Recenzia: Batman – Špatný den: Penguin/Riddler (komiks)

Batman – Špatný den Penguin - Riddler

Stačí jeden zlý deň. Deň blbec, keď sa odohrajú veci, po ktorých vás život už nebude taký, ako predtým. Pán gothamského podsvetia a majster hádankár by o tom vedeli rozprávať dlhé hodiny.


Penguin mal všetko. Od moci a peňazí po renomovaného nepriateľa v podobe obávaného Batmana. Priatelia sú dôležití, ale istým spôsobom nás formujú aj nepriatelia. Kto vysoko však mieri, hlboko padá a mafiánskeho „tučniaka“ čakal strmhlavý pád. Teraz sa ale vrátil. Nikto s ním nič nechce mať. Každý ho chce zabiť, prípadne ním opovrhuje. Lenže on má plán. Áno, skromný. K tomu zbraň s jedným trápnym nábojom. Ak sa ale človek zrodil pre svet zločinu, je to viac, než potrebuje. A k akým vyhroteným okamihom v minulosti došlo, že sa zo šikovného a učenlivého chlapca stal chronický manipulátor Riddler?

Pod dlhým názvom plným pomlčiek, dvojbodiek a lomiek sa ukrýva nový príspevok do bohatého Batmanovho kánonu, ktorý v roku 2022 spolunapísal uznávaný batmanológ Tom King. V minulosti tento pán získal uznanlivé potľapkanie po pleci za to, čo urobil nielen s Visionom a Rorschachom (spin-off legendárnych Watchmenov), ale najmä práve s expertom na ukrývanie sa v tieňoch, polotieňoch a šere a na vysedávanie na kamenných chrličoch stovky metrov nad dlažbou. Keď sa King v roku 2016 chopil Batmana v knihe Já jsem Gotham, nevzbudil tým síce u každého čitateľa chuť pokračovať. Tí, čo vydržali, boli odmenení dielmi, z ktorých niektoré predstavovali lahôdkovú jazdu. Problém danej série (ktorú CREW vydalo v trinástich paperbackoch, posledný tento rok rok) predstavovalo nevyrovnané tempo. Po priemernom rozjazde nasledovali silné časti permanentne striedané slabšími, vzbudzujúcimi dojem, že existujú len preto, aby umelo naťahovali čas.

Každopádne King na Batmanovi odviedol kus práce. No možno bol prenetopierovaný a tak nečudo, že sa vyskytol v zaujímavom projekte „Špatný den“. Hoci áno, je tu „len“ jedným z dvojice scenáristov. Kniha obsahuje dva ucelené, navzájom nesúvisiace a plnohodnotne uzavreté príbehy. Ako názov napovedá, prvý je venovaný Penguinovi, druhý Riddlerovi. Oboch Batmanových protivníkov poznáme samozrejme z filmov Tima Burtona, Joela Schumachera a Matta Reevesa, kde ich nezabudnuteľne stvárnili Danny DeVito, Paul Dano, Colin Farrell a Jim Carrey. Čo sa však samotného komiksového média týka, sú u nás vydávaní pomenej. Ak sa predsa len raz za čas v dačom zjavia, sú to skôr cameá a vedľajšie úlohy. Takže je super, že sa konečne dočkali svojich vlastných, samostatných (zvrhlých) krasojázd.

V tomto komikse obaja majú hlavné slovo. Dokonca do takej miery, že Batman sa do názvu dostal zrejme len kvôli ekonomickej atraktivite. Inak sa tu pán noci zjavuje v obdobne minimalistickej forme ako v slávnej sérii Gotham Central, kde sa tiež ukázalo byť skvelým ťahom urobiť batmanovku bez Batmana. Určite ide o vítanú zmenu, keďže sa z Batmana vďaka tomu opäť stáva strašidelný tieň schovaný v tieňoch. Kriminálnici majú pred ním rešpekt. Vedia, že sa vznáša nad mestom, hliadkuje a pozoruje ich. Vedia ale aj to, že možno zostane len pri sledovaní. Sú si však nadmieru dobre vedomí aj toho, že ak sa rozhodne zostúpiť dole, priamo k nim, znamená to jediné: koniec kariér a neraz i stratu slobody. Batman je strašidlo. Čosi medzi humanoidnou bytosťou, oživenou legendou a kýmsi, kto by radšej mal byť zavretý v ústave.

Kým Penguina písal John Ridley (Oscar za scenár k historickej filmovej dráme 12 rokov otrokom), príbeh o Riddlerovi si vzal na mušku spomínaný King. Ťažko povedať, ktorý príbeh je atraktívnejší. Niekomu viac sadne drsná gangsterská penguinovská poloha, ďalší si zas „užije“ hlboký psychologický ponor do zvrátenej mysle majstra hádaniek. Dvojica scenáristov zvolila odlišný prístup z toho dôvodu, že postavy záporákov, ktorí stoja v centre ich pisateľskej pozornosti, sú rozdielne ako oheň a ľad. Kým Penguin je priamočiary gangster a vládca podsvetia, psychopat Riddler potrebuje svojich sokov duševne zničiť, psychologicky rozpitvať, detailne rozanalyzovať. Jeho príbeh (istým spôsobom čiastočný origin) je mrazivá jazda. V nej sa ukáže, že Batmana majú reálnu šancu poraziť skôr „psychologickí“ nepriatelia, než „kulturisti“ (česť výnimkám: Bane). Lenže netreba zabúdať na jednu zásadnú vec. Batman je expert nielen na plány, ale aj na plány skryté v plánoch.

Nakreslené je to skvele. Penguina vizuálne stvoril taliansky macher Giuseppe Camuncoli, ktorý to poňal v rámci možností konzervatívne. Naopak, riddlerovský Mitch Gerads si naplno užíva kresbu menej tradičnú, azda až experimentálnu, ako keby „nezávislú“. Nezávislú na čom? Na bežných postupoch, prístupoch, konvenciách. Pre Geradsa ani zďaleka nešlo o prvú skúsenosť s Batmanom. V minulosti s Kingom spolupracoval na spomínanej sérii, napríklad na knihách Baneovo město alebo Svatba. Camuncoli sa pre zmenu podieľal na jednom z najúchvatnejšie nakreslených Batmanov, a to na komikse Batman: Evropa. Po výtvarnej stránke je to naozaj veľmi pekný, zladený, zohratý, vydarený komiks, ktorého tvorcovia si dali prácu s najmenšími detailmi, viď. otáznik a tučniak (zviera) v názve na prednej strane obálky.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Batman – Špatný den: Penguin/Riddler si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman – Špatný den: Penguin/Riddler (orig.: Batman – One Bad Day: Penguin/Riddler)
Autor: Tom King, John Ridley
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Guiseppe Camuncoli, Mitch Gerads
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 148
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–425–2


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. septembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií