Polonahí divosi v komiksoch, 5. časť: Marvel a DC

Wonder Woman - Mrtvá země

Na scénu prichádza piata časť nášho divošského komiksového seriálu. V nej, okrem iných, aj veľactená pani Wonder Woman.

Hneď v prvom diele sme nemohli nespomenúť legendárneho Conana. Vychádzal síce v Marvele, aspoň v ňom vychádzať začal, ale postupne sa situácia skomplikovala. Viac o tom si môžete prečítať v Conanovom samostatnom texte. Dnes si preto povieme o komiksových divochoch spätých čisto a výlučne len a iba s najväčšími americkými komiksovými vydavateľstvami: s Marvel a DC.


Killraven

Killraven je projekt so zaujímavým pozadím. Pôvodne, ešte v 70. rokoch 20. storočia, to bola de facto komiksová adaptácia klasického sci-fi románu H. G. Wellsa Vojna svetov. V tomto desaťročí začal a aj skončil, dočkal sa zopár pokračovaní, ale o zázraku a fenoméne hovoriť nemožno. Na dlhé desaťročia upadol do takého zabudnutia, až mnohí, nuž… zabudli na to, že vôbec niekedy existoval. Po roku 2000 však došlo v Marvele k reštartu tohto hrdinu a vznikol Killraven: svalnatý vlasatý bojovník pohybujúci sa vo svete zasadenom sto rokov po udalostiach zo spomínanej knihy. Vesmírni agresori sa vrátili a tentokrát sme v súboji s nimi prehrali. Takže svet, v ktorom sa náš kulturisticky založený hrdina pohybuje, je čosi medzi postapokalypsou, fantasy a sci-fi. Killraven v češtine vyšiel v roku 2020 v sérii Nejmocnější superhrdinové Marvelu. V ňom sa na prvých stranách objavila ochutnávka práve starých čiernobielych začiatkov a v druhej polovici sa nachádzali už moderné príbehy od scenáristu Alana Davisa.


Herkules

Komiksu sa u nás dočkal aj legendárny Herkules. Nešlo však o komiksovú adaptáciu rovnomenného seriálu s Kevinom Sorbom. Takú česť mala len Xena, o ktorej si povieme nabudúce. Herkules, o ktorom je reč, je TEN legendárny grécky silák. V Marvele si v 60. rokoch totiž povedali, že keď fanúšikovia milujú Thora, možno trh znesie ešte jedného mytologického odhaleného kulturistu so srdcom (a svalmi) na správnom mieste. A tak na scénu nepriviedli nikoho menšieho, než slávneho Diovho syna, ktorý sa okrem viacerých ďalších aktivít preslávil vyčistením Augiášovho chlieva. Ani sa pri tom netvárili, že nejde o nič iné, než o pokus o zvezenie sa na populárnej vlne dvihnutej práve Thorom. Nečudo, že Herkula nezakryto na trh uviedli práve v spoločnom crossovere s týmto pánom. Samozrejme vyhrať nemohol nikto, keďže šlo o kladné postavy. Jednoducho u nich len dočasne zlyhala komunikácia, ako sa to už v crossoveroch občas deje. Herkules určite nepatrí k najslávnejším marveláckym superhrdinom. Mnohí mu dodnes neprišli na chuť, čo je možno i vysvetlenie dôvodu, pre ktorý sa v češtine dočkal (ak necháme bokom pár cameí v dobrodružstvách známejších hrdinov) jediného komiksu Herkules, ktorý v roku 2017 vyšiel v rámci série Nejmocnější superhrdinové Marvelu.


Wonder Woman

Wonder Woman do nášho zoznamu skôr nepatrí, keďže k divokej barbarke má ďaleko a jej príbehy sa odohrávajú v súčasnosti. Väčšinou. Jestvuje však pár výnimiek. Medzi najvýraznejšie akiste patrí obdivuhodne nakreslený komiks Mrtvá Země. Ten sa síce odohráva v budúcnosti, ale je riadne apokalyptická, svet ľudí, ako ho poznáme, dávno padol. Vďaka tomu to celé vyzerá ako drsný fantasy svet, v ktorom sa musíte riadne oháňať mečom, ak chcete prežiť. A to chcete. Alebo radšej nie?


Thor

Samozrejme, Thor sa ponúka sám od seba, ale platí uňho to čo, u obyvateľky magického ostrova Themyscira: jeho príbehy sú spravidla umiestnené do súčasnosti, i tu však výnimka potvrdzuje pravidlo. Asi najukážkovejším komiksom, v ktorom sa z Thora stal fantasy divoch s mečom (dobre, kladivom), je i u nás vydaný Zabiják bohů.


Nabudúce: Xena.


Všetky dosiaľ publikované časti seriálu Polonahí divosi v komiksoch

1. časť: Conan

2. časť: Rahan

3. časť: Thorgal

4. časť: Tarzan

5. časť: Marvel a DC


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. marca 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií