Retro: Vládcovia bábok

Puppet Masters - poster

Ambrose v Iowe je malé mesto v zovretí lánov kukurice. Údajne tu pristála/zhava­rovala vesmírna loď. Podobných teórií sa už ľudstvo napočúvalo viac, než je zdravé. Napriek tomu šéf tajnej vládnej sekcie Andrew Nivens (Donald Sutherland – Teraz sa nepozeraj, Kriminál, Oheň) dospeje k záveru, že bude lepšie preveriť to. A tak so svojím synom Samom a vedkyňou Mary Sefton vyrazí do Ambrose. A zistí, že to celé možno až taká blbosť nie je.

Pamätám si to pomerne živo. Vychádzal som z kina a bol som sklamaný. Čakal som drsný sci-fi horor. Možno niečo na spôsob Votrelca a Votrelcov. A dočkal som sa na môj vkus až príliš nenápadného filmu o mimozemskej invázii.

Samotné príšerky vo filme síce sú, ale nie často a nejde o žiadne krvilačné monštrá. Z živočíšnej ríše najviac pripomínajú možno raju. Zaujímavé sú aj ich schopnosti. Prisaje sa vám to na chrbát a zabodne vám to do krku žihadlo, ktorým sa dostane až do vášho mozgu a ovláda vás. Sú to vládcovia. Vládcovia bábok. V niektorých scénach to síce naozaj pripomína votreleckú ságu („zvinuté“ parazity vyzerajú ako votrelecké vajíčko a rozvinuté pre zmenu pripomínajú facehuggera), ale naozaj len v niektorých. Ukázané je, že ovládajú aj zvieraciu ríšu (scéna so šimpanzmi). To je zaujímavý detail. A jeden z mnohých, ktoré som spätne docenil až oveľa rokov neskôr.

Ten film je naozaj dosť nenápadný a malý, pôsobí až televíznym dojmom. Pravda, rozpočet skutočne nebol z najvyšších. Výprava je vcelku televízna a trikov tu nájdete minimum. O čosi viac je „rají“, ale tie sa väčšinu času rafinovane schovávajú pod šatami. Kto čaká akčnú hororovú sci-fi jazdu, bude brutálne, drasticky sklamaný. Napriek tomu treba oceniť, že mnohé scény sú napínavé (útek z televízneho štúdia).

A šikovné. Scéna, kde dôjde k postrieľaniu infikovanej ochranky prezidenta či spôsob, akým hlavná ženská postava odhaľuje, či je muž infikovaný alebo nie, vyzerajú super a jednoznačne sa vydarili. Vlastne, prvých cca 70 % stopáže je fajn. Dočerta to začne ísť až vo finále (ale ani to nie je vyložená katastrofa). Po stránke réžie film pôsobí dosť matne a nevýrazne, ale práca scenáristov taká nie je. Nečudo. Za scenárom stál vtedy ešte neveľmi známy, dnes už rozhodne populárny David S. Goyer (Blade, Batman začína) a úderná dvojka Ted Elliott a Terry Rossio (Shrek, Piráti z Karibiku).

Práve prístup, aký zvolil režisér, je ale paradoxne skôr plus než mínus. Je to pomalé, znepokojivé, napínavé, mrazivé. Je zaujímavé sledovať, ako americká vláda reaguje na mimozemskú inváziu, ktorá prebieha potichu („vajíčka“ zákerne ukryté v poštových schránkach), ale o to účinnejšie. Postupne zlyhávajú všetky bezpečnostné zložky štátu a tajné agentúry siahajú na dno svojich schopností a možností. Nakoniec účinná nie je ani dokonale vyzbrojená, ale absolútne nepripravená armáda. Infikovaných je čoraz viac a keď jeden neinfikovaný narazí na skupinu infikovaných, môže sa to skončiť len jediným možným spôsobom.

Hlavný hrdina je mdlý, nevýrazný a bez chuti. Jeho partnerka situáciu príliš nevylepšuje. Našťastie je tu rázna autorita v podaní krívajúceho Sutherlanda a poteší výrazný kasting podporných rolí. Či už Will Patton (Vraždy podľa predlohy, Armageddon) ako vedec, Marshall Bell (Nočná mora z Elm Street 2, kingovka Pri mne stoj!) ako generál, ktorý sa nechá amatérsky nachytať, Keith David (Vec, carpenterovka Oni žijú!) ako hrdinov vojenský kamarát a Yaphet Kotto (Votrelec, Freddyho smrť – Posledná nočná mora) ako armádna autorita.

Podobných infekčných sci-fi, keď nás mimozemskí votrelci prišli ovládnuť tak, že doslova prevezmú našu fyzickú podobu, naše telo a myšlienky, je veľa. Menujme napríklad Inváziu lupičov tiel z roku 1956, Fakultu Roberta Rodrigueza alebo snímky Johna Carpentera Vec (adaptácia poviedky Johna Wooda Campbella Jr.) a Mesto prekliatych (adaptácia knihy Johna Wyndhama). Vládcovia bábok majú tiež základ v knižke, konkrétne od autora Vesmírnej pechoty Roberta A. Heinleina. Sutherland v roku 1978 hral v podobnom kúsku (Invázia lupičov tiel od Philipa Kaufmana), ale vtedy napriek podobnosti oboch látok nešlo o adaptáciu knihy Roberta A. Heinleina, ale Jacka Finneyho. Ten bol sfilmovaný v roku 1993 (Lupiči tiel) a v roku 2000 (Invázia s duom Nicole Kidman a Daniel Craig). Z podobného súdka boli aj Stepfordské paničky z pera Iru Levina, ale tam nešlo o mimozemšťanov, ale o… ups, spoiler.


Vládcovia bábok (orig.: The Puppet Masters)
Žáner: sci-fi, horor
Výroba: USA, 1994, 109 min.
Réžia: Stuart Orme
Hrajú: Donald Sutherland, Eric Thal, Julie Warner, Keith David, Will Patton, Yaphet Kotto, Sam Anderson, Marshall Bell a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


4. januára 2019
Ivan Kučera