Rozhovor: Blake Crouch a jeho Temné Mestečko

Blake Crouch 2 (foto Jesse Giddings)
Blake Crouch 1 (foto Jesse Giddings)
Temna hmota - obalka
wayward-pines-trilogia

Spisovateľa Blakea Croucha poznajú slovenskí čitatelia predovšetkým ako autora trilógie Mestečko Wayward Pines a románu Temná hmota. Dnes vám tohto autora priblížime v rozhovore, ktorý s ním viedol Peter Šufliarsky.


Ahoj Blake! Tvoja trilógia Wayward Pines je dôkazom toho, že patríš k fanúšikom Aktov X a Mestečka Twin Peaks, rovnako ako ja. Preto by ma ako prvé zaujímalo, čo hovoríš na ich televízne návraty?

Som obrovským fanúšikom oboch seriálov. Síce som ešte nevidel nové Akty X, ale absolútne som si OBĽÚBIL tretiu sériu Mestečka Twin Peaks, ktorá bola, bezpochyby, naozajstným hrdinským počinom Davida Lyncha.

Veríš vôbec v nadprirodzeno? Ak áno, máš aj nejakú skúsenosť?

Určite verím, že na našom svete a v celom vesmíre je toho viac, ako sú naše oči schopné vidieť. Ale doteraz som nemal žiadnu osobnú skúsenosť s nadprirodzenom.

Do akej miery si spokojný s televíznym spracovaním svojej trilógie, ktorá sa od predlohy podstatne líši?

Prvá séria Mestečka Wayward Pines ma extrémne potešila. Druhá… o niečo menej.

Z čoho vychádza druhá séria seriálu Mestečko Wayward Pines?

Keďže v prvej sérii sme použili väčšinu deja zo všetkých troch kníh, druhá bola od knižného spracovania vo väčšej miere odlišná.

Aj tvoja kniha Good Behavior zablúdila na televízne obrazovky prostredníctvom rovnomenného seriálu. Takže čo nás čaká ďalej? Ožijú ešte nejaké knihy?

V súčasnosti asi nie. Ale dúfam, že v budúcnosti možno Temná hmota.

Spomínaš si ešte na spisovateľské začiatky a na svoj prvý veľký zlomový okamih, ktorému vďačíš za súčasný úspech?

Jasné! Na svoje ťažké začiatky iste nikdy nezabudnem. Zlomový okamih pre mňa znamenal rok 2010, keď som si uvedomil, že už nechcem písať „krátke príbehy“. Chcel som napísať niečo, čo by bolo pre mňa obrovskou výzvou a malo poriadnu myšlienku. Tak som napísal Mestečko Wayward Pines.

Máš najobľúbenejší film, seriál, knihu, autora či obľúbeného hrdinu z vlastnej knihy?

Hmm. Zaujímavá otázka. Povedal by som, že mám dve najobľúbenejšie postavy, ktorými sú dve ženy z mojich kníh. Jednou je Letty z knihy Good Behavior a druhou Joss z knihy Abandon.

Obsahuje tvoj proces tvorby knihy aj nejaké špecifické znaky?

Knihu začínam písať tak, že niekoľko mesiacov sa najprv snažím všeličo si zapisovať a prísť na nejaké pútavé postavy a dejové línie, ktoré idú ruka v ruke s vedeckým zameraním, čo ma aktuálne zaujíma. V čase, keď už mám dostatok materiálu, sa pokúšam vytvoriť pracovnú osnovu príbehu. Samozrejme, že tá sa neustále mení, ale aspoň mám približnú predstavu, kam sa príbeh uberá. Pripomína to mapu. Potom napíšem 500 až 1000 slov za deň, až kým nemám prvý koncept. Prv ako dokončím knihu, vytvorím ďalších 7 až 8 konceptov. Toto je môj pracovný proces.

Scenáre, knihy, rozhovory, workshopy a iné zásahy do života – vieš ešte, čo je to rodina a voľný čas?

Áno! V poslednom čase o čosi viac. Zameral som sa predovšetkým na písanie kníh a čas trávim doma v Colorade. Za posledných pár rokov som sa nacestoval až-až!

Poňatie paralelných svetov v knihe Temná hmota je opäť veľmi originálne. No zaujímalo by ma, čo ťa priviedlo k tomuto fenoménu? Žeby si patril aj k fanúšikom seriálu Sliders? (Lebo ja áno…)

Rozhodne! Som fanúšikom teórií, ktoré stoja za kvantovou mechanikou. Tá umožnila vznik teórii multiverza. Predtým ako som konečne začal písať Temnú hmotu, som strávil desať rokov štúdiom tejto oblasti vedy.

Plánuješ pokračovanie Temnej hmoty – seriál alebo film?

Nie, aspoň nie teraz. Snažím sa plne sústrediť na dokončenie mojej novej knihy.

Môžeš nám prezradiť, na aký žáner a príbeh sa môžeme tešiť?

Áno, na ďalšej knihe pracujem zo všetkých síl. Môžem prezradiť len toľko, že sa bude niesť v duchu Mestečka Wayward Pines a Temnej hmoty. Veda + napätie + tony emócií.

Ďakujem ti za tvoj čas i odpovede. Je mi naozaj ľúto, že sme si to nemohli vydiskutovať z očí do očí, ale moja angličtina je naozaj mizerná. Aj preto dúfam, že sa k nám dostane viac tvojich preložených titulov. Hlavne píš, čo píšeš – práve to ťa odlišuje!

Ja ďakujem tebe za zaujímavé otázky. Aj ja dúfam, že v tvojej krajine bude preložených viac mojich kníh.


Za sprostredkovanie rozhovoru a preklad ďakujeme Ľubke Chmelovej a vydavateľstvu Zelený kocúr.


Foto: Jesse Giddings a archív vydavateľstva Zelený kocúr.


Viac od Petra Šufliarskeho si môžete prečítať na jeho webe Šufloviny.


Súvisiace linky

Recenzia – Blake Crouch: Temná hmota

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Borovice

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Nevyspytateľný

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Posledné mesto


31. mája 2018
Peter Šufliarsky