Retro: Vládca temnôt

Vládca temnôt

Za svätú trojicu satanských hororov zvyknú bývať považované hity Rosemary má dieťatko, Prichádza Satan! a Vyháňač diabla. Avšak sú ako traja mušketieri. Aj tí boli v skutočnosti štyria.


V starom kostole na periférii mesta skupina postáv s teologickým a vedeckým zameraním vykonáva sériu testov na tekutom zelenom Satanovi, ktorý bol veky uväznený v podzemí budovy.

Čože???

Hoci to znie pritiahnuto za vlasy a zrejme budete čakať čiernu hororovú komédiu, len málo hororov 80. rokov bolo takých smrteľne vážnych a nepríjemne mrazivých ako Vládca temnôt.

Atmosféra. Slovo vo filmových recenziách často skloňované, ale ťažko charakterizova­teľné. Nejeden raz sa stane, že atmosféra znamená pre každého diváka niečo iné. Existuje však zopár výnimiek, pri ktorých sa všetci zhodnú na tom, že ich atmosféra je skutočne neskutočne plnokrvná. Možno sa zhodneme na tom, že je to aj prípad Vládcu temnôt. Ešte ani poriadne neskončí logo a už sme ňou absolútne pohltení. Kameraman Gary B. Kibble (Robocop 3, Duchovia Marsu) si užíva pochmúrnosť výpravy. Hudobná dvojica John Carpenter/Alan Howarth prichádza s tónmi vyvolávajúcimi zimomriavky a vysoký stupeň znepokojenia.

Režisér bol vtedy na vrchole síl. Mal na konte Halloween, Hmlu, Vec a kingovku Christine. Na Vládcovi temnôt je to pekelne poznať. Tak suverénne natočený horor pre dospelých sa nevidí často.

Hrdinovia kus po kuse (prípadne menších skupinách) smerujú do okrajovej mestskej štvrte, ktorú polícia ani sociálni pracovníci zjavne nenavštevujú. Očividne si nikto neuvedomuje, že sa na nich okamžite zamerali sily zla. Vidno to na náznakoch, napríklad čo sa týka nepochopiteľne reagujúcej hmyzej a živočíšnej ríše, ktorým však hrdinovia (na vlastnú škodu) nevenujú pozornosť.

Viete, že to dopadne strašne. Je to predsa Carpenter. Prajete si, aby stihli čím skôr utiecť. Zachrániť si životy. Lenže viete, že sme ešte len na začiatku. Že toto nie je kraťas, ale celovečerný film. Celovečerný film Johna Carpentera. Johna Carpentera, ktorému pri natáčaní dali všetci (svätí, ehm) pokoj a podľa toho to aj vyzerá.

Herci sú typovo výborne obsadení, vrátane vedľajších rolí, ako napríklad vodca bezdomovcov Alice Cooper. Hlavným ťahúňom je Donald Pleasence, ktorého Carpenter samozrejme dôverne spoznal počas natáčania prvého Halloweenu. Vládca temnôt nepozostáva z hviezd, ale určite vám bude povedomý Victor Wong (Chvenie).

Herci nedostali omračujúci priestor s oscarovým potenciálom, ale všetci sú sympatickí a je zaujímavé počúvať vzájomné rozhovory medzi Wongom a Pleasenceom. Jeden zastupuje hlas vedy, druhý hlas viery, a pritom nemajú problém rešpektovať pohľad druhého. Vlastne sa navzájom dopĺňajú. Bodaj by to tak bolo aj v skutočnom živote.

Postáv je tu približne toľko, koľko vo Veci. Keďže sme v horore, asi je každému jasné, že to nedopadne pekne. Nie je to ale až taký gore masaker, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj počas vyvražďovania zostáva práca s tiesnivou atmosférou prioritná. A možno budete prekvapení, aké veľké množstvo postáv prežije.

Hoci sa kostol nachádza v meste, pôsobí izolovane, ako keby ho čosi vytrhlo z nášho sveta. Od tej chvíle sa v jeho útrobách môže stať čokoľvek. Na filme je krásne vidno, ako sa žáner menil. Opúšťal gýčovo hororové atrakcie typu „dom v lese“ alebo „farma na vidieku“ a umiestňoval zápletky do miest plných áut, ľudí, policajtov. Napriek tomu bolo možné i v takomto prostredí ľahké prísť o život vinou nadprirodzených mocností. To je na tom to najdesivejšie. Tento princíp intenzívnym spôsobom narúšal našu (naivnú) vieru, že keď sme medzi ľuďmi, nič zlé nám nehrozí. Pritom najväčšie zlo celé veky pácha ľudský tvor.

Určite treba spomenúť skvelú výpravu na čele s rozsiahlym ponurým podzemím. Do tmy žiaria blikajúce monitory počítačov a stovky sviec. Priestoru dominuje obrovská presakujúca nádrž so strašidelne víriacou zelenou emulziou.

Určite sa nájdu diváci, ktorým Vládca temnôt nesedí. Možno budú vravieť o tom, aká veľká nezrozumiteľnosť panuje ohľadom prejavov zla. Z niektorých postáv sa stávajú posadnutí, iní majú sklony k samovražde, ďalší sú proste zavraždení. Väčšina hororovej obce sa však zhoduje na dôležitosti tohto hororu.


Vládca temnôt (orig.: Prince of Darkness)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1987, 102 min.
Réžia: John Carpenter
Hrajú: Donald Pleasence, Jameson Parker, Victor Wong, Lisa Blount, Alice Cooper a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. júna 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií