Víťaz súťaže Ohnivé pero Q1 2011

Niekoho čaká koncoročné vysvedčenie, niekoho promócia, iného zasa zaslúžená dovolenka. Ku všetkej tej radosti a veselosti pridávame aj my svoju trošku. Víťaza prvého tohoročného kola súťaže amatérskych mikropoviedok žánru fantastiky – Ohnivé pero.

Tohto kola sa zúčastnilo 22 poviedok rôzneho zamerania a kvality. Od počiatku hlasovania sa vyprofilovalo šesť poviedok, ktoré radikálne predbehli tie ostatné a v priebehu odosielania hlasov si prakticky neustále vymieňali medzi sebou miesta na prvých šiestich priečkach. Postupne však pohyb ustal, každá poviedka sa pevne usadila na svojom mieste, a pri jej názve sa už len menili čísla – počty hlasov – smerom hore a rozdiely sa zväčšovali.

Kto sa teda stal víťazom prvého tohtoročného kola Ohnivého pera?

S počtom 50 hlasov zvíťazil Richard ´Regis´ Zamec s poviedkou Rodinný amulet. Víťaz získava kolekciu kníh z vydavateľstva FantomPrint.

Ako vidíme v tabuľke, Regis poriadne predbehol svojich spolusúťažiacich, ktorí takmer zhodne obsadili druhú a tretiu priečku. Marekovi Slabejovi sa oplatilo pokračovať v zombíckej tradícii, a tak s poviedkou Fast food pre Boba Westona a 39 bodmi získal druhé miesto. Tretie miesto patrí mishelke, ktorá sa s 37 bodmi prebojovala na bronzovú pozíciu vďaka poviedke Vegan.

OP q1 2011

Zvláštny vecný dar vyslovujeme Secentity, ktorej sa svojimi dvoma poviedkami podarilo zhodne obsadiť 4. a 5. miesto, čím si vyslúžila síce krumpľovú, ale predsa len cennú medailu (pri dnešnej cene zemiakov).

Krátky zvyšok rebríčka je k nahliadnutiu v tabuľke. Krátky preto, lebo poviedky, ktoré nezískali viac ako 10 hlasov, s ohľadom na sebavedomie ich autorov neuverejňujeme. Tak isto neprezradíme tri ani poviedky, ktoré v súťaži nezískali ani jeden hlas. Žiadnemu z autorov, ktorí ostali „pod čiarou“ totiž nezaškodí, ak sa zamyslia nad tým, čo urobili zle, a v budúcnosti sa pokúsili byť lepšími.

Ako sme sľúbili, cenu si odnesie aj jeden z hlasujúcich. Knihu od redakcie dostane Monika KandrikováVojkoviec a pokiaľ napísala do hlasovacieho formulára správnu adresu, odmena jej príde poštou o pár dní.

Čo sa týka budúcnosti, rada by som ešte autorom pripomenula trochu súťažnej etiky. Aj v tomto kole Ohnivého pera sa vyskytli prípady, keď sa autori s rovnakou poviedkou ráčili zúčastniť viacerých súťaží, resp. uverejnili poviedku počas prebiehania súťaže aj na iných serveroch. Takéto konanie je neetické, nepremyslené, prípadne si môžete dosadiť šťavnatejší výraz. Keďže nešlo o autorov, ktorí by si nárokovali cenu v tejto súťaži, rozhodli sme sa tentokrát prižmúriť oko. Ale pokiaľ sa v budúcnosti konanie zopakuje, autor bude bez milosti diskvalifikovaný, a pokiaľ na to redakcia príde po uverejnení poviedky v našej súťaži, bude diskvalifikovaný verejne s uvedením dôvodu.

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2011 začína v septembri . Autori môžu tento čas zatiaľ využiť cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word na adresu alexandra.pavelkova@gmail.com. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Želáme im veľa tvorivých myšlienok, trpezlivosti a odvahy pri zavŕšení ich diel.


27. júna 2011
Alexandra Pavelková