Retro: Votrelec 3

Alien 3

Mohutnejší happyend dvojka mať nemohla. V trojke sa prepadávame do absolútnej temnoty už počas úvodných titulkov.

Votrelec 3 mal smolu od samého začiatku. Problémy boli už so scenárom. Jeho autorov bolo tak veľa, až sa miestami zdalo, že svojou trochou do mlynčeka prispel každý žijúci hollywoodsky scenárista. Ich práca bola ale buď kompletne vyhodená, alebo z nej boli vo finálnom scenári ponechané iba mizivé stopové prvky. Pôvodne sa mal dej odohrávať na Zemi, potom na planéte obývanej mníchmi. Nakoniec je to čosi uprostred: väzenská planéta, ktorá čiastočne pripomína Zem, pretože má more, a ktorej obyvatelia, drsní väzni, pred rokmi nastúpili na cestu viery.

Prítomnosť mora by logicky mala viesť k úvahám, aký mimozemský život je na planéte zastúpený, ale to by sme chceli veľa.

Následne sa robili šachové partie s preživšími postavami. Pôvodne mali prežiť všetky – nielen Ripleyová, ale aj Newt, desiatnik Hicks a android Bishop, síce v značne poškodenom stave, ale predsa. Nakoniec sa toto všetko nemilosrdne hodilo do koša a všetky obľúbené postavy boli drasticky zavraždené skôr, než sa skončili úvodné titulky.

Počas natáčania muselo pre ťažkú chorobu dôjsť k výmene kameramana a producenti kibicovali režisérovi do natáčania. Ten si ale tvrdohlavo išiel svoje, veď je to David Fincher. Nakoniec bol ale predsa len „odídený“. To, čo sa dostalo do kín, nebola ani tak jeho vízia, ako skôr vízia producentov. Neskôr svetlo sveta uzrel práve producentský strih. Niektorí ho považujú za režisérsky, ale to nie je pravda, pretože znechutený Fincher túto svoju životnú kapitolu uzavrel a odmietal sa na novom zostrihu akokoľvek podieľať. Je preto paradoxné, že producentský strih je nakoniec veľmi blízko práve Fincherovej verzii, proti ktorej producenti na začiatku 90. rokov tak drsne bojovali.

Producentský strih je dlhší o nadštandardných tridsať minút, ktoré sú vyplnené dôkladnejšou prácou s dialógmi, postavami a vzťahmi medzi nimi (slabá prepracovanosť je jeden z najvýraznejších záporov kinoverzie) a namiesto infikovaného psa sa dočkáme infikovaného dobytka (spomínate si na čudnú zmienku správcu Andrewsa o prítomnosti bitúnka, ktorý sme však vôbec nevideli?). Je tu dokonca zásadná zmena oproti kinoverzii: väzňom sa po obrovských stratách podarí Votrelca chytiť! Toto víťazstvo ale nemá dlhé trvanie, lebo šialený väzeň Golic príšeru vypustí na slobodu.

Vinou divokého natáčania a najmä strihania obsahuje kinoverzia momenty, ktoré nedávajú logiku. Ako mohol z hostiteľa (nech už ním bolo akékoľvek zviera) vyjsť takmer dospelý jedinec a nie klasický chestburster? V pôvodných (aj natočených) plánoch bol infikovaný dobytok, ktorý ale umrel počas oplodňovania facehuggerom, čo bolo divné, lebo dovtedy univerzum pracovalo s tým, že hostiteľ upadá do kómy.

Samotná kinoverzia nie je zlá. Len nedosahuje vysokú, kultovú úroveň prvých dvoch dielov. Trpí práve slabou prácou s postavami, čo bolí o to viac, keď si spomenieme na legendárne postavy z jednotky alebo dvojky, ako sú Vasquezová, Dallas, Burke alebo Ash. Iste, niečo pozitívne sa na postavách (resp. hercoch) nájde. Sigourney Weaverová je skvelá, už na prvý pohľad prelezená chorobou, ktorá sa prejavuje na jej bolesťami brázdenej tvári a krvavých očiach. Charles Dance je ako Dr. Clemens taktiež výborný. Samozrejme spomenúť treba aj charizmatického kňaza Dillona v podaní Charlesa S. Duttona. Ešte čo-to uhrá byrokratický (ale nie neschopný, ani hlúpy) správca Andrews. A jeho zástupca „osemdesiatpäťka“.

Potom je to ale vo väčšine už len navzájom sa na seba podobajúca, ako keby neviditeľná masa anonymných vyholených hláv. Pozorné oko medzi nimi rozpozná Petea Postlethwaitea (Dračie srdce, Stratený svet: Jurský park) a Holta McCallanyho (tu hrá násilníka a sexuálneho devianta a o 25 rokov neskôr ho Fincher obsadil do seriálu Mindhunter, kde ako agent FBI pátral po sériových vrahoch a sexuálnych deviantoch). Bishop v podaní Lancea Henriksena tu má asi tak dve minúty času (plus prekvapivý bonus vo finále).

Ešte čo sa postáv týka, nemôžeme nespomenúť jednu zaujímavosť: Herec David Webb bol v úlohe neveľmi dôležitého väzňa (do natočenia štvorky v roku 1997) jedinou postavou série, ktorá prežila stretnutie s Votrelcom.

Čo je bez debaty dobré: atmosféra a výprava. Kedysi gigantický závod, dnes väznica. Nič tu nie je. Ani kamery, ani zbrane, ani dobré jedlo, ani šaty a už vonkoncom nie útulné teplo. Práve skromné podmienky sú ale ako stvorené na hľadanie Boha. Odsúdených kajúcnikov nič neruší v rozjímaní a pokání za krvavé skutky, ktoré spáchali.

Výprava je teoreticky lacná a keby ju natáčal neschopný amatér, bol by Votrelec 3 po vizuálnej stránke hnusné béčko. Lenže (v tom čase tridsiatnik) Fincher bol už vtedy perfekcionistický vizuálny mág a s pomocou kameramana Alexa Thomsona (Excalibur, Cliffhanger) vtisol väznici s ohromujúcimi podzemnými priestormi, tunelmi a šachtami atraktívny nádych. Hororová atmosféra odkvapkáva z každého zhrdzaveného potrubia, z každej otrieskanej stoličky. Dole, v tme a v ustavičnom vlhku, sa hemžia jedna cez druhú larvy. Pochmúrne, ponuré, tiesnivé genius loci.

Scenár je striedavo veľmi dobrý a striedavo plný klišé. Áno, dá sa to. Votrelec, hoci predtým sa vyhýbal presile, zaútočí na osobu v momente, kedy má desiatky svedkov (a kedy to Ripleyovej nahrá najviac do karát), jedna postava umiera tesne po tom, čo sa stala najmocnejším Ripleyovej spojencom (časté hororové klišé) a takto by sme mohli pokračovať.

Samotný Votrelec sa duchom vrátil k tajuplnému, mysterióznemu hororovému monštru z jednotky. Ukrytý v tme a šere, číha v tieňoch. Niektoré trikové scény sú v dnešných časoch úsmevné (každopádne film získal nomináciu na Oscara za najlepšie efekty), ale akonáhle je na pľace animatronický model alebo chlap v kostýme (z ktorého doslova odkvapkáva sliz), máme dočinenia s vynikajúcou žánrovou ikonou. Budí zaslúžený rešpekt, absolútny strach a nepríjemné obavy.


Votrelec 3 (orig.: Alien 3)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, 1992, 114 min.
Réžia: David Fincher
Hrajú: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Paul McGann, Brian Glover, Ralph Brown, Danny Webb, Holt McCallany, Lance Henriksen, Pete Postlethwaite a ďalší.


Súvisiaci link

Votrelec 3: Producentský strih


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. júla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií