Filmový King, 9. časť: Od Hmly po Big Driver

Hmla
Dolanov cadillac
Bag of Bones
Mercy
Dobré manželstvo
Big Driver

Predposledná časť nášho seriálu o filmových adaptáciách kráľa literárneho hororu Stephena Kinga nesie už poradové číslo 9. Prajeme príjemné zimomriavkové spomínanie.


Hmla, 2007

Znova Darabont a znova King, tentokrát ale plnohodnotný horor bez ambícií. Diváka zaujme škodoradostný záver (neporovnateľný s tým slabým z originálnej novely) a postava náboženskej fanatičky v podaní dokonalo odpornej Marcie Gay Harden.

Frankovi každopádne išlo skôr o horor, než o ďalší Shawshank. Do titulnej úlohy si vybral Thomasa Janea z Pavučiny snov, ktorý tentokrát dostal oveľa lepší part. Je pravda, že monštrá číhajúce v hmle pri supermarkete smrdia CGI, ale majú niečo do seba. Niečo temné a drsné, čo vypovedá o tom, o nás, akí sme, keď sa ocitneme v úzkych.



Nepriestrelný cadillac (alias Dolanov cadillac), 2009

Poviedka ma nebavila. Mala super nápad, ale nudné spracovanie. Mužovi zabil mafián Dolan (Christian Slater) milovanú ženu. A on sa chce pomstiť. Mimoriadne rafinovane.

Dosť blbo sa to vysvetľuje, ale je to plné fyziky, chémie a matematiky. King napríklad musel pomocou vedy náročne vymýšľať napríklad to, koľko ton hliny musíte zhodiť na auto v jame, aby odtiaľ nebolo počuť krik muža uväzneného vo vozidle.

Film je banálny, nezáživný a rutinne zahratý i zrežírovaný.



Vrece kostí (alias Kliatba jazera Dark Score), 2011

Román Vrece kostí mi svojho času značne uľahčil pobyt v Leicestri. Preto som sa tešil na filmové spracovanie, ktorého sa znova chopil Mick Garris a do titulnej úlohy spisovateľa s umeleckým blokom (a mŕtvou ženou) obsadil ex-Bonda Piercea Brosnan.

Dejovo námet do istej miery pripomína Tajomné okno – problémový spisovateľ sa ide duševne pozbierať do odľahlej chatky uprostred lesov, ale tam ho čaká peklo. Kniha je to pôsobivá a hoci sa televízne spracovanie snaží tiež, nakoniec to nezvládlo a zlyhalo.

Z vedľajšej úlohy bude na vaše staršie sestry žmurkať ich miláčik z Beverly Hills 90210 Jason Priestley ako hrdinov literárny agent.



Mercy, 2014

Nízkorozpočtová nuda o bratoch, ktorí prídu s mamou do strašidelného domu k babičke ukrývajúcej príšerné tajomstvá.

Fanúšikov hororu by v súvislosti s týmto filmom mohla pozitívne osloviť snáď len účasť Chandlera Riggsa, známeho ako Rickovho syna z Walking Dead. Takto to dopadne, ak kingovku produkuje McG (režisér Charlieho anjelov).



Dobré manželstvo, 2014

Prvá adaptácia zo zbierky Bezhviezdna tma. Strašne slabá vec. Pritom ústredný námet nie je zlý. Je možné, aby bola žena X desaťročí vydatá za muža, vychovala s ním niekoľko detí a ani len netušila, že pán manžel bol celý ten čas aktívnym sériovým vrahom?

Filmová adaptácia je nezáživná, nudná, herecky slabá. Joan Allen sa snaží, ale Anthony LaPaglia je úplne mimo a Stephen Lang z Avatara tam má len štek.


Big Driver, 2014

Druhá adaptácia z Bezhviezdnej tmy. O niečo lepšia a záživnejšia ako predošlá, ale nie o veľa.

Mariu Bello znásilnia, a tak sa vydá na cestu pomsty. V tomto podžánri už v minulosti boli nakrútené pôsobivejšie filmy. Fádnu záležitosť nakrútil Mikael Salomon, inak tvorca vydarených záležitostí Povodeň s Morganom Freemanom a kingovky Prekliatie Salemu (2004).

Sympatické oživenie (pre diváka) predstavuje aspoň kuriozitka, ktorou sú rôzne hovoriace predmety a mŕtvoly.


Pokračovanie na budúci týždeň.

Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Súvisiaci link

Stephen King: Dolanův cadillac & Pátá čtvrtina – Noční můry a snové výjevy 1 a 2


7. augusta 2019
Ivan Kučera