Víťaz súťaže Ohnivé pero - jeseň 2022

ohnive pero


Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


Tohoročné druhé kolo súťaže Ohnivé pero – jeseň 2022, ktoré je už 31. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Od septembra 2022 bolo našom webe prezentovaných 42 poviedok. Čo sa týka žánrov, ani v tomto kole neprevažoval žiaden – scifi, fantasy a horor boli zastúpené pomerne rovnako a v hojnej časti poviedok sa prelínalo viacero subžánrov. Zaznamenali sme tu aj návrat ku klasike, ale rezonovali ak aktuálne témy a nechýbal ani humor. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom.

Tak ako v predchádzajúcom kole, čitatelia svojím hlasovaním vybrali sedem finálových poviedok. Z nich určili poradie na prvých troch miestach porotcovia: Alexandra Pavelková – gestor a organizátor súťaže, Rastislav Weber – literárny kritik a webmaster Fandom.sk a a recenzentka Valéria Scholtzová.


A kto vyhral?

Víťazom aktuálneho kola súťaže Ohnivé pero – jeseň 2022 sa stáva Marcel Majirský, ktorý súťažil s humornu urban fantasy Stratil sa slon.

Druhé miesto obsadila Petra Slúková s administratívno-superhrdinskou poviedkou Typický deň úradníka.

Tretie miesto získal František Škoda so svojou veselou duchárčinou Životná rola.


Ocenenia teda získali dvaja ostrieľaní súťažiaci a jeden nováčik. Znova sa potvrdilo, že humor je soľou života, pretože všetky tri poviedky majú humorný nádych.

Víťaz získava 42 eur a diplom. Poviedka na 2. mieste bude odmenená dvoma knihami a diplomom a poviedka na treťom mieste bude odmenená knihou a diplomom. Knižné ceny nám poskytli vydavateľstvá Artis Omnis, Tatran, Ikar, Albatros Media, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov a Fantom Print.

Knihu získava aj jeden z hlasujúcich, z ktorých sme vyžrebovali Karola D. z Bratislavy.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera – jar 2023 začína vo februári 2023. Autori môžu využiť súťažné prázdniny cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .docx alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maili pokúsiť zmysluplne formulovať, prečo nám text posielajú. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (názov musí byť aj priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Súťažiacim odporúčame vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu. Naopak, pomôcť by mohol tento zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú autori súťažných poviedok.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jar.


Aktuálne novinky zo sútaže sa môžete dozvedieť aj na facebookovskej stránke súťaže Ohnivé pero, kde nájdete napríklad fotografie zaslaných a prevzatých cien pre súťažiacich.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže


Súvisiaci link

Finalisti súťaže Ohnivé pero – jeseň 2022


9. januára 2023
Alexandra Pavelková