Retro – Stratený svet: Jurský park

Stratený svet Jurský park

Ian Malcolm vyráža na krstiny malého T-Rexa.

Štyri roky po premiére celosvetovo úspešnej jednotky sme sa v dvojke dozvedeli, že v skutočnosti existovali ostrovy dva. Isla Nublar bol výstavnou skriňou pre platiacich zákazníkov. Povrch niekoľko desiatok míľ od nej ležiacej Isla Sorny bol divokejší, drsnejší a dinosaury na ňom žili vo voľnej prírode bez ľudskej kontroly. Práve sem vyráža Jeff Goldblum z Cronenbergovej Muchy. A nebude sám.

Spielberg si bol zjavne istý sám sebou. Minule trvalo dlho, kým nám ukázal prvého dinosaura. Tentokrát ich uvidíme desiatky behom prvých minút.

Dvojka je temnejšia. Hladné dinosaury si nevyberajú a nekompromisne likvidujú nielen záporné, ale i kladné postavy. Na ostrove nepristáva jedna, no rovno dve skupiny. Prvej velí pacifista Malcolm, druhá má za úlohy odchytiť najatraktívnejších dinosaurov a vystavovať ich v San Diegu. Presne tam sa odohráva veľké, avšak k pôvodnému materiálu akoby dodatočne prilepené finále. Pripomína Godzillu a King Konga, kde sa obrie monštrum taktiež prechádzalo priamo v uliciach medzi civilmi. Dodnes mnohí diváci tvrdia, že hoci je toto finále dobre spracované, pokojne sa film mohol skončiť o dvadsať minút skôr – na ostrove, krátko po útoku velociraptorov.

Okrem raptorov zažíva comeback aj T-Rex. Objaví sa v páre a aby nebolo srandy málo, tak obaja sú starostlivými rodičmi rozkošného ľudožravého minirexa.

Pôvodne scenár rátal s výskytom pterodaktylov. V hračkárstvach sa dali kúpiť figúrky Malcolma na rogale. Napokon síce zažiarili až v trojke, avšak cameo mali už na konci dvojky.

Okrem Goldbluma (ktorý podáva klasický tzv. jeffgoldblumovský výkon), pôsobivej ponurej výpravy a dravých dinosaurov na seba strháva pozornosť aj zvyšok kastingu: Julianne Moore, Vince Vaughn, Peter Stormare. Za najväčšieho bossa je tu však až Pete Postlethwaite (Dračie srdce, Votrelec 3) ako skúsený safari lovec. Je sympatický a množstvo divákov si ho obľúbilo do takej miery, až zabudli, že ide o zápornú postavu. Pre dosiahnutie svojich plánov neváha búrať morálne zábrany – unesie dinosaurie mláďa a zlomí mu nohy, aby bolo ľahšou návnadou. Pritom je jasné, že s takým zranením vo voľnej prírode malý rex nemá šancu prežiť.

V cameách sa vracajú Richard Attenborough ako Hammond a jeho dve vnúčence, Lex a Tim. Na pláži napadnuté dievčatko z úvodu je dnes 35-ročná Camilla Belle (Na linke je vrah, 10 000 pred Kristom). A keď sme už pri cameách, jedno dostal, verte – neverte, neskorší hororový režisér Eli Roth (Hostel, The Green Inferno); mihne sa spolu s Malcolmom v metre.

Čudné je, že vo finále v San Diegu absentuje viacero kľúčových postáv. Postlethwaiteovi ešte na ostrove ponúknu prácu v San Diegu; on to odmietne a odchádza, ale i tak odchod zo scény pôsobí neuspokojivo. Detto u Vaughna. Ten pre zmenu z deja zmizne oveľa skôr a následne (keď Malcolm, jeho dcéra Kelly a Sarah Harding ledva prežijú boj s raptormi) sa objavuje v helikoptére, akoby sa nechumelilo. Jeho absencia sa síce azda dá vysvetliť (navigoval helikoptéru?), to ale neznamená, že neudiera do očí.

Deštruktívnej akcii v San Diegu predchádza stroskotanie lode v prístave. Podobného stroskotania, aj keď predsa len monumentálnejšieho, sme sa v tom roku dočkali v Nebezpečnej rýchlosti 2. Pasáž s loďou je pekne natočená, no niektorí dodnes premýšľajú, čo vlastne spôsobilo brutálnu smrť posádky. Na Malcolmovu otázku, či sa na lodi prevážali aj iné dinosaury než T-Rex, zaznie jasná odpoveď: nie. Čo potom mužov roztrhalo?

Kým pred San Diegom je film vážny, v meste akoby sa Spielbergovi roztrhlo vrece s nápadmi. Vtipy vyskakujú spoza každého rohu, aj tam, kde by nemuseli (bizarné cameá scenáristu Koeppa a Spielberga, Arnold Schwarzenegger na svojskom plagáte atď.).

Režisér dal dokopy viacero scén, ktoré dnes môžeme označiť za kultové. Útok tyranosaurov na tábor, raptory vo vysokej tráve… Hoci aj Stratený svet: Jurský park vznikol podľa bestselleru Michaela Crichtona, s jeho dejom mal ešte menej spoločných bodov než prvý film.

Zub času sa na druhom Jurskom parku prejavil málo. Dokonca by sa možno dalo povedať, že mu pridal na kráse. Kým v čase premiéry sme mnohí boli rozčarovaní (predsa len sme mali v čerstvej pamäti fantastickú jednotku), po desaťročiach je to poctivé, miestami fakt veľmi dobre natočené dinodobrodružstvo.


Stratený svet: Jurský park (orig.: The Lost World: Jurassic Park)
Žáner: sci-fi, dobrodružný
Výroba: USA, 1997, 129 min.
Réžia: Steven Spielberg
Hrajú: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Vince Vaughn, Pete Postlethwaite, Richard Attenborough, Vanessa Lee Chester, Arliss Howard, Richard Schiff, Peter Stormare, Joseph Mazzello, Ariana Richards, Camilla Belle a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


10. júna 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií