Retro: Seriál Herkules

Hercules_ The Legendary Journeys (1995)

Toto je príbeh z dávnych čias. Z čias mýtov a legiend, keď boli starí bohovia malicherní a krutí a zoslali na ľudstvo osud utrpenia. Len jeden človek sa odvážil vzoprieť ich moci. Herkules.

Hoci je to už pekných pár desaťročí, máme v živej pamäti fascinujúci pocit, keď sme užasnuto sadali pred televízor, aby sme si hypnoticky vychutnali nový diel úžasného americko-novozélandského seriálu o gréckom polobohovi s Kevinom Sorbom v titulnej úlohe. V polovici 90. rokov to bolo niečo nové, nevídané, neuveriteľné. Hltali sme špičkové efekty, úžasné akčné scény a slová z geniálnej úvodnej zvučky sme vedeli odrecitovať, aj kebyže nás niekto zobudil uprostred noci. Kto by bol vtedy povedal, že v skutočnosti je to sračka.

V seriálovej tvorbe sa nachádzajú veci, ktoré sú všeobecne dobré. Potom sú tam všelijaké ďalšie veci. Medzi nimi sú aj také tie seriály, na ktoré nedáme dopustiť, lebo sme ich pozerali ako puberťáci. Zanechali v nás nezmazateľnú stopu a spomíname na ne s nostalgickou slzou v oku. Vravíme si, že vtedy bol svet lepší, jednoduchší, že veci mali zmysel. Čo síce nie je pravda, ale čas obrúsi mnohé hrany. Nakoniec zvykneme spomínať skôr na to dobré, než na to zlé, hoci toho zlého mohlo byť viac.

Herkules je presne z „tých“ seriálov (alebo napríklad Knight Rider). Čo na tom, že počítačové triky neskutočne zostarli? Čo na tom, že akčné scény sú na jedno brdo (to sme si vtedy z nejakého záhadného dôvodu nevšimli)? Čo na tom, že úchvatnosť novozélandskej divočiny nám musel naplno predviesť až Pán prsteňov, lebo tvorcovia Herkula sa zmohli len na pár nudných lúk, aké máme aj doma za činžiakom? Čo záleží na tom, že masové scény vyzerali ako záver trojdňového jarmoku, keď už väčšina obchodníkov a kolotočiarov odišla? Dôležité sú spomienky.

V každom prípade, Herkules bol na svoju dobu ambiciózny. Treba si uvedomiť, že vtedy neboli seriály to, čo dnes. Nebolo reálne, aby bol seriál kvalitnejší ako film (česť výnimkám). Skoro všetky seriály vyzerali, akoby ich robili na pásovej linke. Bolo v podstate jedno, či išlo o akčný seriál, dobrodružný alebo sitkom. Ale Herkules? Ten bol iný. Používal počítačové triky, čo bol šok, lebo sme boli zvyknutí vídať ich v blockbusteroch od Spielberga a nie „iba“ v seriálovej tvorbe. Okrem toho nezabúdajme, že samotnému seriálu predchádzalo päť televíznych celovečerákov. Mierne hororový Herkules v bludisku Minotaura, Herkules a Amazonky, Herkules v podsvetí, Herkules a stratené kráľovstvo a Herkules a ohnivý kruh sa nám v tej dobe javili veľkolepejšie ako niektoré hity, na ktoré vtedy bolo možné naraziť v kine. A hrdinovho otca Dia nehral nikto menší, než legendárny Anthony Quinn.

Po celovečerákoch nasledoval seriál. V rokoch 1995 – 1999 sa rozrástol na šesť sérií, spolu rátajúcich viac ako sto dielov. Za filmami aj seriálom prekvapivo stál hororový režisér Sam Raimi (Evil Dead) v pozícii producenta. Hlavnou hviezdou bol Kevin Sorbo, predtým bezradne sa motajúci v lekárskom trileri Kritický stav. Kevin bol menej drevený ako Arnold Schwarzenegger, ktorý Herkula stvárnil v jednom z najhorších filmov 70. rokov. Popularitu seriál priniesol aj Kevinovmu nižšiemu, ale v akcii hádam schopnejšiemu a ohybnejšiemu parťákovi Iolaovi (Michael Hurst).

Pozoruhodná je postava divokej a nebezpečnej Xeny (Lucy Lawless). Zažiarila už v jednom z pilotov, Herkules a Amazonky. Avšak pozor! Asi si automaticky myslíte, že v ňom hrala Xenu. To však nie je pravda, v skutočnosti hrala úplne inú postavu. Xenou sa stala až v jedenástich dieloch seriálu Herkules, pričom u divákov zaznamenala taký pozitívny ohlas, že jej Raimi následne odklepol spin-off (v rokoch 1995 – 2001 šesť sérií).

Z ďalších nezabudnuteľných hosťovačiek spomeňme Raimiho brata Teda (Candyman, Maniac Cop III), Kevina Smitha (nemýliť s režisérom, ktorý svetu verejne odhalil pravdu o skutočnej povahe Brucea Willisa) ako boha vojny Área či Raimiho dvorného miláčika Brucea Campbella.

Keď bolo jasné, o aký ohromný úspech ide, vyrojili sa lacné napodobeniny a kópie, ako bola už spomínaná Xena, Conan (fakt zlý nemecko-mexicko-americký seriál s Arnoldovým kamarátom Ralfom Moellerom) a na úspech Herkula sa pokúsil nadviazať jeho prequel Mladý Hercules, kde ho hral Ryan Gosling (!). Dopadlo to katastrofálne, zrušili ho po prvej sezóne.

Neskôr populárnu postavu z gréckych mýtov a bájí stelesnil napríklad Dwayne Johnson, Kellan Lutz alebo Paul Telfer v hallmarkovskej mini-sérii. A v polovici 90. rokov sme sa dočkali animovanej disneyovky. Akýmsi nepriamym pokračovaním Herakla mal byť Kull dobyvateľ z roku 1997 (v skutočnosti však pochádzal z pera conanovského R. E. Howarda). Príbeh o odvážnom bojovníkovi z pradávnych fantasy sa natáčal na Slovensku, Sorba dokonca prišiel navštívil Arnold Schwarzenegger, aby mu vyjadril podporu. Z pôvodne plánovanej série však vznikol len jeden nevydarený film, Sorbo sa rýchlo vrátil na pľac Herkula, ešte pár rokov ho natáčal a následne bol seriál definitívne zrušený.

Postupne, ako pribúdali ďalšie a ďalšie diely a série, Herkules začal variť z vody. Motal piate cez deviate a nakoniec bol možno aj rád, že skončil. Už to bolo iba trápenie. Fanúšikovia, aj tí najtrpezlivejší, postupne strácali nervy a odchádzali. Doba sa menila. Začali sme si zvykať na predsa len náročnejšie filmy a seriály, než bol s prepáčením infantilný Herkules. Napriek tomu navždy zostane v našich srdciach. Či už v dobrom, alebo v zlom. Verím však, že skôr v dobrom. Ale s jemne ironickým úsmevom na perách!


Herkules (orig.: Hercules: The Legendary Journeys)
Žáner: fantasy, akčný, dobrodružný
Výroba: USA, Nový Zéland, 1995 – 1999, cca 44 min./epizóda
Hrajú: Kevin Sorbo, Michael Hurst, Kevin Smith, Bruce Campbell, Lucy Lawless a ďalší.


Súvisiaci link

Recenzia: Hercules …a neostane kameň na kameni… (ani Rock na rocku)


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií