Ohnivé pero - jeseň 2022: Typický deň úradníka

ohnive pero

„Ďalší!“

Mladý muž v okuliaroch pristúpil k pultu. Marco zhodnotil, že vyzerá chudo ako rezance v jeho obedňajšej polievke. Mladík mu bez slova podal zakúpený lístok, ktorý Marco oskenoval do počítača.

„Tak sa na to pozrime.“ Stlačil biely gombík po svojej pravej ruke a sledoval poskakujúce riadky na monitore. Po pár pretočeniach spomalili, akoby váhavo sa zahojdali, až zastali na dvoch možnostiach. Viacerí by súhlasili, že celý systém pripomína automat v kasíne. Je až nehanebne prostý.

„Super citlivý čuch alebo schopnosť meniť cukor na soľ,“ prečítal Marco z monitora a zdvihol zrak k mladíkovi.

Ten sa mračil. „Čakal som niečo heroickejšie.“

„Som len prostredník. Sťažnosti neprijímame,“ mávol rukou Marco a znudene sa oprel lakťom o pult.

„Tak ten čuch,“ zamrmlal mladík, zatiaľ čo sklamane kopal do kamenného obkladu. Marco si to sotva všímal, bol zvyknutý na výstupy iných rozmerov. Poslušne vpísal do kolónky vedľa mladíkovho mena vybranú schopnosť a následne pozrel na rad vinúci sa do diaľky.

„Ďalší!“

Mladík si uvedomil, že vo Výberovni už nikoho nezaujíma a so zvesenou hlavou odkráčal preč. Jeho miesto vystriedala staršia pani s brčkavými vlasmi stiahnutými do uzla. Hanblivo zamávala vráskavou rukou. „Dobrý deň.“

„Dobrý deň, madam,“ pozdravil sa Marco slušne, trošku prekvapený, že Výberovňa zaujímala aj dámu v jej veku. „Ako Vám pomôžem?“

„Ja… rada by som si trošku okorenila život, chlapče,“ odvetila, pohľadom skákala z Marcovej tváre na počítač. „Tak mi ukáž, čo tam pre mňa máte,“ a podala mu zakúpený lístok.

Marco sa na starenku usmial, ako na povel oskenoval lístok a stlačil biele tlačidlo. Obaja s očakávaním hľadeli na počítač a Marco sa v duchu modlil, nech jej Výber netvoria úplné sprostosti. Políčka sa mu pred očami dotočili a zamrzli na dvoch voľbách. Marco si úľavou vzdychol. „Prajete si nadľudsky rýchly pohyb alebo schopnosť zhovárať sa s rastlinami?“

Starenka Voľbu chvíľu zvažovala, nakoniec sa jej oči rozžiarili, dokonca sa aj nahlas rozosmiala. Marco sa neovládol a, po prvý raz dnes, taktiež vyceril zuby. „Ale to je úžasné!“ zvýskla.

Marco súhlasne prikývol. Ľudia starnú, svaly neposlúchajú. Každý dôchodca by pochopiteľne uvítal možnosť hýbať sa rýchlejšie. Marco by sám volil rovnako.

„Môj fikus už 2 týždne skapína nech robím, čo robím. Ani hnojivo nepomáha,“ podotkla vážne. „Veď ja si to s ním už vybavím. Teraz, keď môžem podebatovať aj s mojimi kvetmi. Vieš, koľko ich mám, chlapče? Bude to párty!“ Starenka celý čas radostne rozhadzovala rukami. Ani nepočkala na Marcove potvrdenie evidencie v záznamoch, už sa poberala preč.

Marco len s údivom sledoval celé jej vystrájanie a nemohol si pomôcť, rehotal sa s ňou. Toto teda nečakal. Pokrútil ešte stále trochu neveriacky hlavou a zapísal starenkin Výber do počítača. Keď zdvihol pohľad, jeho úsmev zmizol rovnako rýchlo ako mizne žrádlo z misky jeho vypaseného psa Lojza.

Za kamenným pultom sa týčil mohutný, svalnatý a hrôzu vzbudzujúci muž. Marco nasucho preglgol a podvedome sa trochu zhrbil. „Pane?“

Muž mlčky prikývol a Marco bez zdržovania prevzal lístok a buchol po tlačidle. Opäť sa modlil, opäť za tú istú vec. Nech vo Výbere nie sú úplné sprostosti. Marco totiž nepochyboval, že by ho statný muž v záplave hnevu poľahky zdrapil za golier, pretiahol cez pult a ručne stručne si s ním vydiskutoval, ako má voliť medzi schopnosťou pískať pri každom výdychu a abnormálnym rastom chlpov po celom tele.

Políčka sa poslednýkrát zakrútili a lenivo preklopili na finálne možnosti. Marco trochu váhal s prečítaním vylosovaných schopností nahlas. Očami švihal z obrazovky na muža a späť na riadky v počítači.

Dobre, tento chlap vyzerá desivo, ale no tak, zabijak predsa nebude… Či?

Muž prestúpil z nohy na nohu, čo Marca prinútilo poponáhľať sa.

„Váš Výber tvorí schopnosť vytvárať zemetrasenie alebo manipulovanie gravitácie.“

Muž zabodol svoj pohľad do Marca a ten by sa zaprisahal, že mu všetka krv v tele stiekla do topánok. Zdalo sa, že svoju Voľbu muž starostlivo zvažuje, vážnosť sa okolo neho vznášala ako hustý dym.

„To prvé,“ riekol nakoniec, pričom Marca zarazilo, že aj jeho hlas znie ako hromobitie. Rýchlo pokýval hlavou a naťukal mužovu Voľbu do klávesnice.

No fajn, zrejme dnes všetci umrieme, pomyslel si Marco, keď hľadel na jeho vzďaľujúci sa chrbát. Vzdychol si a opäť sa otočil k radu pred sebou. Potešilo ho, že sa preriedil. Dnešná služba sa takmer končí.

„Zdravím. Lístok, prosím,“ oslovil drobné dievča s vlasmi zviazanými do dvoch vrkočov. Marco si narýchlo spočítal, že by mohlo byť v jeho veku.

„Ahoj, som Sam. Páči sa,“ zaševelila spevavým hlasom a podala mu kúsok papiera. Sršal z nej nenútený pôvab, ktorý Marca očividne očaril.

Odkašľal si a zobral ponúkaný lístok. „Ja som Marco.“

„Viem,“

„Čože?“ zareagoval Marco, zatiaľ čo skenoval lístok. Obrazovka počítača zrazu začala blikať zmesou červenej a bielej farby.

LÍSTOK NEPLATNÝ. PRÍSTUP ZAMIETNUTÝ!

„Ou, niečo sa stalo. Nejako to nefunguje,“ nechápavo zamrmlal Marco a opakovane lístok pchal cez skener. Počítač zakaždým hlučne zapípal a odmietal spolupracovať. Marco namrzene odstúpil od pultu a bližšie si prezrel text vyrazený na lístku. „Počkať, ty si tu už bola! Už si absolvovala Výber,“ vyhŕkol a zamračene na ňu pozrel.

Sam naňho vycerila zuby a bezstarostne prikývla. „Vždy to aspoň skúsim. A ty ako, nespoznávaš ma?“

Marco bol úplne zmätený, takúto bizarnú situáciu v práci ešte neriešil. „Mal by som?“

Samin úsmev trochu zakolísal, aj žiara v očiach o čosi pohasla. Potom však vehementne potriasla hlavou a opäť sa naňho žiarivo usmiala. „To nič, budeme sa snažiť ďalej.“

To je ale bláznivá baba, pomyslel si Marco a obzrel si ju od hlavy po päty. Nevedel, čo si s ňou teraz počať.

„No… podľa všetkého už nejakú schopnosť máš, takže tu ti už nepomôžem.“

„Ja viem,“ povzdychla si Sam a lakťami sa oprela o pult. „Vieš, nemala som bohvieaký Výber. Robím teraz, čo môžem.“

Marco bol stále v lese. Iba nasprostasto klipkal očami a čakal, čo sa z tohto vyvinie.

„Predstav si, pamätajú si ma len ľudia, ktorí ma poznali pred Výberom. Odvtedy každý nový človek v mojom živote na mňa ihneď zabudne. Stačí, že mu zmiznem z očí.“

Marco musel túto informáciu chvíľu spracovávať. Nakoniec zhodnotil: „Uf, to ma mrzí. Musí to byť fakt blbé.“

„Buď to, alebo by môj dotyk pálil ako žeravá láva,“ mykla plecom. „Zvykla som si, ale je to naozaj naprd, že si ma ani môj frajer nepamätá.“ Sam spravila pár krokov na stranu a oprela sa o pult po Marcovej pravici.

„Dokonči si robotu a potom skočíme na horúcu čokoládu a ovocný koláč, dobre?“ Usmiala sa naňho a vylovila z vrecka telefón, do ktorého začala niečo vyťukávať. Marcovi sa darmo otáčali ozubené kolieska v mozgu, posledných pár minút jeho života mu nedávalo zmysel. Aj napriek tomu sa mu v srdci pri pohľade na Sam rozlieval horúci karamel.

„Do rána tu budeme stáť?“ hlasne zafrflala škrobená žena v kožuchu, ktorá nasledovala po Sam v rade. Špičkou lodičiek neprestajne klepkala o kamennú dlážku. Marco sa strhol a pristúpil ku klávesnici.

„Ďalší!“

Kútikom oka však mladé dievča nespúšťal z dohľadu. Sam. Zopakoval si pre seba a neubránil sa úsmevu. Napoly sústredený sa vrátil k svojej práci.

„Čo to bude, pani? Krotiteľka hmyzu alebo schopnosť meniť farbu kože?“


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

7. novembra 2022
Petra Slúková