Retro: The Changeling

The Changeling

Sú veci, ktoré by žiadny rodič na svete dieťaťu neurobil. Alebo urobil?

Keď John Russell (George C. Scott – kingovka Podpaľačka, poeovka Vraždy v ulici Morgue) pri tragickej dopravnej nehode stratí milovanú rodinu, presťahuje sa do rozľahlého domu, aby tu našiel ticho a pokoj. To sú ale posledné veci na svete, ktoré sa s touto strašnou pekelnou stavbou spájajú. Jej história ukrýva tajomstvo, ktoré si nepraje byť odhalené. Teda, to tajomstvo si práveže praje byť odhalené. Ale ľudia, ktorí stáli za jeho zrodom, si želajú, aby i naďalej zostalo tajomstvom. Najideálnejšie navždy. Alebo aspoň kým budú žiť.

O existencii The Changeling som dlhé roky nevedel. Keď som si ho prvý raz pozrel, nestačil som sa čudovať, aký klenot mi dosiaľ unikal. Nie je to najlepší horor storočia, ale kebyže robím zoznam 50. najlepších desaťročia, určite by sa doň prestrašil.

Poteší najmä vec – ešte aj v súčasnosti pomerne nečastá – hlavným hrdinom je, s prepáčením, starší muž. Nie opálená tínedžerka, nie dobre stavaný udržiavaný tridsiatnik, dokonca nie ani puberťák mužského pohlavia. Čo sú, povedzme si rovno, dosť časté stereotypy ohľadom hororových postáv. Nie, tentoraz to bude čosi úplne iné. Sympatický George C. Scott mal síce v čase premiéry len 53 rokov, ale (pri všetkej úcte) vyzerá minimálne o desať rokov starší. Vtedy ale bola taká doba, napríklad prípad 60-ročného Gregoryho Pecka z Prichádza Satan! alebo 43-ročného Roya Scheidera z Čeľustí. A mne je za tými časmi trocha smutno, lebo starší ľudia v hlavných úlohách hororov sa mi páčia.

Snímka ponúka celý rad skvelých strašidelných scén. Najhroznejšou je dlhý dialóg medzi hrdinom a politikom, keď sa konfrontačne zrazia dva rozdielne svety. A uvidíte nápad so studňou, tak dokonca začnete upodozrievať Hidea Nakatu z toho, že nemá úplne čisté svedomie.

K tomu si treba pripočítať kvalitné, precízne herecké výkony, samozrejme v čele so sústredeným Scottom. Je však otázne, či hlavným hrdinom nie je skôr dom. Veľký, temný, plný záhad a ponurej minulosti, po ktorej pôvode je vari azda lepšie vôbec nepátrať.

Za starostlivé budovanie ponurej, príjemne pomalej, ale o to zlovestnejšej a zákernejšej atmosféry, môžeme pochváliť Petra Medaka. Pôvodom maďarský režisér odviedol naozaj dobrú robotu. V roku 1998 sa k hororu vrátil, ale hádam bude lepšie, ak Mutanta 2 príliš detailne dnes komentovať nebudeme. Scenár k The Changeling napísal mimochodom William Gray, ktorý si to v rovnakom roku pokazil dosť mizerným scenárom k slasheru s Jamie Lee Curtis Hra na vraha.

Ústredné zlo je dobre vymyslené, ale ako sa nakoniec ukáže, možno v skutočnosti nešlo ani tak o zlo, ako skôr o obeť. Skutočným zlom je to v ľudskej koži. Ale tak už to v najlepších hororoch býva.


The Changeling (orig.: The Changeling)
Žáner: horor
Výroba: Kanada, 1980, 107 min.
Réžia: Peter Medak
Hrajú: George C. Scott, Trish Van Devere, Melvyn Douglas, Jean Marsh a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. júna 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií