Filmový King, 7. časť: Od Nočného letca po Búrku storočia

Nočný letec
Quicksilver Highway
Nadaný žiak
Zelená míľa poster
Búrka storočia

Už po siedmy raz sa spolu stretávame pri prehodnotení filmových adaptácií knižných diel majstra hororu Stephena Kinga. Dnes začíname rokom 1997 a Nočným letcom.


Nočný letec, 1997

Celovečerná adaptácia poviedky o upírovi s licenciou pilota (!), ktorý sa špecializuje sa na pitie krvi personálu malých vidieckych letísk. Prekvapivo je to lepšie, ako to znie.

Ešte prekvapujúcejšie je, že dobrá je nielen poviedka s takým čudným námetom, ale aj film. V podstate ide o rip-off postavy novinára Deesa, ktorého fanúšikovia poznajú už zo staršej kingovky Mŕtva zóna.

Dees nečakane ale bez problémov utiahol vlastný príbeh a určite mu v tom pomohol presvedčivý sympaťák Miguel Ferrer (RoboCop, Deep Star 6, Horúce strely 2, celovečerný Alf). King neskôr napísal krátku poviedku Ocko, ktorá býva sem-tam pokladaná za sequel.



Quicksilver Highway, 1997

Televízny film v réžii Micka Garrisa (Sleepwalkers). Ide o poviedkovú záležitosť, pozostávajúcu z dvoch príbehov a jedného spojovacieho s Christopherom Lloydom (Rodina Addamsovcov, Návrat do budúcnosti).

Prvý príbeh je adaptáciou Kingovej poviedky o zabijackych zuboch, druhý je adaptáciou poviedky o zabijackych rukách (!). Za tým druhým stojí iný kráľ hororu – Clive Barker, ktorého svojho času vychvaľoval do nebies (či skôr do pekla) aj samotný King. Takže od ich spoločného projektu sa čakali obrovské veci. Nakoniec sme sa však dočkali len solídneho polobéčka z produkcie Johna McTiernana (Predátor, Smrtonosná pasca).



Nadaný žiak, 1998

V koncentračných táboroch sa diali príšerné veci, ktoré by vystačili na milión hororov. King si to uvedomoval. Preto sa vo svojej brilantnej novele vyhýba hororu a zostáva verný „len“ trileru. Trileru však natoľko vyhrotenému, že vám z neho zlezie koža z tváre.

Stredoškolák Todd zistí, že jeho sused, nenápadný pán, je v skutočnosti monštrum z koncentračného tábora. Rozhodne sa od starca zistiť pár detailov z jeho temnej minulosti. Vydiera ho. Starec začína spomínať. No mení to nielen jeho, ale i dovtedy bezstarostného „dokonalého“ chlapca. Potečie krv.

Vo filmovom spracovaní hlavné úlohy bravúrne stelesnili Brad Renfro (ktorý sa v roku 2008 ako 25-ročný predrogoval) a Ian Mckellen v predgandalfovskom období. Perfektní sú ale i herci z vedľajších úloh – spomenúť treba školského psychológa Davida Schwimmera, otca Brucea Davisona a nemilosrdného lovca nacistov Jana Třísku.

Koniec filmu je oproti knižnému menej drsný, ale v skutočnosti zákernejší a temnejší, lebo… Nie, nebudeme spoilerovať.

Zaujímavosť: K prvému pokusu o sfilmovanie došlo už v polovici 80. rokov, ale po niekoľkých dňoch bolo natáčanie stopnuté (údajne kvôli nedostatočnému rozpočtu).



Zelená míľa, 1999

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, ale Frank Darabont sa o to pokúsil. A ukázal, že to nemusí byť pravda. Opäť King, opäť väznica, opäť filmová klasika.

Zelená míľa to v čase premiéry mala pomerne ťažké, mnohí ju až príliš porovnávali s predchádzajúcou Darabontovou kingovkou. Ani Akadémia nevedela, čo s týmto filmom. Síce ho nominovala na štyroch Oscarov, ale tým to haslo.

Dnes, s odstupom rokov, snímka vykryštalizovala do televíznej trvalky. Mne osobne príde predsa len až príliš dlhá a ku koncu je to naozaj neskutočné citové vydieranie, ale napriek tomu je Zelená míľa bomba s presným kastingom (David Morse, William Sadler, Harry Dean Stanton a Jeffrey DeMunn v tom čase už mali skúsenosti s kingovkami), dokonalou retro atmosférou, skvele zrežírovanými scénami, nezabudnuteľnými nápadmi a kadečím ďalším. O úspech filmu sa postaral aj Tom Hanks, v tom čase jedna z najväčších hviezd Hollywoodu.



Búrka storočia, 1999

Televízna miniséria o ostrove postihnutom brutálne, megabrutálne, totálmegabrutálne drsnou snehovou búrkou. Režisér Craig R. Baxley bol expert na snaživé béčka (Akčný Jackson, Temný anjel, Studený ako kameň) a neskôr s Kingom spolupracoval na Dome v ružiach. Ako Dom v ružiach, tak ani Búrka storočia nevznikla podľa konkrétneho Kingovho románu, ale len podľa jeho scenára.

Tiesnivej atmosfére podráža nohy béčkarský kasting (hlavne nepresvedčivý Colm Feore v zápornej kreácii) a hrozný scenár. Medzi dobrým začiatkom a dobrým koncom je scenáristické peklo a my, diváci, môžeme len ďakovať nebesiam, že King tak nečasto písal scenáre. Odporné postavy, blbé scény (lietajúce deti?!), nezrozumiteľné tajomstvá, nelogické správanie sa postáv, obskúrne zvraty, kreténske motivácie, podpriemerné dialógy. King sa snaží ukázať, ako hrôzostrašne sa správajú niektorí ľudia v extrémnej situácii, myšlienku však spracováva biedne, povrchne, hlúpo a naivne. On sám tu má cameo televízneho moderátora.


Pokračovanie na budúci týždeň.



Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


24. júla 2019
Ivan Kučera