Nezrealizované fandomácke filmy, 5. časť

Legenda o Tarzanovi

Uvidíme niekedy pokračovanie Tarzana s Alexandrom Skårsgardom, Batmana v réžii Bena Afflecka a štvrtý Stark Trek od nikoho menšieho, než Quentina Tarantina?


Legenda o Tarzanovi 2

To zas bolo rečí a ambícií! V roku 2016 sa do kín s dunením, pekne po štyroch, vrútil nový Tarzan. Zahral si ho švárny Švéd Alexander Skårsgard, jeho milovanú Jane stelesnila Austrálčanka Margot „Harley Quinn“ Robbie, záporáka si strihol oscarový Rakúšan Christoph Waltz a nesmel chýbať hláškujúci Američan Samuel L. Jackson. Rozpočet narástol do náročných výšin 180 miliónov, réžie sa chopil potterovec David Yates a plány boli jasné a zrozumiteľné: vytvoriť základ pre novú sériu. Snímka však vykazovala stopy drastickej prestrihanosti, mohla sa „pochváliť“ nekonzistentnosťou (Tarzan v jednej chvíli vymaľuje ciferník vozňu plného ozbrojených vojakov a nakoniec ho temer zaškrtí ružencom šťúply dôchodca), obsahovala divné strategicko-dramaturgické rozhodnutia (nezabudnuteľné zašitie rany mravcami) a, čo je asi najdôležitejšie, na celom svete zarobila 356 miliónov. Daná suma vzhľadom na vložené financie nebola taká vysoká, akú si štúdio predstavovalo, a tak to zabalilo. Práce na dvojke boli okamžite zastavené a odvtedy je okolo projektu hrobové ticho, ktoré vypovedá o všetkom.


Batman v réžii Bena Afflecka

Affleckova kariéra je ako na divokej hojdačke. Táto hollywoodska osobnosť je zaujímavá tým, ako ju každý zvykne podceňovať a robiť si z nej srandu. Pritom ešte pred dosiahnutím tridsiatky Ben získal s kamarátom Damonom Oscara za fenomenálny scenár k Dobrému Willovi Huntingovi. Akonáhle sa pred kamerou zhovädil a každý ho kvôli tomu hodil cez palubu, on sa onedlho vrátil buď so sústredeným hereckým výkonom (Zamilovaný Shakespeare, Stratené dievča), alebo sa ukázal v pozitívnom režisérskom svetle (drsné krimi Zbohom baby a Mesto). Keď vysvitlo, že v očakávanom crossovere Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti uvidíme v roku 2016 v kinách ako Batmana práve jeho, jedni boli nadšení a ďalší zhrození. Jemu sa každopádne podarilo vytvoriť revolučného Batmana, akého sme vo filmoch ešte nevideli: zostarnutého, unaveného, naštvaného a agresívneho, ktorý so svetom zločinu naozaj nejedná v rukavičkách. Miestami sa dokonca zúčastňoval akčných scén, z ktorých bolo zrejmé, že protivníci neprežili. To je v absolútnom rozpore s komiksovým netopierom, ktorý nikdy nezabíja. Nikdy.

Ben však mal v tom čase nielen problémy osobného charakteru, ale tiež nebol stopercentne stotožnený s ťažkopádnym spôsobom, s akým Warner Bros. budovali svoje superhrdinské univerzum. V istom časovom úseku sa schyľovalo k tomu, že najbližšiu Batmanovu sólovku napíše a zrežíruje Ben a samozrejme si aj zahrá hlavnú rolu. Zápletka mala pojednávať o Batmanovi, ktorý sa musí doslova prebiť Arkhamom na slobodu. Teoreticky teda pripomínala kultový komiks Arkham – Pochmurný dům v pochmurném světě od Granta Morrisona. Postupne ale pribúdali rôzne komplikácie a nakoniec sa Ben so štúdiom rozlúčil. Šancu na jeho režisérskeho Batmana desaťnásobne zahatal megaúspešný trhák Matta Reevesa s Robertom Pattinsonom, po ktorom je na 99 % isté, že Affleck si už nezarežíruje, aspoň teda nie Batmana, aj keď u DC jeden nikdy nevie.


Star Trek 4

Hoci nové seriály zo sveta, ktorý v 60. rokoch 20. storočia vymyslel Gene Roddenberry, vznikajú dodnes, filmy to majú ťažké. Akčné trikové sci-fi s vesmírnymi cestami, planétami a mimozemskými rasami od výmyslu sveta skrátka dačo stoja a nie vždy je jednoduché nájsť financie. Reštart, pod ktorý sa v roku 2009 podpísal J. J. Abrams, predstavoval menší zjav. Mali sme dočinenia so sviežim a vydareným filmom. O štyri roky neskôr nasledovala temná dvojka, v ktorej si legendárneho zlosyna Khana zahral Benedict Cumberbatch.

Štúdio Paramount nebolo s finančnými výsledkami spokojné, napokon ale dalo po troch rokoch od premiéry druhej časti zelenú trojke. U tej už sa réžie Abrams vzdal, nahradil ho Justin Lin. Dejovo bol tretí diel jednoduchší, azda až jemne televízny, možno na spôsob Vzbury s kapitánom Picardom z roku 1998. Hoci trojka pôsobí oproti prvým dvom častiam lacnejšie, rozpočet bol v skutočnosti 185 miliónov. Celosvetová tržba sa vyštverala k číslovke 343. Svet pamätá hrozitánskejšie prepadáky. Čo by iné štúdiá dali za takýto „neúspech“. Paramountu to ale pripadalo málo. Odvtedy váha so vznikom štvorky. Hoci séria disponuje zdatnou fanúšikovskou základňou, ktorá by štvrtý diel s Chrisom Pineom a Zacharym Quintom videla veľmi rada, paradoxne sa to nikdy nejak enormne neprejavilo na tržbách.

V súvislosti so štvorkou sa nejaký čas spomínal režisér Quentin Tarantino. Avšak každému, kto pozná mimoriadne prísny výber filmov tohto perfekcionistu, je jasné, že niečo také nikdy nebolo reálne. Aktuálne je projekt Star Trek 4 považovaný za polomŕtvy a nikto nevie, či časom vznikne štvorka, alebo sa štúdio pokúsi prísť s ďalším rebootom s novým kastingom.


Nabudúce: Noví Spider-Mani, Temný rytier 4 a Iron Man 4.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


14. novembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií