Od Ohnivého pera k Času hrdinov II

ohnive pero
Čas hrdinov 2 - obálka
Monika Kandriková - Od Ohnivého pera po Čas hrdinov II

Ohnivé pero je súťaž mikropoviedok, ktorú usporadúva Fandom.sk už od roku 2009. Za ten čas bolo v súťaži uverejnených takmer 700 poviedok, čo znamená, okrem prvého ročníka, ktorý mal tri kolá, približne 60 poviedok ročne. Okrem pevného miesta, ktoré má súťaž už dvanásť rokov na stránkach Fandom.sk, má Ohnivé pero aj facebookovskú stránku, kde nájdete všetky novinky o súťaži a rôzne zaujímavosti a aktuality navyše.

Súťaž sa stále vyvíja a súťažné poviedky aj ich autori s nimi. Niektorí autori, s ktorými sme sa zoznámili v Ohnivom pere a iných súťažiach, dnes už úspešne publikujú vlastné knihy. Spomeňme napríklad Marka E. Pochu, Janka Išu, Katarínu Soyku, Romana Kulicha, Luciu Droppovú, Jana A. Brauna a iných.


Pri zostavovaní reprezentatívnej knihy Čas hrdinov II – novej antológie fantasy, ktorá vyšla minulý rok vo vydavateľstve Artis Omnis, bola súťaž Ohnivé pero jedným zo zdrojov, kam editori Alexandra Pavelková a Martin Králik načreli pri hľadaní sľubných autorov fantasy. Aj keď títo dovtedy na fantastickom knižnom trhu samostatne neprerazili, v súťažných poviedkach prejavili svoj talent.


Ako sa neskôr ukázalo, zostavovatelia knihy sa nemýlili. Vybrali spolu trinásť autorov, trinásť úplne nových príbehov. Výsledkom je to najlepšie, čo domáca scéna v súčasnosti ponúka. Tradičné aj neobvyklé témy od drakov po cirkus, temné aj humorné, od klasickej cez urban až po historickú fantasy. Majstrov a majsterky žánru, ako sú Juraj Červenák, Alexandra Pavelková, Lenona Štiblaríková, Katarína Soyka, Jozef Girovský, Marja Holecyová či Lívia Hlavačková, dopĺňajú novší autori, ktorí si už u čitateľov získali priazeň ako poviedkari a v kvalite textu ničím nezaostávajú − Anna Olejárová, Ivana Molnárová Dubcová, Monika Kandriková, Róbert Hric, Zdeno Jašek a Ján Gálik.


Nápad poprosiť menej známych autorov, aby o svojej púti po súťažnom poviedkovom rebríčku rozpovedali čitateľom a tým, ktorí sa dosiaľ neodhodlali vytiahnuť svoje diela zo šuplíkov, nedal na seba dlho čakať. Dosiaľ tejto žiadosť úspešne čelili traja z autorov, ktorých poviedky sa zaradili do výberu antológie Čas hrdinov II. Dvaja natočili video a jedna autorka vytvorila komiks. Ktovie, možno sa po čase odhodlajú aj ďalší.


Pod nasledujúcim linkom nájdete video, v ktorom autor poviedky Meškajúci hrdina Zdeno Jašek hovorí: Čo má spoločné súťaž Ohnivé pero s knihou Čas hrdinov II.

Anna Olejárová, autorka poviedky Večný víťaz sa čitateľom privráva vo videu, ktoré sa nachádza pod týmto linkom: Anna Olejárová o svojej poviedke v Čase hrdinov 2 pre Ohnivé pero.

A autorka poviedky Hladná hora Monika Kandriková nepripravila o svojej ceste nič menšie ako napínavý komiks.


Súvisiace linky

Megarozhovor s autormi antológie Čas hrdinov II

Recenzia: Čas hrdinov II – Nová slovenská fantasy

Ukážky z knihy Čas hrdinov II – nová slovenská fantasy

Prichádza Čas hrdinov II – nová slovenská fantasy


16. januára 2020
Fandom SK