Recenzia – H. P. Lovecraft: Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy

Volanie Ctulhu

Temnota roztvorila svoje gigantické vráta dokorán a vyvalil sa z nich sám pán Veľký Cthulhu osobne. Tentokrát šokujúco v slovenčine.


H. P. Lovecraft patrí nepochybne z najznámejším hororových spisovateľom na planéte Zem. Mnohé jeho texty dodnes inšpirujú autorov naprieč svetom. Niektorí si idú svojou vlastnou cestou, ďalší uprednostnia manga adaptáciu a keď už sme pri komiksovom médiu, odporúčame vašu peňaženku okamžite a bezpodmienečne otvoriť pri čierno-bielom komikse Mýtus Cthulhu od Argentínčana Norberta Buscagliau zo 70. rokov 20. storočia.

S filmami podľa HPL je to ťažké, čo sme si rozobrali v samostatnom texte. Ťažké to každopádne nie je s vydávaním jeho kníh v českom jazyku. Plodnému poviedkárovi u českých bratov v minulosti vyšiel taký počet zbierok, že by sme z nich vedeli postaviť monolit stúpajúci až do kozmických výšin, kde sídli ohavný a obávaný Cthulhu.

V slovenčine má Lovecraft smolu. To samozrejme nikoho nemôže zaskočiť, keďže hororový žáner je u nás odjakživa zaznávaný a odsúvaný na vedľajšiu koľaj. Pritom triler sa teší vysokým predajom a hranica medzi trilerom a hororom je niekedy ozaj nesmierne tenká. Tento rok sa ale nečakane zjavilo svetlo na konci tunela, keď vydavateľstvo Sol Noctis (založené v roku 2019) uviedlo na trh zbierku Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy.

Treba povedať, že sa s tým vyhralo. Poviedky vybral, zoradil, preložil a poznámkami spestril Ivan Šebesta, Lovecraftov životopis dodal Sebastián Jahič. Kniha je poctivo spracovaná ako po výtvarnej stránke (chápadlová obálka, ilustrácie Marcela Hamzu, prebal, lacetka), tak po stránke bonusov. Ku každej poviedke prislúcha úvodné slovo, ktoré text zasadzuje do konkrétneho kontextu Lovecraftovej tvorby. Dozvieme sa v ňom, kde a za akých okolností bola tá či oná poviedka historicky prvý raz publikovaná atď. Na konci sa nachádzajú poznámky k jednotlivým poviedkam a „krátky“ Lovecraftov životopis. Úvodzovky sú prítomné z dôvodu, že sa autor biografie buď nesmierne podceňuje alebo má zmysel pre iróniu, pretože toto má ku krátkosti rovnako ďaleko ako Maniac Cop k poctivému vykonávateľovi policajnej práce – životopis sa rozprestiera na troch desiatkach stranách.

Okrem toho medzi bonusovým materiálom nájdete dobové titulné strany z 20. rokov 20. storočia, kde sú zobrazené ilustrované prvé strany Lovecraftových poviedok. Nechýbajú dokonca ukážky Lovecraftovho strojopisu a jeho celostranová fotografia. Množstvo bonusov do nemalej miery pripomína masívne vydanie románu Dracula od vydavateľstva Európa z roku 2003.

Kniha obsahuje jedenásť poviedok. Minimálne Farba z vesmíru, Volanie Cthulhu a Hrôza v Dunwichi patria medzi absolútne Lovecraftove klasiky. Ďalej tu nájdete Dagóna (áno, v slovenskom preklade s „ó“), Nyarlathotepa, Vyvrheľa, Krysy v stenách, Mačky z Utharu, Bezmenné mesto, Slávnosť a Históriu Necronomiconu. V zbierke chýba autorov asi najlegendárnejší text mrazivá novela V horách šialenstva ale vydavateľ naznačuje, že ak sa v budúcnosti správnym smerom zrazia rôzne vesmírne osi, nemusí to byť posledný raz, čo do sveta uviedol Lovecrafta v slovenčine.

Keďže sa naozaj nestáva často, aby bol HPL vydaný v našom rodnom jazyku, povenujme sa v krátkosti tomuto konkrétnemu prekladu. Obsahuje slová, z ktorých niektoré sú magické, zvukomalebné, ľubozvučné a čitateľ sa s nimi v dnešnej dobe už nemá šancu bežne stretnúť. Iné by sme azda mohli označiť za zastarané a nechcene komické. No dej sa odohráva v „dávnych časoch“, keď ľudia rozprávali inak, čiže to môžeme vnímať i ako vedomý umelecký zámer, prostredníctvom ktorého sa prekladateľ pokúsil vystihnúť ducha doby. Narazíte na slová ako gniavil, baláchať, usúvzťažniť, žblnkocú, kľukatinami, bársčo a nechýbajú ťažké kalibre „ominózne huhňanie“ či „minuciózne porovnávanie detailov“. Postavy sa utápajú v „tônistej samote“ inde „ho posadla ďalšia vlna bytostného strachu“. Nedá sa nepristaviť pri „dedinských“ pasážach, ktoré sú rafinovane preložené do záhoráčtiny, aby vydavateľ odlíšil špecifický jazyk obyvateľov lovecraftovského vidieka od obyvateľov miest s iným typom slovníka.

Každý, kto pozná tvorbu čudného pána z Providence, veľmi dobre vie, čo môže čakať. Autor si sem-tam rád uľahčoval prácu. Hrôzy, ktoré postavy zažívali, boli také „neopísateľné“ a „obludné“, že ich postavy radšej ani nekonkretizovali, inak by omdleli alebo sa pomiatli na rozume. Hneď nato ale išiel do takých detailných opisov, že konštruktéri technických výkresov pre vzduchotechnické zariadenia boli oproti nemu zasnení poeti. Stvoril geniálne univerzum, ktoré ho prežilo. Príšerné kulty stretávajúce sa v nočných močiaroch, šialený egyptský boh bez tváre Nyarlathotep, Prastarí zostúpiaci z nebies pred dávnymi vekmi, mystické prastaré božstvá, ktoré to s nami nemyslia dobre, ponuré chrámy uprostred púští s obetnými zakrvavenými oltármi, chladné diaľavy vesmíru, ktoré nie sú také neobývané, ako by sa mohlo zdať, a desivé hrozby číhajúce za hranicami času a priestoru.

Autor si zakladal na plnokrvnej hororovej atmosfére, ktorá pripomína pečený bôčik s knedľou a kapustou, čo si dáte o jedenástej v noci. Naopak si neužíval také „drobnosti“ ako dialógy (a tak ich používal skutočne len v obmedzenom počte) a zaujímavé postavy (mnohé sú vzdelaní belosi – muži). Paradoxne i z tohto sa stal typický poznávací rys jeho tvorby. Koľko iných spisovateľov dokáže zo svojich achillových šliach vytvoriť kult?

Hodnotenie: 80 %

Knihu Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy (orig.: H. P. Lovecraft: The Fiction – Complete and Unabridged)
Žáner: horor
Autor: H. P. Lovecraft
Vydavateľstvo: Sol Noctis
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Ivan Šebesta
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 288
ISBN: 978–80–99977–23–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


31. októbra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií