Retro: Vikingovia

Vikingovia - 13th Warrior

Vikingovia sú jedným z najtraumati­zujúcejších zážitkov hollywoodskych štúdií 90. rokov. Hrdo a bez najmenších výčitiek svedomia sa môžu postaviť po boku Vodného sveta a Wild Wild West.

Filmové adaptácie bestsellerov Michaela Crichtona len málokedy (Jurský park) dopadli dobre. Väčšinou to bol prúser (Prúd času, Kongo). Crichton mal akútnu potrebu starať sa do „svojich“ filmov. V drvivej väčšine ich tým pochoval a k tomu ako bonus zničil kariéry dovtedy prevažne renomovaných režisérov. Vrcholný okamih dosiahol Vikingami.

Na začiatku bola zaujímavá knižka, vychádzajúca z chytľavej zápletky. Inteligentný a jemný Arab sa proti svojej vôli stane členom družiny „jednoduchých“ a násilníckych Vikingov, vedených odvážnym Buliwyfom. Spoločne vyrazia do vzdialeného horského kráľovstva sužovaného mimoriadne krvilačným nepriateľom.

Kvalitná a úspešná knižná predloha? Máme. Čo ďalej? Režisér. Kto môže byť vhodnejší, ak nie John McTiernan, tvorca Smrtonosnej pasce a Predátora? Pri Vikingoch si na jeho slávne staršie snímky spomeniete, pretože ich viackrát cituje, parafrázuje. Bohužiaľ, McTiernanovi do Vikingov nebolo kvôli prehnane aktívnemu Crichtonovi (zároveň producentovi) umožnené vložiť viac. Nakrúcanie sa premenilo na peklo. McTiernan nevedel spisovateľovi prísť na meno. Ten ho nakoniec vyhodil, snímku drasticky prestrihal, mnohé scény nemilosrdne vyšmaril do koša a narýchlo dotočil nové. Nečudo, že sa premiéra niekoľkokrát odložila. Keď Vikingovia nakoniec predsa len vyrazili do kín, titulky vtedy ako režiséra uvádzali čisto McTiernana. Dnes IMDb za oficiálneho spolu-režiséra pokladá Crichtona.

Vinou konfliktného nakrúcania je film úžasne necelistvý. Strácajú sa celé vedľajšie dejové línie (!). Chaos dosahuje závratné výšiny. V priebehu deja je zabudnutá rovina so zradou na kráľovskom dvore ohľadom kráľovho zákerného syna. Mnohé dôležité postavy (nielen Vikingov) sa vytrácajú (aj kráľ a jeho nevydarený synáčik). Pravdepodobne boli zabité, no alebo to nevidíme, alebo sa to odbilo nepostrehnuteľnými dvoma sekundami v hystericky zostrihanej a zbesilo natočenej nočnej scéne. Chcete viac príkladov? OK.

Príklad č. 1. V prvej akčnej scéne podľa slov Vikingov zahynú dvaja ich spolubojovníci, ale vidíme smrť len jedného.

Príklad č. 2. V družine je 13 chlapov. Niektorí sú výrazní, to sa však nedá povedať o všetkých. Film som videl stokrát, vrátane premiéry v kine. Pre účely tohto článku som si ho pozrel sto prvý raz a odprisahal by som, že som zahliadol týpka, ktorého som dovtedy neregistroval. Niektorí sú tam ozaj možno len pár desiatok sekúnd.

Príklad č. 3. V jednej chvíli družina do kráľovstva cestuje na koňoch, zrazu strih a sú v drakkare na mori. Chápem, že prestúpili, ale pôsobí to nezrozumiteľne. Myslím, že nebol problém obetovať 4-sekundový záber tomu, ako prestupujú do lode.

Chaos je i v scenári. Nepriateľov (tzv. Wendolov) sú stovky, vrátane stoviek koní. Ako sa taký „národ“ mohol celé desaťročia, ak nie dlhšie, úspešne ukrývať pred svetom? Z čoho žil? Z čoho žili kone? Prečo vlastne útočili na kráľovstvo, keď v ňom nič nebolo? Túžili po biologicky vypestovaných reďkovkách? Alebo po sedliakoch? Chceli ich zjesť? Vo filme padne zmienka o tom, že sa „prerušil kontakt“ s viacerými dedinami naokolo (a jedna bola vypálená). Čiže mám tomu rozumieť tak, že Wendolovia desaťročia, prípadne rovno stáročia, pustošia okolité dediny? Za toľký čas museli vydrancovať polku sveta, jedna trápna dedinka takej monštruóznej sile nemala šancu odolávať.

Hororovú prácu strihača dokonale ukazuje scéna, keď sa Arab naučí reč Vikingov. Scéna je zostrihaná extrémne zvláštne, pretože je síce noc (čo divákovi naznačuje, že ide o JEDNU noc), zároveň sa ale počas nej prudko mení počasie – najskôr neprší, potom prší a potom zas neprší. To pre zmenu hovorí o tom, že zrejme šlo o viac nocí. O to viac, že po daždi sú postavy suché. Ak ide o jednu noc, potom dole klobúk pred hrdinovou genialitou. Ak o viac nocí, prečo to nie je zostrihané lepšie?

Omar Sharif (hrajúci hrdinovho mentora a priateľa na začiatku, potom odchádza z deja) sa po skončení nakrúcania vyjadril, že táto práca preňho bola nočná mora. Medzi filmovými fanúšikmi začala kolovať legenda, že si kvôli tomu doprial niekoľkoročnú prestávku od filmovačiek. Neviem, kto to rozšíril a ani prečo, ale v skutočnosti žiadnu prestávku nemal. Normálne ďalej hral vo filmoch. Overte si to. Možno menej často, ale treba brať do úvahy, že už nebol najmladší.

Pritom Vikingovia nie sú vyložené peklo. Obsahujú množstvo dobrých momentov, nápadov, scén, postáv. Banderas je v titulnej úlohe akceptovateľný a vcelku sympatický. Omar Sharif je v roličke jeho múdreho sprievodcu takisto bezproblémový. Vikingské zvyky sú pôsobivé (z „rannej hygieny“ ma dodnes napína). Vikingovia sú obsadení typovo presne, nejde o žiadne pekné a slávne tváričky, ale o drsné, neopozerané „ksichty“. Ich vodcu stvárnil pôvodom Čech Vladimír Kulich. Niektoré scény sú príjemne veľkofilmové. Je tam humor, i pokus o lásku (ale milovaná sa nakoniec so svojím milovaným ani len neprišla rozlúčiť na breh a zamávať mu, potvora). Problém je, že to príliš nejde dokopy s vysokou mierou krvavosti. Miestami akoby sa film premenil doslova na bitúnok (v priamom zábere odtrhnutá ľudská hlava).

Knižku som si kedysi užil a na jej filmové spracovanie som sa tešil. A bol som sklamaný. Mnohé veci vo filme sú inak, ale to by nevadilo. Vadí všetko ostatné plus to, že kým v knižnej predlohe sú Wendolovia desivé, hororové stvorenia, v McTiernanovom filme ide v podstate o obyčajných, absolútne nestrašidelných a tuctových bojovníkov, ktorí sa obliekajú do zvieracích koží.

Otázkou je tiež to, kam sa podel vysoký rozpočet (niektorí odhadujú až neuveriteľnú sumu 160 miliónov). Film neobsahuje žiadne veľké počítačové efekty (až na niekoľkosekundovú scénku na mori) a honosné kráľovstvo pozostáva z pár hnusných chyží narýchlo postĺkaných z toho, čo les práve dal. Aby sa nepovedalo, je tam jedna kvázi honosnejšia budova, v ktorej sídli kráľ.

Bol to prepadák. Totálny a strašný. Ešte nemilosrdnejší ako Wendolovia. McTiernana to úplne zničilo. V tom istom roku ešte uviedol do kín romantickú krimi Aféra Thomasa Crowna, v rokoch 2002 a 2003 nakrútil dva filmy, ktoré patria v tých rokoch k najhorším (Rollerball a Zelené peklo) a potom išiel do basy kvôli daniam. Hoci je už vonku, po toľkých osobných a kariérnych lapsusoch (navyše s vekom blížiacim sa k sedemdesiatke) ťažko môže čakať, že mu niekto odklepne nový film. Možno béčko za pár šupov.


Vikingovia (orig.: The 13th Warrior)
Žáner: dobrodružný, horor, thriller
Výroba: USA, 1999, 102 min.
Réžia: John McTiernan, Michael Crichton
Hrajú: Antonio Banderas, Vladimír Kulich, Tony Curran, Omar Sharif, Diane Venora, Sven-Ole Thorsen a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Recenzia: Požierači mŕtvych


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


30. marca 2018
Ivan Kučera