Recenzia: Ranaři (komiks)

Ranaři

Sedem (anti)statočných alias neo-noir o ľuďoch, ktorí chcú robiť niečo iné, než len páchať trestné činy… ale kdesi v jadre svojich sŕdc tušia, že to nedokážu.


Ranaři. Skupina superzáporákov vedená autoritatívnym, zvrhlo charizmatickým Captainom Coldom. Natrafili na súpera, na akého sú krátke všetky superschopnosti, ktorými disponujú. Na starobu.

Veru tak, vek mladosti nenávratne pominul. Rýchlejšie, než sa nazdali a než chceli. Ale stalo sa, taký je život. Ocitli sa za zenitom. Časy, keď ubližovali nevinným a vykrádali štátne inštitúcie, sú preč. Azda nikoho neprekvapí, kde sa pohybujú dnes. Česť výnimkám, skončili v béčkarských zamestnaniach, v psychiatrických ústavoch, privyrábajú si čudesnými spôsobmi. Neustále namočení v problémoch, závislí, nešťastní, všetkými opustení. Najmä sami sebou.

Nuž, Ranaři skončili. Každý sa vybral svojou cestou a musí čeliť nepriateľovi, ktorý na rozdiel od Supermana nič neodpúšťa: neúprosnej realite. Niektorí sa snažia viac, niektorí menej, ale ani tí najúspešnejší sa nemôžu pochváliť šťastným životom. A tak Captain Cold na staré kolená posledný raz zjednotí bývalých druhov v zbrani, aby sa lacno dostali k bohatstvu, vďaka ktorému by sa ocitli konečne za vodou. V živote ale nič nie je lacné. A niektorí ľudia sú vnútorne nastavení tak, že nedokážu byť za vodou, aj keby naozaj mohli.

Americký scenárista Joshua Williamson síce nie je u nás považovaný za špičkovú ligu, ale v češtine mu vyšli temer tri desiatky komiksov, ak rátame i menšie scenáristické zárezy a hosťovania. Najvýraznejšiu stopu zanechal v sérii Flash. Podieľal sa aj na Batman Detective Comics či na Samovražednom oddiele. Keďže Ranaři patria najmä do Flashovho sveta, asi by sme nenašli vhodnejšieho kandidáta, ktorý by mal napísať ich spin-off.

Joshuov scenár je ako skladačka pozliepaná z obľúbených filmov, komiksov, kníh a seriálov. Gorilla City pripomína Wakandu, sľub neagresivity zas sľub, ktorý zložil B. A. Baracus vo filme s Liamom Neesonom A-Team. Gorila Grodd pripomína marveláckeho Kingpina, pri superpostavách za zenitom si mnohí spomenú na Watchmenov. Captainova Coldova heist movie sedmička evokuje Dannyho jedenástku (bez rafinovaného do detailov premysleného plánu), plavba proti prúdu temnej rieky, to je jasná Apokalypsa od Coppolu, resp. Srdce temnoty od Conrada. Nápad s opičím mestom, kde sú ľudia otrokmi statných a neľútostivých primátov, vyzerá ako Planéta opíc, či už román Pierra Boulla, alebo niektoré diely z filmovej série. Napriek tejto ponáške na puzzle scenár pôsobí dojmom kompaktnosti.

Všetci sú tragickí a vedia, že majú poslednú šancu. Ak ju nevyužijú, je s nimi amen. Sú natoľko odpísaní, že jediné svetlo na konci tunela (až na výnimky) pre nich nepredstavuje spokojné manželstvo, charita, výchova detí, nosenie starých diek a matracov do psích útulkov, ani pomoc ľuďom na okraji spoločnosti, ale spáchanie trestného činu. Veď oni sami sa nachádzajú na okraji spoločnosti, tak čo by sme od nich ešte chceli? Je to smutný začarovaný kruh.

A zároveň východiskový bod, s ktorým sa dali urobiť nemalé veci. Dvojnásobne, keď Williamson nemusel brať na nič ohľad, pretože sa mu pošťastilo Ranařov prepašovať do edície Black Label. Tu je možné všetko, tvorcovia nemusia brať ohľad v podstate na nič, čo sa stalo v minulosti, a ak si trúfnu a prídu s dostatočne atraktívnym nápadom, nie je problém zabiť ani Batmana. Slávne cameá by ste tu hľadali márne, čo je šikovný ťah – aspoň zbytočne neodvádzajú našu pozornosť neželaným smerom.

Ranaři je dospelý príbeh, na ktorom je najdrsnejšie to, ako sa naivná, romantická superzáporácka elita dostala do zrážky s realitou a tá ich požula a vypľula. Motív nezadržateľného starnutia a prichádzania o istoty, ktorými náš život disponoval, keď sme boli mladí, zdraví a ambiciózni, samozrejme nie je nič nové pod slnkom. Príbeh je skvelý práve vďaka tomu, že tentokrát sa obeťami stali postavy zo superhrdinských komiksov.

To ale neznamená, že by Williamson odolal pokušeniu neukázať trademarky postáv. Captain Cold disponuje vybavením, ktorým by bol schopný odrovnať i samotného Mr. Freeza, a zoskupenie okolo neho nechce okradnúť nikoho menšieho ako obrovskú hovoriacu gorilu. Hra na neúprosnú realitu v približne polovici končí. Na rad prichádzajú džungľové veľkomestá s kasínami a bankami strážené primátmi v klobúkoch a so samopalmi. A tiež rýchle konce jednotlivých postáv, z ktorých viaceré boli len štatistami.

Hoc sú Ranaři vo svete Šarlátového bežca samozrejmosťou, my si to až tak neuvedomujeme, keďže v našich končinách nie je Flash taký obľúbený (a predávaný… tým pádom vydávaný) ako jeho slávnejší kolegovia zo stajne DC. V minulosti sme s Ranařmi ale párkrát mali dočinenia, napríklad v komikse Flash 3: Ranaři vracejí úder, prípadne v DC komiksovom komplete 42: Flash – Válka Lotrů.

Je to vskutku kuriózna banda. Captain Cold, Bronze Tiger, Heat Wave, Magenta, Mirror Master… Pri takýchto prezývkach nejednému možno napadne, že to snáď tvorcovia nemohli myslieť vážne, že je to naschvál brakové. Williamson to však drží pevne v rukách. Vie, čo chce, a aj to, akým spôsobom to dosiahnuť. Ranařov nielenže nemusíte poznať na to, aby ste si spin-off vychutnali, ale vlastne by bolo najlepšie, ak by ste o nich nevedeli vôbec nič. V tomto smere (odpísaná banda záporákov snažiaca sa dokázať, že na to stále má) komiks pripomína nedávnu blacklabelovku Sebevražedný oddíl: Dostaňte Jokera!.

Kresličsky bolo hlavné slovo udelené ilustrátorovi s pseudonymom Leomacs. Tento taliansky pán sa na českom trhu nedávno výborne uviedol zábavnou jednohubkou z pera Joea Hilla (syna Stephena Kinga) Košík plný hlav. V rámci „hosťovania“ mu v Ranařoch pomohlo viacero ďalších mien, ktoré však v našich končinách nie sú prakticky vôbec známe.

O čo béčkarskejšie toto podozrivé zoskupenie môže pôsobiť, s o to väčšou vizuálnou dynamikou ho CREW vyslalo do sveta. Netradičný formát 216×276 mm, tvrdá väzba a prebal, pričom na prebale je iný obrázok ako na obale. K tomu robustných 232 strán a bonusy, napríklad skice vývoja postáv alebo alternatívne obálky. Autor jednej z nich dokonca parafrázuje legendárnu obálku časopisu Action Comics z roku 1938, v ktorom sa historicky prvý raz objavil Superman.

Bol to vlastne smutný príbeh, čo poviete?

Hodnotenie: 70 %

Komiks Ranaři si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ranaři (orig.: Rogues)
Autor: Joshua Williamson
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Leomacs, Luca Finelli, Daniele Miano, Federico Tardino, Adriano Turtulici
Jazyk: český
Preklad: Michael Talián
Počet strán: 232
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–426–9


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. novembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií