovno aj úmrtia), no zároveň troška rozprávkový, zamrazený v čase, idylický a mierne gýčový. Romantické zábery ako z Doktorky Quinnovej sú striedané náhlymi výbuchmi krvavého násilia, za ktoré by sa nehanbil ani Tarantino. Potešia iskriace, živé, realistické dialógy.

Westernové komiksy sú u nás obľúbené. Vyšlo ich veľa (napr. Jonah Hex: Tvář plná násilí, Durango, Bouncer, Hrobař) a zdá sa, že ich koniec je v nedohľadne. Ostatne, len u samotného Vybírala ide zjavne o obľúbený žáner (Lonesome, Sykes, Až do posledního).

Z komiksu Sykes vieme, ako Sykes, O´Malley a nie príliš dobrý stopár Šedá liška dopadli. V Texaskom Jackovi sa však nedozvieme, ako začínali. Stretávame ich, dá sa povedať, na vrchole síl. Dočkáme sa niekedy prequelu tohto prequelu, v ktorom by sme sa dočítali o ich počiatkoch? Vôbec by som sa tomu nebránil.

Hodnotenie: 80 %


Texaský Jack (orig.: Texas Jack)
Autor: Pierre Dubois
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Dimitri Armand
Jazyk: český
Preklad: Jitka Musilová
Počet strán: 128
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–88098–63–8


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. júna 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií