Retro: Pandorum

Pandorum poster

Rok 2174. Zem je totálne preľudnená. Na planéte sa vedú vojny o obmedzené zdroje potravín a vody. Poslednou nádejou sa stáva kolonizačná kozmická loď Elysium, ktorá s gigantickým počtom ľudí vyráža do hlbokého vesmíru, aby osídlila novú planétu. Je to novodobá Noemova archa. Cestou tam sa však prekvapivo niečo veľmi škaredo pokazí a prichádza bububu. Z umelého spánku sa prebúdza mladý, nič netušiaci technik Bower (Ben Foster – Warcraft, X-Men: Posledný vzdor, 30 dní dlhá noc). Loď nájde v chaotickom, neutešenom, poničenom stave. Zdá sa, že posádka je alebo mŕtva, alebo sa s ňou stalo čosi ešte príšernejšie. Z posledných síl sa mu podarí prebudiť svojho nadriadeného, skúseného Paytona (Dennis Quaid – Čeľuste 3, Môj nepriateľ, Dračie srdce). Spolu sa vrhnú na prieskum obrovskej lode. A to nemali robiť.

Zbožňujem vesmírne survivaly. Light verzie à la Marťan a Gravitácia sú fajn s nábehom na super, ale mojou srdcovkou sú hororové odnože na čele s Votrelcom a Horizontom udalosti. Ku ktorému v roku 2009 pribudlo Pandorum, skombinované s Pádom do tmy. Od filmu nikto nič nečakal a nakoniec je to jazda s dobrými twistami.

V prvom rade vás zaujme skvelá výprava. Tá loď vyzerá úžasne. Nie až tak fenomenálne ako Horizont udalosti, sorry. Ale i tak je to krásna práca s interiérom. S exteriérom až tak nie, keďže poriadne ho uvidíme len na začiatku a na konci, ale to má súvis s finálnymi spoilermi, takže pššššt. Vnútorný dizajn gigantickej lode je na parádu. Je to skôr obrovské mesto než vesmírna loď. Sú tam úžasné futuristické časti, ale aj priestory, ktoré obchádza temnota a do ktorých je lepšie nechodiť. Ustavične odvšadiaľ kvapká voda, do tmy bezbranne blikajú monitory a tých pár ľudí sa bezmocne prechádza priestormi, v ktorých číha nevýslovné zlo.

V druhom rade si všimnete skvelú prácu s atmosférou. Je vyhrotená, vymaznaná, od začiatku zlovestná. A potom je to akčná hororová jazda. Priestory vesmírnej lode samé osebe vytvárajú parádnu atmosféru. Niektorí v súvislosti s týmto filmom spomínajú geniálnu knižnú sci-fi klasiku Briana Aldissa Nonstop a dokonca starý český komiks Galaxia.

V treťom rade si všimnete scenár. Tvári sa štandardne, ale ku koncu má dostatok síl na vytasenie niekoľkých fajnových nečakaných zvratov.

V štvrtom rade sa herci snažia. Jasné, toto nie je ten typ filmového zážitku, za ktorý by herci dostávali oscarové nominácie. Ich postavy nie sú nijako extra zázračne napísané, ale Ben Foster je vcelku sympaťák (a to s tým chrobákom by ste asi na jeho mieste neurobili), Dennis Quaid ako nemilosrdný kapitán má patričnú autoritu a fajn sú i herci z vedľajších úloh, medzi ktorými spoznáte Normana Reedusa, aktuálnu hviezdu Walking Dead. Pestré pocity zo sledovania spôsobuje i to, že hrdina na svojej ceste loďou stretáva rôzne nečakané postavy.

Škoda, že pôvodom nemecký režisér Christian Alvart odvtedy nedokázal prísť s ničím zaujímavým, ak ironicky nerátame príšerný Prípad č. 39 s Renée Zellweger. Ako sme sa už bavili, Pandorum dosť pripomína Horizont udalosti. Preto vás zrejme nešokuje informácia, že Pandorum produkoval režisér Horizontu udalosti Paul W. S. Anderson.

Škoda troška čudnej práce s netvormi, ktorí možno mali viac a častejšie zostať ukrytí v tme. Občas totiž vidno, že na nich maskéri predsa len mohli a mali ešte troška zamakať. Aj loď vyzerá zvonku úžasne a fenomenálne, bohužiaľ ju (lebo spoilery) takto vidíme len krátko na začiatku a krátko na konci. Jej vnútrajšok je pôsobivý, pripomína hrdzavý vrak uprostred vesmíru podľa vzoru Votrelca. Zároveň je ale zjavné, že tvorcovia takto ušetrili. Po vizuálnej stránke z niektorých konkrétnych miest kvapká slabší rozpočet. O to viac potom udrú do očí iné trikovejšie a výpravnejšie časti, ktoré bohvieako neladia s tým predchádzajúcim.


Pandorum (orig.: Pandorum)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, Veľká Británia, Nemecko 2009, 108 min.
Réžia: Christian Alvart
Hrajú: Ben Foster, Dennis Quaid, Norman Reedus a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


1. marca 2019
Ivan Kučera