Retro: Väznica

Väznica

Dnes na programe dňa ďalšia videoklasika. Tentokrát s Viggom. Nie s tým z Krotiteľov duchov 2.

Po rokoch je znovuotvorená stará väznica plná temných zákutí a ešte temnejších tajomstiev. Tri stovky väzňov sa okamžite po svojom príchode púšťajú do upratovania a inej roboty. Pri búracích prácach však nechtiac vyslobodia dávne zlo, ktoré bolo doteraz uväznené v starej cele určenej na popravy.

Len nedávno bola v s Retre Nočná mora v Elm Street 4 reč o jej režisérovi – o drsnom a pekne ostrom fínskom dravcovi Rennym Harlinovi. Bavili sme sa o tom, ako sebavedomo natočil štvrté dobrodružstvo slávneho kotolníka z Elm Street. A okrajovo aj o jeho Väznici. Tiež horore. Poriadne si však Rennyho americký debut rozpitváme až dnes.

Väznicu natočil v roku 1987, keď malo premiéru viacero, priznajme si, stokrát kvalitnejších hororov. Napríklad kultový Predátor, kontroverzný Angel Heart, slávny Hellraiser alebo vlastne aj tretia Nočná mora v Elm Street. Renny mal v tom čase za sebou len o rok staršie Arktické peklo z fínsko-americkej koprodukcie o amerických študentoch (jedného z nich hral Mike Norris, syn legendárneho Chucka), ktorí zažili teror u sovietskych bratov. Väznica, na ktorú sa Renny vrhol prakticky okamžite po Arktickom pekle, už nesie americký rukopis a je natočená za čisto americké peniaze bez Fínov, Sovietov a podobných súrodencov.

Väznica má presne ten dokonalý osemdesiatkový žánrový fíling, aký mnohí milujú, zbožňujú a nedajú naň dopustiť. A iní ohŕňajú nosom a cítia sa pri pozeraní takých filmov trápne, pretože im pripadajú staré. Ja patrím do skupiny č. 1. Keď takýto horor vidíte, opäť cítite úžasnú vôňu, ktorá sa na vás zrútila behom prvej sekundy, keď ste v 90. rokoch vošli do svojej obľúbenej videopožičovne.

Prostredie je geniálne. Bývalá gigantická basa, ktorá je po rokoch rokúcich znova otvorená, ale pre dlhú nečinnosť to v nej vyzerá ako v exteriéri ľubovoľného postapokalyptického sci-fi trileru. Temné zákutia, nekonečné šachty, chátrajúce chodby, tunely. Miesto ako stvorené pre horor. Zub času sa nemilosrdne podpísal na vzhľade a funkčnosti stavby. To má veľký podiel na výslednej silnej atmosfére, i keď tvorcov upodozrievam z toho, že scenár pôvodne rátal s normálne funkčnou väznicou, ale vinou nedostatočného rozpočtu sa zmenila na ruinu.

Ide o jeden z prvých filmov Vigga Mortensena. Rolu trestanca s dobrým srdcom (ehm) stvárnil vo veku 29 rokov. Ako má vo zvyku, je dobrý a presvedčivý. Vyrovnaným partnerom mu je Lane Smith (Perry White z legendárneho puberťáckeho seriálu Superman s Deanom Caineom a Teri Hatcher, tento herec má na konte i poľnohospodársky horor Dark Night of the Scarecrow) ako zákerný riaditeľ väznice a dokonca sa sem tvorcom šikovným spôsobom podarilo prepašovať ženský prvok v podobe Chelsey Field (žena Brucea Willisa z Posledného skauta). Okrem tejto trojice vo vedľajších úlohách budete môcť naraziť do maskotov typu Kanea Hoddera (Dom 2 a 4, Aligátor 2: Mutácia, Kukuričné deti 5: Pole teroru, prípadne dosť často stelesňoval Jasona Voorheesa v sérii Piatok 13) alebo Tommyho „Tinyho“ Listera (Univerzálny vojak, Temný rytier).

Väznica sa radí do vlny hororov, v ktorých buď mimo filmu alebo v jeho úvode umiera záporná postava a následne sa kruto mstí (Cravenov Shocker, Anjel smrti, The First Power s Louom Diamondom Phillipsom, čiastočne snáď i Maniac Cop).

Nie je to príjemný film. Nejde o to, že by bol nejako extra drsný alebo že by obsahoval veľa gore, to naopak. Je však veľmi ponurý. Postavami sú kriminálnici, výprava už temnejšia (aj vizuálne) snáď ani byť nemohla a ústredná zápletka o krutom psychopatickom „duchovi“ tiež nie je stvorená na dobrú noc.

V miernom kontraste s hore uvedeným skonštatovaním je fakt, že výsledok občas pôsobí ako priateľský táborák bývalých spolužiakov po dvadsiatich rokoch. Až na pár výnimiek si všetci navzájom skvele rozumejú, na dvore hrajú na gitarách, cely sa nezamykajú, bachari väzňov nerátajú. Riaditeľ raňajkuje spolu s väzňami (!) a všetci, alebo aspoň skoro všetci, sa na seba svorne usmievajú a je im vlastne spolu fajn.

Ak po Väznici dostanete chuť aj na iný horor z tohto prostredia, siahnite po slávnom Fincherovom Votrelcovi 3 alebo po seriáli Akty X, konkrétne po piatej časti z tretej série s názvom Zoznam.


Väznica (orig.: Prison)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1987, 102 min.
Réžia: Renny Harlin
Hrajú: Viggo Mortensen, Chelsea Field, Lane Smith, Tommy ‚Tiny‘ Lister, Kane Hodder a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


4. decembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií