Retro: Saturn 3

Saturn 3
Satrun 3 - Douglas vs Fawcett

Robot vs. Michael Kirk Douglas.

Ak ste narodení na začiatku 80-tych rokov, tak Saturn 3 je zrejme jedným z tých filmov, ktoré ste ako deti alebo puberťáci videli v televízii, prípadne na videu, ale už si na ne nejako detailne nespomínate. Hlboko vám utkveli v pamäti, napríklad atmosférou alebo konkrétnou scénou, ale často dotyčnej snímke neviete prísť ani len na názov. Doslova.

Keď sa k Saturnu 3 vrátime v roku 2019, uvedomíme si, aký je zlý. Rozkošným spôsobom zlý. To áno. Ale proste zlý a hotovo.

Hlavne, celé to pôsobí ako turecká vzťahová limonáda, akurát s americkými hercami a jemne obalená do sci-fi hávu. Vražedný robot sa prvých 30 minút na scéne vôbec neobjaví a hoci neskôr stojí za skromnou hŕstkou krvavejších scén (ruka, pes, zďaleka najnepríjemnejšou je ale tá nekrvavá, ale o to nechutnejšia scéna s okom), stále na mňa pôsobil skôr ako light šteklivý erotický film, než ako ďalší Votrelec (ktorým pravdepodobne v predstavách tvorcov mal byť).

Votrelca nespomínam náhodou; Saturn 3 do kín priletel len rok po úspechu kultového Scottovho sci-fi hororu a v mnohom sa ho snaží kopírovať (hŕstka ľudí v obrovskom vesmírnom priestore plus zviera verzus vražedný maniak neľudského pôvodu). Tým sa však akákoľvek podobnosť – a hlavne kvalita – končí.

V tomto prípade nejde o mimozemského agresora, ale o agresora strojového. Namakaný robot mal byť kamoš, ale samozrejme to nevyšlo a zmenil sa na kovového Michaela Myersa. V skutočnosti však krvi veľa nepotečie, keďže posádka je ešte oveľa menej početná, než tá na Nostrome (pričom už tá nostromácka bola veľmi malá). Mne osobne to nevadilo. Navyše, samotní tvorcovia si uvedomili, že takáto hra sa nebude hrať príliš dlho, a tak má film rozumnú dĺžku (neprejde ani hodina a pol – a je po všetkom).

Ústredný pár hrá Farrah Fawcett (Loganov útek, pôvodný seriál Charlieho anjeli zo 70-tych rokov) a legendárny otec Michaela Douglasa Kirk (Spartakus, Tajomná žiara nad Pacifikom, Muž od Snežnej rieky). Kirk, na rozdiel od Farrah Fawcett, stále žije. Medzi ním a Farrah bol počas natáčania fajnový 31-ročný vekový rozdiel. Absolútne neuveriteľné je, že Kirk mal v čase premiéry 64 rokov. Kým mnohí iní herci v tomto veku už pomaly končia s kariérou, on si v pohode strihol akčnú, sexuálne mimoriadne aktívnu rolu. Kirk dnes má 102 rokov, takže jeho 75-ročný syn musí stále poslúchať. (Každopádne, Saturn 3 v šialenom vekovom rozdiele medzi hrdinom a jeho sexuálnou partnerkou prekvapivo prehráva vinou Pasce, kde bol medzi Seanom Connerym a Catherine Zeta-Jones neskutočný rozdiel 39 rokov.)

Tretieho človeka na palube nestelesnil nikto iný než Harvey Keitel (Od súmraku do úsvitu, Pulp Fiction). Najväčším lákadlom snímky je však zrejme dotyčný robot. A ide o peknú prácičku. Keď James Cameron o štyri roky neskôr prišiel s prvým Terminátorom, bol to šok a určite lepší film ako Saturn 3. Ale faktom je, že James šikovne ušetril nemalé peniaze na tom, že Arnoldov T-800 bol podstatnú časť filmu ukazovaný ako normálny chlap. Až s pribúdajúcimi zraneniami čoraz mohutnejšie vykúkal strojový dizajn. Nie tak robot v Saturne 3 – ten je od samého začiatku klasickým „strojom“ s rôznymi hadičkami, žiarovkami, trubičkami a viditeľnými mechanickými súčiastkami. O šesť rokov neskôr prišiel podobný prototyp, ale neporovnateľne láskavejší, láskyplnejší a priateľskejší – Číslo 5 žije.

Ako bolo naznačené hore, o Saturne 3 môžeme, obávam sa, skonštatovať jednu vec: Možno sa nám zapísal do nostalgickej časti srdiečok, ale beh s časom prehral. Ten, kto robil kasting, bol zrejme šialený. Románik medzi Douglasom a Fawcett je nepredstaviteľne nereálny a vrcholne kuriózny. To už nie je ani tak otec a dcéra, ako skôr dedko a neposedná vnučka.

Veľmi zlé je to však po vizuálnej stránke. Z detských liet som si spomínal na to, že základňa vyzerala úžasne. No to bol zjavne klam. V roku 2019 vyzerá hrozne. Na jednej strane efektný komplex (až labyrint) chodieb, laboratórií a kajút, na druhej to pôsobí nízkorozpočtovo. Trápne sú aj hlavne zo začiatku hojne používané miniatúry, ktoré v dnešnej ére pôsobia, ako keď sa stretnú vaši sedemroční synovcovi a hrajú sa s angličákmi.


Saturn 3 (orig.: Saturn 3)
Žáner: sci-fi, horor
Výroba: Veľká Británia, 1980, 88 min.
Réžia: Stanley Donen, John Barry
Hrajú: Farrah Fawcett, Kirk Douglas, Harvey Keitel a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


4. októbra 2019
Ivan Kučera