Víťaz súťaže Ohnivé pero - jeseň 2021

ohnive pero


Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


Jesenné kolo súťaže Ohnivé pero – jeseň 2021, ktoré už bolo 29. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Od septembra do decembra 2021 bolo našom webe prezentovaných 34 poviedok. Čo sa týka žánrov, v tomto kole neprevažoval žiaden – scifi, fantasy a horor boli zastúpené pomerne rovnako a v hojnej časti poviedok sa prelínalo viacero subžánrov. Zarezonovala aj téma pandémie a našli sa aj humorné texty. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom.

Verejným hlasovaním, ktoré trvalo do konca decembra, čitatelia vybrali osem finálových poviedok. Z nich určili poradie na prvých troch miestach porotcovia: Alexandra Pavelková – gestor a organizátor súťaže, Rastislav Weber – literárny kritik a webmaster Fandom.sk a vydavateľ Martin Králik, vydavateľ – vydavateľstvo Rogerbooks.


A kto vyhral?

Víťazom aktuálneho kola súťaže Ohnivé pero – jeseň 2021 sa stáva Martin Novák a jeho fantasy o tom, že nie je ľahké byť bohom Demiurgův sen. Martin Novák získal teda víťazstvo v oboch súťažných kolách roka 2021, čo sa ešte v histórii súťaže nestalo.

Druhé miesto obsadil František Škoda s humoristickým hororom Apopalypsa.

Tretie miesto získal Patrik Slanina a jeho horor písaný morseovkou Schéma.


Víťaz získava 42 eur a diplom. Poviedka na 2. mieste bude odmenená dvoma knihami a diplomom a poviedka na treťom mieste bude odmenená knihou a diplomom. Knižné ceny nám poskytli vydavateľstvá Artis Omnis, Tatran, Ikar, Albatros Media, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov a Fantom Print.

Knihu získava aj jeden z hlasujúcich, z ktorých sme vyžrebovali Petra Slamu.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi a výhercom z radov hlasujúcich v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera – jar 2022 začína vo februári 2022. Autori môžu využiť súťažné prázdniny cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .docx alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maili pokúsiť zmysluplne formulovať, prečo nám text posielajú. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Súťažiacim odporúčame vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Pomôcť by vám mohol aj tento zoznam najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťajú autori súťažných poviedok***. Odporúča sa autorom aj vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom nepomôžu.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jar.


Aktuálne novinky zo sútaže sa môžete dozvedieť aj na facebookovskej stránke súťaže Ohnivé pero, kde nájdete napríklad fotografie zaslaných a prevzatých cien pre súťažiacich.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže


Súvisiaci link

Finalisti súťaže Ohnivé pero – jeseň 2021


10. januára 2022
Fandom SK