Recenzia: Meno ruže, 1. diel (komiks)

Meno ruže, 1. diel

Legendárny román sa dočkal komiksovej adaptácie.


Benediktínsky novic Adso a jeho majster, učený františkánsky mních Viliam z Baskervillu, prenikajú roku Pána 1327 hlboko do nepriepustných zimných hôr, kde sa nad ponurou krajinou týči majestátne benediktínske opátstvo. Jeho tajomné zákutia Boh napriek prítomnosti mníchov dávno opustil, ak v nich vôbec niekedy pobýval. Práve vtedy sa udeje séria vrážd. Adsov skúsený mentor sa ukáže byť odborníkom na správnom mieste. Ako konštruktívny, múdry a rozhľadený muž viery, avšak nie fanatik, priloží svoje mozgové závity a životné skúsenosti k dielu pri vyriešené záhady. Zatiaľ sa po nociach chodbami zakráda šelma v ľudskej koži.

Kto by nepoznal klasický román z roku 1980 od uznávaného spisovateľa, semiotika, historika a filozofa, talianskeho rodáka Umberta Eca? Autor osobne dokonca vystupuje ako komiksová postava na začiatku tohto recenzovaného di­ela.

Mnohí sa Ecovým Menom ruže prelúskali a obľúbili si ho, iní k nemu zaujali menej nadšený postoj. Sú aj takí, ktorí ho poznajú len z podoby rovnomenného francúzsko-nemecko-talianskeho filmu. Francúzsky režisér Jean-Jacques Annaud v roku 1986 pred kameru postavil Seana Conneryho, Christiana Slatera a Rona Perlmana a natočil vizuálne podmanivú temnú historickú fresku. Tej mnohí neprišli na chuť z dôvodu, že potlačila filozoficko-teologické a iné dišputy, ktorými sa honosila kniha, a z literárneho diela náročného na pochopenie spravila „len“ historickú detektívku s pochmúrnou a tiesnivou, miestami až hororovou atmosférou. Existuje tiež seriál, ktorého vznik v roku 2019 inicioval Američan John Turturro z pozície producenta, scenáristu a ústrednej hereckej hviezdy. Výsledkom je osem epizód, ktorým sa však napriek istej snahe nepodarilo vystúpiť z tieňa knihy a filmu.

Teraz máme k dispozícii komiksové spracovanie. A to od nikoho menšieho, než od ikony komiksovej branže talianskeho majstra Mila Manaru. V češtine mu vyšiel napríklad Caravaggio, Borgia, Indiánské léto/El Gaucho alebo XXX Comix Speciál: Gulliveriana. Manara sa špecializuje na historické komiksy okorenené tu menšou, inde väčšou štipkou erotiky. Inak tomu nie je ani v Mene ruže. Dôvodov pre rozpútanie erotiky síce v spoločenstve frátrov s nosmi večne zastrčenými v prastarých knihách, papyrusoch a zvitkoch nie je až tak veľa ako v príbehu švárneho maliara, okolo ktorého sa ako modely a milenky točia mladé štíhle dievčatá, ale nebol by to Manara, aby si nejaké zámienky nenašiel aj tu.

„Nejaké zámienky“ sú ostatne prítomné už na obálke. Tej ale dominuje predovšetkým zasnený výraz starého ustatého muža s láskou a dojatím spomínajúceho na staré, v tme navždy stratené časy a na ľudí, ktorí vtedy stáli pri ňom a už nestoja.

Farby z dielne Manarovej dcéry Simony sa nesú plne v duchu miesta, kde sa dej dohráva. Teda nie sú expresívne ale naopak utlmené. Vytratila sa z nich radosť i vášeň, smiech je tu temer až zakázaný a veci naokolo sú matné, sivé, čierne, v najlepšom prípade tmavofialové. Sneh nie je príliš biely a krv nie je ktovieako červená.

Je prekvapivé (a vskutku nečasté), že komiks v našich zemepisných končinách historicky prvý raz vychádza v slovenčine, konkrétne vo vydavateľstve Slovart. Do češtiny zatiaľ preložený nebol. Ako napovedá názov, máme dočinenia s prvým dielom. Vskutku len málokedy sa staneme svedkami toho, keď vyjde očakávaný komiks od uznávaného svetového tvorcu skôr v slovenskom než českom jazyku.

Postavy z filmu sú notoricky známe, preto chvíľu trvá, kým si čitateľovo oko zvykne na nové podobizne Adsa, Viliama a tragického, „zvieracieho“ Salvátora. U toho sa mimochodom so slovenským prekladom pekne a zábavne vyhral Stanislav Vallo (antagonista má značne špecifické spôsoby vyjadrovania).

Komiks je krátky (cca sedem desiatok strán), ale vďaka pevnej väzbe, veľkým rozmerom (225×310 mm) a hrubému papieru, pôsobí veľkolepo. Pozitívny dojem znásobuje hŕstka bonusov (skice, medailóniky Eca a Manaru).

Hodnotenie: 80 %

Komiks Meno ruže, 1 diel, si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Meno ruže, 1. diel (orig.: Il nome della rosa)
Autor predlohy: Umberto Eco
Autor komiksu: Milo Manara
Vydavateľstvo: SLOVART
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Stanislav Vallo
Počet strán: 72
Väzba: pevná
ISBN: 9788055662329


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


7. novembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií