Retro: Princezná Fantaghiro

Fantaghiro 1

„Keď sa naučíš brániť, naučíš sa bojovať.“

Bola raz jedna krajina, v ktorej nepoznali mier. Vládol jej prísny kráľ (Mario Adorf), márne čakajúci na to, kedy mu manželka porodí syna. Dediča. No mal len dve dcéry. Zatiaľ. Teraz je manželka opäť tehotná… a opäť je to dievča. Fantaghiro. Ako sa ale v nasledujúcich rokoch ukáže, najmladšia z kráľových dcér má svoju vlastnú hlavu a divokú povahu, vďaka čomu je stokrát akčnejšia než akýkoľvek syn.

Vyrastal som síce na Terminátoroch a Predátoroch, ale treba čestne a so sklopeným, zľahka zahanbeným pohľadom dodať, že aj na talianskej Fantaghiro. Ide o televízny film, po ktorom následne pricválali štyri pokračovania. Všetky mali rovnakého režiséra a zakaždým šlo o sériu dvojdielnych filmov s celovečernou minutážou. Všetky, až na posledný, zavítali na televízne obrazovky vždy s ročným odstupom (piaty s dvojročným). Bizarnosťou je, že za projektom stojí spoločnosť Silvio Berlusconi Communications, patriaca neskoršiemu kontroverznému viacnásobnému premiérovi Talianska.

Hoci ide o rozprávku, úvodné minúty prekvapia temnou atmosférou. Pochmúrne prírodné exteriéry, kde dochádza ku krvilačným bojom medzi vojakmi, ktorých je síce málo, lebo rozpočet nepustil, ale aj tak si ich hocikto môže pomýliť s o desať rokov starším Excaliburom. Túto realistickú ponurosť však veľmi rýchlo opustíme. Zavítame do rozprávkových hradov a malebných zámkov a dostaneme značne naivný a detský scenár. Dokonca aj kráľ, vedúci dlhé roky brutálne krvavé nájazdy, je prezentovaný ako komický ujo. Čo je absurdné, hlavne ak si v každej scéne s Mariom Adorfom spomeniete na tyranského otca z Via Mala. Tento zvláštny pocit je okrem herca zapríčinený tiež režisérom; nie je ním totiž nikto iný, než hororový Lamberto Bava (Macabro, Démoni 1 – 2).

Fantaghiro zanechala v našich nostalgických srdciach a retro spomienkach ťažko zmazateľnú stopu. V 90. rokoch, keď sme ju pozerali na videu a hlavne v televízii, to bola bomba. No ako mnohé vtedajšie (pseudo)bomby, ak by sme ju mali objektívne hodnotiť dnes, nedopadla by veru príliš dobre. Davové scény naozajstný dav nepripomínajú ani pri najlepšej vôli. Akčné scény sú na úrovni česko-slovenskej televíznej inscenácie a scenár je značne nepochopiteľný. Čarodejnica ovláda teleportáciu, napriek tomu ju na úteku pred ozbrojencami nepoužije, ale sa radšej komplikovane a dlho premieňa na myš. Mimoriadne rafinovaný je i spôsob maskovania ženy za muža len vďaka tomu, že si ostrihá vlasy, a okamžite ju všetci pokladajú za chlapa. Princezná zjavne študovala umenie maskovania u Clarka Kenta, ktorý je na danú problematiku renomovaným odborníkom. Samostatnou kapitolou sú úžasne zlé animatronické modely – od hovoriaceho kameňa cez hovoriaci strom až po hovoriacu rybu.

Čo relatívne nezostarlo, tak to sú malebné prírodné scenérie lúk, lesov, hájov a jazier. Pre tých z nás, ktorí sme na tom vyrastali, sa stali kultové mená a postavy. Zradný a zlý generál v podaní Jean-Pierrea Cassela (otca Vincenta Cassela z Purpurových riek), verná dvojka nazvaná drasticky Cataldo a Ivaldo (Ivalda stelesnil Čech Tomáš Valík, ktorý zomrel v roku 2016 ako 51-ročný) a ich šéf Romualdo (Kim Rossi Stuart). V našich zemepisných končinách určite zaujme výrazný český kasting. Natvrdnutých princov, žiadajúcich o ruku kráľove dcéry, si s chuťou zahrali Filip Renč a Jan Kraus. Rytiera s výraznými sklonmi k alkoholizmu (ktorý by si za to všetko zaslúžil nemilosrdnú popravu) Pavel Zedníček a hrdinkinu sestru Kateřina Brožová. V pokračovaniach to bolo s inváziou českých hercov ešte mohutnejšie.

Napriek nízkym kvalitám má prvá Fantaghiro i po rokoch niečo do seba. To „niečo“ v nej ale nájde zrejme len divák, ktorý na nej vyrastal. Aktuálny mladý divák, ktorý ju nepozná, bude asi šokovaný. Pritom Fantaghiro by sa v dnešnej ére (kampaň MeToo alebo v hollywoodskych filmoch a seriáloch nastupujúca vlna akčných žien) uchytila a zrejme by sa dočkala veľkého úspechu, ak by vznikol remake. Bola totiž pokroková. Silná žena vo svete, v ktorom si „musí“ uvedomiť svoju menejcennosť a byť podriadená mužovi, a to nielen telesne, ale i duševne. Pokorne sa podvoliť chlapovi a ustavične mu prejavovať rešpekt. Tvrdohlavá a miestami až neznesiteľne urečnená, pohotová a vynaliezavá Fantaghiro proti tomu brutálne zbrojila už ako dievčatko (scéna so studňou je mimochodom skvelý nápad, ako ukázať dospievanie, resp. tok času).

Slovenské televízie dvojdielny snímok uvádzali pod komplikovaným a dlhým názvom Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro. Rovnaké krkolomné pomenovanie nečakane ponechali aj ostatným sériám a to napriek tomu, že dej už s jaskyňou nesúvisel.


Stručný prehľad jednotlivých sérií:

  • 1991 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro (orig. Fantaghirò). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Kim Rossi Stuart, Ángela Molina, Jean-Pierre Cassel, Pavel Zedníček, Jan Kraus, Filip Renč a i.
  • 1992 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro II. (orig. Fantaghirò 2). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Mario Adorf, Brigitte Nielsen, Kim Rossi Stuart, Karel Roden, Anna Geislerová a i.
  • 1993 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro III. (orig. Fantaghirò 3). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Ursula Andress, Kim Rossi Stuart, Nicholas Rogers, Brigitte Nielsen, Jiří Krytinář a i.
  • 1994 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro IV. (orig. Fantaghirò 4). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Nicholas Rogers, Horst Buchholz, Ursula Andress, Brigitte Nielsen a i.
  • 1996 – Jaskyňa Zlatej ruže alebo princezná Fantaghiro V. (orig. Fantaghirò 5). Réžia: Lamberto Bava. V hlavnej úlohe: Alessandra Martines, v ďalších úlohách: Remo Girone, Brigitte Nielsen a i.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


18. januára 2019
Ivan Kučera