Retro: Zlomok sekundy

Zlomok sekundy

Londýn 2008. Globálne otepľovanie vystrčilo rožky. Hlavné mesto Veľkej Británie bojuje so záplavami. Ak si chcete ísť kúpiť čipsy, vezmite si radšej čln než auto. Ponurými ulicami sa pohybuje beštiálny zabijak. Ľuďom žerie srdcia a ich duše berie do pekla. Pomôcť môže jediný muž. Holandský manžel Jastrabej ženy.

Zlomok sekundy vznikol v roku 1992, keď bol rok 2008 vnímaný ako pomerne vzdialená budúcnosť. Tvorcovia vďaka zatopeným exteriérom a interiérom vytvorili kus atmosférického trilerového buddy movie hororu. Po prvom pozretí v temných 90. rokoch som si o ňom myslel, že je to sci-fi, ale po viacerých reprízach mi docvaklo, že to s týmto žánrom nemá nič spoločné. Scenárista troška varil z vody a pri vytváraní čo najoriginálnejšieho monštra popustil možno až príliš uzdu fantázii. Takže trojmetrový netvor má DNA krýs, ale aj všetkých svojich obetí. Vyzerá ako niečo medzi Predátorom, Terminátorom, akrobatom a niečím, čo ušlo z dielne H. R. Gigera. Napriek tomu nejde o vesmírneho návštevníka. No nie je to ani ľudská bytosť. Raz sa správa ako tupý, po krvi bažiaci netvor, potom detektívovi rafinovane posiela krvavé odkazy v balíkoch a maľuje na steny ľudskou krvou astronomicko-astrologické odkazy, z ktorých by sa zatočila hlava aj Veštkyni Kamile z Astro TV. Okultizmus, mysticizmus, možno satanizmus. V jeho mytológii je pomerne ťažké sa orientovať.

Napriek tomu je super. Nie je ho vidno často a občas jeho hrôzostrašnosť znižuje bizarný nápad dať mu do rúk strelnú zbraň. Toho sa divák bojí menej než votrelcovskej obludy. Ale aj tak je to vydarená potvora, škoda, že sme sa nedočkali dvojky. Na plátne je málo. Ak by sme mali rátať „priame“ zábery, boli by to ledva desiatky sekúnd. Paradoxne, alebo skôr neparadoxne, aj práve vďaka tomu netvora obklopuje aura zlovestnej záhadnosti, akú by možno stratil, keby hopsal v každej druhej scéne.

Nemám rád, keď sa horor mieša s humorom. Ale je pár šikovných spôsobov, ako ich spojiť bez toho, aby utrpela vážna atmosféra. Napríklad komickou postavičkou. Minulý rok to spravil jeden z najvýraznejších hororov roka Uteč (viď. postava vulgárneho hrdinovho kamaráta). Podobný postup zvolil Zlomok sekundy. Príbeh je smrteľne temný, rovnako ústredný hrdina. Vraždy krvavé, steny postriekané krvou. Vytrhnuté srdcia. Peklo. Atmosféra postapokalyptická. Zo zálohy útočia potkany. Napriek tomu ide o zábavný film, a to vďaka chémii medzi dvojicou detektívov. Harley Stone (Rutger Hauer) je násilnícky a nepredvídateľný magor, ktorý najskôr strieľa a potom sa pýta. Tak ale zas chlap, ktorý má rád čokoládu a kávu nemôže byť úplne zlý, však?

Hauer sa vždy špecializoval skôr na záporné postavy. Čiže akonáhle mal hrať kladnú, v praxi to vyzeralo približne tak, ako keby ste mali za strýka cvoka, ktorý brutálne týra mačiatka tým, že im nedáva na hranie klbká vlny. Ale na druhej strane vám vždy donesie čokoládu, tak ho máte radi a tvárite sa, že o klbkách nič neviete.

Po jeho boku stojí slušňák Dick Durkin (Alastair Duncan) – mladší, subtílnejší, akademický „profesor“, ktorý zbrane nepoužíva, má sex s manželkou (!) každú noc (!), rozpráva ako z knihy, je expert na sériových vrahov a riadi sa zákonmi, nie inštinktom. Medzi oboma to správne škrípe. Je vtipné, ako si Stone Durkina doberá. Druhý menovaný je skvele napísaný aj zahratý – o to vtipnejší je prerod neškodného pacifistu na masakrátora rozstreľujúceho guľometom polovicu bytu kvôli potkanovi.

Hauer a Duncan si sadli perfektne. Uhrančivý chlapák Rutger bol v tom čase vcelku populárny vďaka výrazným titulom Blade Runner, Jastrabia žena a Stopár. Dnes 74-ročný herec sa napriek veku spred kamier nevytráca a hoci nie vždy dokáže vycítiť kvalitný projekt, občas mu to vyjde (kingovka Prekliatie Salemu, Batman začína).

To pôvodom Škót Alastair už také šťastie nemal. Hrá veľmi málo a keď už, ide o roličky na hranici postrehnuteľnosti (fincherovka Muži, ktorí nenávidia ženy). Vo vedľajších úlohách Zlomku sekundy môžete zaregistrovať Kim Cattrall (Policajná akadémia, Veľké problémy v Malej Číne), Michaela J. Pollarda (Bonnie a Clyde) a už zosnulého Petea Postlethwaitea (v rovnakom roku ho dal dole Votrelec 3) ako policajta, ktorého Hauer, keď sa to tak vezme, neprávom drasticky terorizuje, šikanuje a fyzicky (!) na neho útočí.

Pomáhajú tiež zábavným spôsobom suché hlášky a dialógy.

„Stone je drsný.“
„Sledoval som toho maniaka. V temnej uličke rozstrieľal smetný kôš.“
„To sa na Stonea podobá.“

Anglicko-americké dielko kráča v stopách podobných kusov, ako boli v tých rokoch sci-fi krváky Tajomné zlo (1987), Predátor 2 (1990), Temný anjel (1990), Operácia Monolit (1993) alebo tak trochu i ako (už spomínaný) tretí Votrelec (1992).


Zlomok sekundy (orig.: Split Second)
Žáner: horor
Výroba: USA, Veľká Británia, 1992, 90 min.
Réžia: Tony Maylam
Hrajú: Rutger Hauer, Kim Cattrall, Alastair Duncan, Michael J. Pollard, Pete Postlethwaite a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


7. septembra 2018
Ivan Kučera