Retro: The Broken

The Broken

Keď vy nie ste vy.


Gina (Lena Headeyová – 300, Dredd, Hra o tróny, Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej) práve zažila čudnú situáciu. Odprisahala by, že na ceste zahliadla svoj džíp a za jeho volantom sedela žena, ktorá sa podobala… na ňu! Následne sa Gina stane obeťou dopravnej nehody. Utrpí otras mozgu. Skoro nič si nepamätá. Ľudia z jej okolia, prevažne rodina a priateľ, sa začnú správať veľmi zvláštne. Čo sa to okolo mladej ženy deje?

Dovoľte mi byť osobný. The Broken som prvý raz videl na DVD. Čítal som naň v tom čase pozitívne recenzie, preto som sa tešil a s nadšením som si ho požičal. Výsledkom bolo sklamanie cthulhuovských rozmerov. Vôbec som nechápal nielen to, čo sa na tom komu páči (a prečo), ale dokonca som sa kontroverzne pýtal, či to vôbec je horor. Sledovanie ma neuveriteľným spôsobom ubíjalo, nudilo, azda až iritovalo.

Nešlo o to, že film mal pomalé tempo. Išlo o to, že som sa absolútne nedokázal naladiť na správnu vlnovú dĺžku a tak nejak celkovo som sa nechytal. Nechápal som, čo odo mňa ako diváka očakáva režisér Sean Ellis (ktorý nás v roku 2021 vcelku potešil vlkolačím historickým hororom Eight for Silver).

Po pár rokoch mi to nedalo a k snímke som sa vrátil. Za každú cenu som potreboval odhaliť to tajomstvo.

Hádajte, čo sa stalo. Presne tak. Po druhom pozretí (nevraviac o treťom, ku ktorému tiež došlo a niečo mi našepkáva, že to tým nekončí) v tom mám jasno: The Broken je jeden z najvýdatnejších hororov desaťročia.

Na jeho tajomstvo budete musieť prísť sami. Na filme je pozoruhodná predovšetkým jeho neskutočná atmosféra. Režisérovi sa podarilo zachytiť unikátnu esenciu zla, ktoré preniká do nášho bežného, všedného sveta. Vo filme zhmotnil všadeprítomné ovzdušie niečoho absolútne šialeného a neuveriteľného. Je to však natočené tak realisticky, že z toho skutočne mrazí a na okamih uveríme, že by čosi také naozaj bolo možné. Nejde o žiadnu explicitná hrôza, a vám po celom tele behajú zimomriavky. Keď už viete, o čo vo filme ide, zakúsite naozaj nepríjemné pocity. Paradoxne prevažne pri scénach, ktoré počas prvého pozerania vyzerajú absolútne obyčajne a neškodne.

The Broken je jednoducho bez pochybností horor, ktorý treba vidieť viackrát, aby divák pochopil jeho pointu. Je ťažké vysvetliť toto tvrdenie bez spojlerov, ale pokúsim sa. Nejde o šokujúci film v štýle Šiesteho zmyslu, kde sa pri opakaovanom pozretí budete spokojne usmievať pri scénach, ktoré pri premiére vyzerali úplne obyčajne. Nie. The Broken neponúka šokujúci finálny twist. Je oveľa rafinovanejší. Ak sa mu rozhodnete dať šancu a dostane vás, budete o jeho zápletke a jednotlivých scénach ochotní (a schopní) debatovať s podobne postihnutými spoluobčanmi celé hodiny.

A tie hodiny aj debatovať budete.


Črepy v hlave (orig.: The Broken)
Žáner: horor
Výroba: Veľká Británia, Francúzsko, 2008, 93 min.
Réžia: Sean Ellis
Hrajú: Lena Headey, Richard Jenkins, Ulrich Thomsen, Melvil Poupaud a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj spoluautora hororu Ďáblův hřbet a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


20. januára 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií