Retro: Úsvit mŕtvych

Dawn of the Dead

Svet padol. Nastalo ticho. Mizantropi v tom majú jasno: Konečne.

Zdravotná sestra Ana (Sarah Polley – Inseminátor) má za sebou náročnú šichtu. Po príchode domov si dá s manželom spoločnú sprchu, večeru, sex a spánok. Ráno sa v ich dome objaví dievčatko od susedov. Znetvorené. Agresívne. Celé od krvi. Zaútočí na manžela, pohryzie ho a o pár sekúnd zaútočí aj na Anu. Tej sa podarí ujsť. Nielen ich štvrť, ale zdá sa, že celé mesto (možno svet?) je v plameňoch. Ana vytvorí nepravdepodobné, ale funkčné spojenectvo s policajtom (Ving Rhames – Strážcovia Galaxie 2). Postupne sa k nim pridá skupina ďalších preživších. Nájdu útočisko v nákupnom centre. „Nakazení“ sú vonku. Oni sú vnútri. A čo ďalej?

Romerov Úsvit mŕtvych (1978) býva považovaný za pilier zombies žánru, rovnako, ako prvá časť (1968). I preto sa hororoví fanúšikovia netešili, keď sa dozvedeli, že „akýsi“ debutujúci Zack Snyder sa klasiku chystá oživiť remakom. Z jeho Úsvitu mŕtvych sa následne vydral nielen komerčný hit, ale aj perfektný akčný horor s vynikajúcimi postavami. V neposlednom rade sa z neho vykľul zázrak, ktorý býva hodnotený ako jeden z najdiabolskejších hollywoodskych debutov desaťročia.

Snyder si síce originál vážil a zostal mu verný nielen prostredím, ale aj cameami (Ken Foree ako televízny kazateľ, maskér Tom Savini ako šerif, Scott H. Reiniger ako generál), no inak si šiel svojou vlastnou cestou. Nedával si servítky pred ústa. Naopak, naplno využil dôveru štúdia, ktoré mu umožnilo predstaviť divákovi sériu naturalistických úmrtí, odporných masiek a nechutných efektov.

Gore je však len pozlátkou. Dušu dáva filmu jednak dynamická a dravá réžia (prvých 15 minút s Johnnym Cashom je neskutočných), jednak výborný kasting. Príbeh je pravidelne zásobovaný novými postavami a vy si nebudete vedieť vybrať, ktorá vám silnejšie prirástla k srdcu. Začnete sa v ich spoločnosti cítiť ako medzi dobrými priateľmi. Budete si priať, aby sa to so všetkými skončilo dobre. Lenže toto je horor.

Ruka v ruku postavami kráčajú silné, ľudsky do extrému vyhrotené momenty, ako napríklad Anin plač po niekoľkohodinovom boji o holý život, šialený pôrod alebo nezabudnuteľné scény s infikovanými, ktorí vedia, že je len otázkou času, kedy začnú byť na obtiaž, a tak sa zmierujú s tým, že v dohľadnom čase zomrú. Nechýba parádny pes s vestičkou.

Najväčšiu pozornosť na seba strhne Ving Rhames. Nečakane dobre sa k nemu hodí útla blondína v podaní Sarah Polley. Miláčikom publika sa stal sused z náprotivnej budovy a zároveň majiteľ predajne so zbraňami Andy. Ten sa v rovnakom roku dočkal krátkometrážneho spin-offu The Lost Tape: Andy´s Terrifying Last Days Revealed.

Scenáristom snímky nebol nikto menší než James Gunn. Neskorší duchovný otec série Strážcovia Galaxie alebo režisér „hnusného“ hororu Slimák pristupuje k zombies tematike tak konzervatívne, až to možno hardcore fanúšika začne nudiť (veľmi dlho trvá, kým postavy prídu na to, že sa „infekcia“ prenáša pohryznutím a že nemŕtveho zneškodnia strelou do hlavy). Inokedy je však prekvapivo inovatívny (vplyv infekcie na tehotné ženy).

Snyder sa po rokoch k zombies žánru vrátil netflixáckou Armádou mŕtvych, ktorá sa stala ohromným hitom, ale svojmu predchodcovi nesiaha ani po rozhryzené rebrá. Taktiež Rhames sa k nemŕtvej problematike vrátil; štyri roky po Úsvite mŕtvych sa objavil v Zombies: Deň-D prichádza. Hral tu však inú postavu.

Novú vlnu zombies (ktorá trvá v podstate dodnes) neodštartoval tento film. Došlo k tomu už o dva roky skôr, keď behom roka 2002 mali premiéru hneď dva žáner reštartujúce hity Resident Evil Paula W.S. Andersona a O 28 dní Dannyho Boylea.

PS: V titulkoch sa ukrýva špeciálna scéna.


Úsvit mŕtvych (orig.: Dawn of the Dead)
Žáner: horor
Výroba: USA, Kanada, Francúzsko, Japonsko, 2004, 101 min.
Réžia: Zack Snyder
Hrajú: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Mekhi Phifer, Ty Burrell, Michael Kelly, Matt Frewer, Tom Savini, Ken Foree, Scott H. Reiniger a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. mája 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií