Retro: Teraz sa nepozeraj

Teraz sa nepozeraj - poster

Benátky ako ich nepoznáte. A nikdy ste ich poznať nechceli.

Manželia John a Laura Baxterovci (Donald Sutherland a Julie Christie) za tragických okolností prišli o dcérku. S príšernou traumou sa chcú vyrovnať v Benátkach, kde má John pracovať ako reštaurátor starého kostola. Už čoskoro po príchode do Benátok sa manželia dostanú do kontaktu s dvoma sestrami. Jedna je nevidiaca a zároveň médium. Tvrdí, že duch mŕtvej dcéry je stále s Baxterovcami. John žene neverí, ale čoskoro v slávnom talianskom meste prvý (a určite nie posledný) raz uvidí postavičku v červenom pršiplášti. Presne v takom, aký mala oblečený jeho dcéra, keď zomrela.

Teraz sa nepozeraj patrí spolu s Čeľusťami, Votrelcom, Prichádza Satan!, Vyháňačom diabla, Halloweenom, Carrie, Texaským masakrom motorovou pílou, Úsvitom mŕtvych a s Vyslobodením k najlepším hororovým kusom 70. rokov. A to napriek tomu, že z pohľadu dnešného mladého diváka sa Teraz sa nepozeraj môže javiť ako vyslovene nehororové. Jasné, je to temné a drsné, ale také sú aj drámy z prostredia obchodu s drogami. Napriek tomu ide o horor. V deji sú prítomné nadprirodzené motívy, o ktorých existencii nemožno diskutovať („nadaná“ slepá sestra) a hororový nádych film určite získava i vďaka brutálnemu záverečnému twistu. Nevraviac o tom, že manželia do Benátok ako na potvoru zavítajú práve v momente, kedy v nich vyčíňa šialený sériový vrah, čo je horor sám osebe.

Okrem jednoznačne pekelne sústredených hercov vo filme dominuje fantastická výprava a atmosféra. Benátky poznáme z gýčových pohľadnicových záberov. Nič ako tento film im nemôže byť vzdialenejšie. Tvorcovia rafinovane a geniálne vsadili nie na letné, ale jesenno-zimné počasie. Temné uličky, v ktorých počujete len kvapkanie vody a vlastné kroky. Ulice sú mrazivo vyľudnené, nepríjemne pochmúrne a nehostinne skľučujúce. Kanály pôsobia stiesneným, špinavým, škaredým, nevábnym, zlovestným dojmom. Korunu tomu nasadzujú opadané prastaré interiéry a exteriéry domov. Sú neprívetivé, chladné, zákerne z človeka vysávajú život a teplo. Zamračená obloha visí nízko nad rozpadávajúcimi sa budovami a každú chvíľu prší.

Napriek vynikajúcej atmosfére, kvalitnému scenáru a výborným hereckým výkonom, sa film preslávil predovšetkým legendárnou, autentickou sexuálnou scénou. Je dlhá a ešte i na dnešnú dobu nečakane realistická a otvorená. Dá sa hovoriť skôr o light porne, než o „normálnej“ erotike. Niektoré hollywoodske legendy dokonca hovoria o tom, že to nebolo akože, ale šlo sa tvrdo na vec.

Na filme je okrem iného zaujímavé, ako scenár klame telom a zavádza nič netušiaceho diváka, ktorý nečítal poviedku. Dej je veľmi nepredvídateľný, uberá sa dosť netradičnými cestami a nikto netuší, o čo vlastne v deji ide a aká bude pointa. V zavádzaní dokonale pomáhajú aj rôzne epizódne postavy, ktorých je veľa. Každá z nich sa správa dosť čudne, čo len znásobuje divákovu (a Johnovu) neistotu a otázky (bez odpovedí) pribúdajú.

Režisér britského pôvodu Nicolas Roeg síce minulý rok v novembri zomrel (vo veku 90 rokov), ale zanechal po sebe veľa filmov. Tento je asi najlepší. Pokiaľ vás zaujme, môžete siahnuť aj po knižnej predlohe. Poviedka nepochádza z pera nikoho menšieho, než od britskej autorky Daphne Du Maurier (ktorú mal v láske najmä Alfred Hitchcock, natočil podľa nej Vtákov a Mŕtvu a živú).


Teraz sa nepozeraj (orig.: Don´t Look Now)
Žáner: horor
Výroba: USA, Taliansko, 1973, 110 min.
Réžia: Nicolas Roeg
Hrajú: Julie Christie, Donald Sutherland, Renato Scarpa a ďalší.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


17. mája 2019
Ivan Kučera