Retro: Vreskot 3

Vreskot 3

„Hollywood je plný zločincov, ktorým kvitne kariéra.“


Začínajúci mladý režisér Roman Bridger (Scott Foley) pod produkčným vedením ostrieľaného hororového guru Johna Miltona (Lance Henriksen – Votrelci, Terminátor) natáča vyvražďovačku Stab 3 inšpirovanú skutočnými krvavými udalosťami z mestečka Woodsboro, kde dvojica šialených vrahov vraždila svojich spolužiakov. Následne sa vrah Ghostface vrátil ešte raz. Obidva krvavé kúpele prežila iba Sidney Prescott (Neve Campbell), policajt Dewey (David Arquette) a novinárka Gale („priateľka“ Courteney Cox). S prvou klapkou Stab 3 sa však na scéne objavuje opäť Ghostface a jatky začínajú odznova. Kto sa ukrýva pod maskou tentokrát? A prečo?

Vreskot 3 je nechcené dieťa. Craven ho netúžil natočiť a názor zmenil až potom, ako mu štúdio odkleplo jeho vysnený projekt: drámu s Meryl Streep Hudba môjho srdca. Na túto situáciu odkazuje priamo vo Vreskote 3 Scott Foley, ktorý v jednej pasáži vraví, že Stab 3 nechcel natočiť, ale napokon sa nechal prehovoriť, keď mu štúdio zafinancuje jeho vysnený projekt.

Dovtedajší scenárista série Williamson trojku tiež nechcel, respektíve na ňu nemal čas, a tak iba narýchlo pozliepal námet a scenár hodil na plecia Ehrenovi Krugerovi (nie Kruegerovi!). Herci do trojky síce šli radi, ale nalejme si čašu čistej Drakulovej krvi: to o ničom nevypovedá, keďže nikdy nepatrili medzi hviezdy najvyššej svietivosti a s chuťou by šli aj do Vreskotu 18.

Výsledok podľa toho vyzerá. Film je nemastný-neslaný, banálny, ťažkopádny, má chuť rozbehnúť sa, ale okamžite znova zadrieme. Prvé dve časti tak mohutne pichali do žánrových pravidiel a sprisahanecky žmurkali na fanúšikov, až bolo logickým vyústením presunúť sériu do Hollywoodu. Výsledok je však žalostný, keďže cameá sú slabé, nepochopiteľné, nezmyslené. Princezná Leia? Jay a Mlčanlivý Bob? Prečo sa v horore objavujú práve oni? Prečo nie radšej Robert Englund alebo Tony Todd? Zachráni to azda len Roger Corman.

To, že sa „skutočné“ postavy stretávajú s hercami, ktorí ich hrajú v Stab 3, nie je skoro nijako využité. Lance Henriksen síce hrá skazeného producenta s tajomstvom, ale nie je vtipný ani zaujímavý. Mnohé scény sú na efekt. Akonáhle sa nad nimi zamyslíte, dospejete k záveru, že sú od veci. Napríklad nezmyslene detailná kópia Sidneyinho domu, prípadne moment, v ktorom sa Randy Meeks snaží prísť s pravidlami hororových trilógií, čo je ale problém, pretože (česť výnimkám) hororové trilógie v podstate neexistujú a tak do toho chaoticky motá Krstného otca 3. Podotýkame, že Randy tragicky zahynul v dvojke, avšak bol taký populárny, že nemohol chýbať ani v trojke.

Hlúposť je i to, že vrah zabíja postavy v poradí, v akom umierajú v scenári Stab 3. To je super nápad, čoskoro sa však ukáže, že existuje viacero verzií scenára. Tým pádom ako tomu máme rozumieť? Že vo všetkých sa prvé obete zhodujú a až po dajme tomu tretej verzii sa poradie začne odlišovať?

Pestrým oživením (okrem mrazivého prológu s Cottonom) sa stáva to, že sú likvidované dospelé postavy. To je na tínedžerský slasher (ktorým ale vlastne trojka nie je) osviežujúce. Bodycount trojky je ambiciózny: nielenže zomrie veľa postáv, ale často i viac osôb behom jedinej scény. Dokonca vysokorozpočtovo (výbuch ako zo Smrtonosnej zbrane 3). Tomu zodpovedá štedrý, avšak na slasher absurdný rozpočet 40 miliónov.

Poteší návrat všetkých preživších (a jednej nepreživšej) postáv v čele s Neve Campbell. Tá však má pomerne malý priestor, naplno sa do deja začlení až v polovici. Občas preblesne znepokojivá, nepríjemná atmosféra. Nový scenárista sa aspoň snažil prísť so sviežimi zápletkami typu „príbeh sa vracia na samý začiatok, t. j. k postave hrdinkinej matky.

Takže áno, Vreskot 3 má plusy, ale tiež matné, nezaujímavé postavy a zlý kasting (Foley a Dempsey sa sem vôbec nehodia). Spomedzi novej krvi ako-tak baví Deon Richmond, ktorý si možno vaše srdce získal ako malý ukecaný Kenny v Show Billa Cosbyho.


Vreskot 3 (orig.: Scream 3)
Žáner: horor
Výroba: USA, 2000, 116 min.
Réžia: Wes Craven
Hrajú: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Parker Posey, Patrick Dempsey, Scott Foley, Emily Mortimer, Deon Richmond, Patrick Warburton, Lance Henriksen, Liev Schreiber, Jamie Kennedy, Carrie Fisher, Roger Corman, Kevin Smith, Jason Mewes, Lawrence Hecht, Richmond Arquette, Peter Deming a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj spoluautora hororu Ďáblův hřbet a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. júna 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií