Polonahí divosi v komiksoch, 1. časť: Conan

Komiksy o Conanovi

Uhnite, do Croma! Prichádza barbar. Conan. Zlodej. Kráľ. Dobrodruh. I milovník.


Stredobodom tohto seriálu budú komiksy, ktoré vyšli v češtine a slovenčine a ich hrdinami sú polonahí svalnatí divosi s dlhými vlasmi oháňajúci sa buď mečom, alebo aspoň nožom zo slonoviny. A to bez ohľadu na pohlavie, hoci treba dodať, že je to predsa len viac doména mužov než žien.

Začnime rovno hrdinom najmajestátnejším. Mužom, ktorého rukami pretieklo veľa krvi, ale nikdy nie jeho vlastnej. Neľútostivým Cimerčanom, ktorý z tohto geografického označenia spravil postrach širokého okolia. Počiatkom 70. rokov 20. storočia sa Marvel rozhodol vyskúšať niečo iné, než na čo boli jeho fanúšikovia zvyknutí: namiesto superhrdinov prišiel s Conanom. Keďže si ale nebol istý záujmom čitateľskej obce o žáner meč a mágia, vyskúšal si to nanečisto v podobe hrdinu menom Star the Slayer, ktorého na trh uviedol niekoľko mesiacov pred Conanovým debutom. Star bol tiež svalnatý divoch, mal dlhé vlasy, veľké svaly, meč a pohyboval sa vo fantasy svete. Bol to proste Conan, len sa nevolal Conan. Ohlasy boli pozitívne a tak Marvel uviedol na scénu slávneho Cimerčana.

Ako ste si určite všimli, v našich končinách nie je uzákonené, s koľkými „m“ sa má písať Cimerčan. Ustálené pomenovanie nevládne dokonca ani medzi českými vydavateľstvami. Autor tohto článku sa každopádne prikláňa k používaniu Cimerčana, nie Cimmerčana.

Conan je v prvom rade postavou literárnou. Konkrétne sa zrodil v sérii spisovateľa R.E. Howarda (narodil sa v roku 1906, o tridsať rokov neskôr spáchal samovraždu). Prvá conanovská poviedka sa na trhu zjavila v roku 1932. Howard bol mimochodom aj autorom hororových textov (viď. zbierka Černý kámen) a na Conanovi je to poznať. Hrdina sa pohybuje vo fiktívnom svete plnom mágov, kanibalov, neľútostných kmeňov, krvavých božstiev neustále túžiacich po obetiach, čiernej mágie, čarodejníc, temných síl, okultných kultov, obrovských plazov, vražedných zvierat a temných džunglí plných smrteľných nástrah neraz dosahujúcich lovecraftovských rozmerov. Nie je to žiadne prekvapenie, veď Howard a Lovecraft sa poznali a udržiavali medzi sebou bohatú korešpondenciu. Dá sa do istej miery povedať, že Howard svojimi textami kultovému Lovecraftovi pomáhal budovať svet Cthulhu.

Všetci poznáme klasický film z roku 1982 s Arnoldom Schwarzeneggerom v titulnej úlohe. K nemu o dva roky pribudla dvojka a v roku 1985 sa v kinách zjavila Červená Sonja. V nej však Arnold skôr len nahrával na smeč Brigitte Nielsenovej. Navyše, čo mnohí diváci dodnes nevedia, nevolal sa tu Conan, ale Kalidor. Ďalšou pikoškou je, že v druhom filme o nezlomnom barbarovi sa zjavila ebenová bojovníčka Zula v podaní nezabudnuteľnej Grace Jonesovej. V literárnych a komiksových predlohách je to však muž.

Hoci Arnieho stvárnenie vstúpilo do análov, literárny Conan je povahovo jeho presným opakom. Kým z Arnolda liezli slová (nevraviac o ucelených vetách s pointou) ako z chlpatej deky, knižný Conan je uvravený a v podstate bezstarostný dobrodruh, cestovateľ, milovník života, žien, alkoholu a zábavy. Občas zlodej, občas panovník, vladár, špičkový bojový stratég. V tomto smere ho lepšie než Arnold vystihol všeobecne podceňovaný Jason Momoa v zabudnutom filme z roku 2011.

Okrem toho existuje otrasný seriál Conan z roku 1997, „náhodou“ s Arnoldovým nemeckým kamarátom Ralfom Moellerom v hlavnej úlohe. Televízne peklo z americko-mexicko-nemeckej svoju bezradnú púť ukončilo po prvej sezóne.

Vráťme sa ale do sveta komiksov. V 70. rokoch si Conan podmanil i toto médium. Prvé archívne retro komiksy u nás vyšli koncom roka 2022 v masívnom omnibuse od Comics Centra, pričom súčasťou bol i z historického hľadiska unikátny komiks Chamber of Darkness, v ktorom sa zjavil práve „skúšobný“ Star the Slayer.

Toto vydavateľstvo sa špecializuje na postupnú českú kompletizáciu komiksového Conana. Dočkali sme sa od neho napríklad série Život a smrt barbara Conana, ktorú písal Jason Aaron, drsný autor kultových Skalpov, Parchantov z jihu a Mužov hněvu. Jasonov Conan v USA vychádzal pod hlavičkou Marvelu. Tomu sa v roku 2019 práva na postavu vrátili po tom, ako ich v roku 2003 odkúpilo Dark Horse. Comics Centrum vydalo i práve darkhorseovskú ságu (napr. diely Černý kolos alebo Darebáci v domě).

Ďalším conanovským českým hráčom je Argo, ktoré od roku 2018 vydalo štyri conanovky zo ságy Conan z Cimmerie. Charakteristické boli tým, že sa ich chopili francúzski scenáristi a ilustrátori.

V našich končinách je však pravdepodobne najslávnejšia nostalgická séria Conan Barbar, ktorú v 90. rokoch vydával Semic-Slovart (ten sa sa u nás preslávil najmä Záhadným Spider-Manom). Dočkala sa osemnástich dobrodružstiev z druhej polovice 70. rokov.

Conan sa u nás teší nemalej obľube. O tom ostatne vypovedajú nielen stále nové a nové časti na pultoch, ale taktiež to, že vydavateľstvá sa s jednotlivými knihami hrajú. Nejeden raz vychádzajú s veľkými rozmermi, s rôznymi variantmi obálok, nesmú chýbať masívne bonusy a často tieto záležitosti vychádzajú v gigantických niekoľkokilových omnibusoch (napr. Kolosální Conan od Comics Centra vážil viac ako päť kíl).

Mimochodom, komiksy o Conanovi neobsahujú len adaptácie konkrétnych Howardových textov. Časom si tieto príbehy začali žiť vlastným životom a pribudli úplne nové, od autorov, s ktorými Howard nemal nič spoločné.

Na čo sa tak nejako celkovo pozabudlo, je jedno číslo českého vydavateľstva Barlow. Svojho času vydávalo veľké množstvo komiksov (napr. Polární hvězdu, Princa noci, XIII alebo Xenu, o ktorej si viac povieme neskôr), a to vrátane 160-stranového Conana, ktorého kreslil John Buscema. Projekt skončil pri jednom čísle, čo je pre muža Cimerčanovho formátu ponižujúce. Napriek farebnej obálke bol samotný komiks čierno-biely.

Okrem toho Conan vychádzal (čierno-biely) v rokoch 2002 – 2011 v projekte Comicsové legendy od CREW a Netopejra. Mali sme dočinenia so šesticou kusov, v ktorých vyšli staré conanovky zo 70. rokov. Pod nimi bol neraz podpísaný legendárny Roy Thomas a kreslil ich Barry Windsor-Smith.

Kuriozitu predstavuje samizdatové vydanie Conana v 80. rokoch 20. storočia. Vyšlo okolo desať pokračovaní a prakticky je nemožné dostať sa k nim. Každý, kto to dokáže, má nárok na cimerský kráľovský trón. A pre poriadok dodajme, že v kultovom slovenskom komiksovom časopise Bublinky, konkrétne v čísle 8/1992, vyšiel Conanov návrat.

Howard bol okrem Conana a hororových textov taktiež duchovným otcom iných slávnych „barbarských“ postáv a to Kulla z Atlantídy a Červenej Sonji. My však tieto postavy poznáme len z filmov – v našich zemepisných končinách im nevyšli žiadne samostatné komiksy, takže sme ich do nášho seriálu nemohli zaradiť.


Nabudúce: Rahan


Foto: Ivan Kučera


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj spoluautora hororu Ďáblův hřbet a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. januára 2023
Ivan Kučera