Retro: Nová nočná mora

Nová nočná mora

Pozor, Freddy chce preniknúť do nášho skutočného sveta!

Keď bolo oznámené, že do čerstvo pripravovanej Nočnej mory z Elm Street sa po rokoch vracajú Wes Craven, Heather Langenkamp a John Saxon, fanúšikovia série zostali v nemom šoku a úžase. Na scénu však okamžite nabehli dva problémy.

Problém č. 1: V tom čase už séria veľa fanúšikov nemala. Od Freddyho smrti uplynuli tri roky a divácky záujem o Kruegera sa znížil na minimum. Ľuďom by nový diel bol ľahostajný aj v prípade, keby v ňom hral Arnold Schwarzenegger (a to bolo v prvej polovici 90. rokov čo povedať).

Problém č. 2: Ako sa ukázalo v kine, nakoniec bolo všetko oveľa komplikovanejšie a Heather s Johnom sa síce naozaj vrátili, avšak hrali samých seba.

Dej Novej nočnej mory totiž síce ráta s existenciou predchádzajúcich častí, ale vychádza z faktu, že to boli len hollywoodske filmy. Ich tvorcovia a herci tým pádom reálne existujú, majú svoje životy a Freddyho Kruegera vnímajú ako fiktívnu postavu. Napriek tomu sa v okolí Cravena, Englunda, Heather, Saxona a producenta série Roberta Shayea (áno, aj ten sa dostaví) dejú podozrivé veci. Isté je, že všetci (až na Saxona) sa začínajú správať čudne. Craven údajne píše nový diel Nočnej mory, ale správa sa pri tom mimoriadne zvláštne (aj na svoje pomery), Englund maľuje psychopatické obrazy, Shaye sa tvári, akoby sa mu anonym dennodenne vyhrážal smrťou a Heather obťažujú stalkerovské telefonáty, v ktorých anonym imituje Freddyho. No a potom prídu prvé úmrtia. A ako na potvoru sa blíži desiate výročie premiéry prvej časti.

Nečudujem sa, že diváci boli zmätení. Nevedeli, čo pozerajú, čo to je, čo sa od nich očakáva. Zabíja „ozajstný“ Freddy alebo je to len akési všeobecné, univerzálne, pradávne zlo, ktoré sa naňho podobá? Hrá Heather Langenkamp samú seba alebo len osobu, za ktorú ju pokladajú fanúšikovia bez toho, aby vedeli niečo o jej súkromí? Vrchol tento (úmyselný) chaos dosiahne vo finále, keď John Saxon na striedačku hrá Johna Saxona (teda sám seba) a zároveň šerifa z jednotky (citujúc scénu z finále jednotky, ale zároveň sa nachádzajúc v úplne novej scéne, vymyslenej špeciálne pre potreby Novej nočnej mory). Nechápete? Nevadí. Alebo vadí?

Jeden by povedal, že takýto scenár je strašne vtipný, zábavný, šikovný a možno dokonca vari azda až geniálny. Nie je. Môžeme oceniť, že to má Craven ako režisér pod kontrolou. Film rozhodne nie je zlý. Je však vizuálne obyčajný, matný a nevýrazný. Nevyskytujú sa v ňom takmer žiadne veľkolepé snívacie scény, s ktorými bola sága spojená v minulosti.

Heather je (vzhľadom na svoju minulosť) o dosť popredku pred bežnými hrdinkami slasherov. Navyše je to dospelá vydatá žena s dieťaťom, čo vo vyvražďovačkách určite nie je bežné. Saxon sa objaví na scéne neskoro, ale o to lepší potom je. Wes má vo filme menší priestor, čo je škoda, ale i v tých pár scénach, v ktorých účinkuje, je suverén a má vo vystupovaní niečo príjemné, chápavé, hrejivé a ľudské. Englund hrajúci (teoreticky) sám seba je takisto sympatický, pohodový človek. Ostatní hrajú vedľajšie postavy, ale treba spomenúť aspoň hrdinkinho malého syna v podaní Mika Hughesa (Cintorín domácich zvierat, Policajt zo škôlky, Spawn, Mercury), Lin Shaye (v jednotke hrala učiteľku) z hororovej série Insidious a výraznú scénu z márnice tu má W. Earl Brown (o dva roky nato zažiaril vo Wesovom Vreskote ako kameraman, ktorý doplatí na to, že je záznam pár sekúnd oneskorený).

Je to prvý raz, čo sú hlavnými hrdinami dospelí. Doteraz to zakaždým boli puberťáci, zatiaľ čo dospelí mali menej dôležité úlohy rodičov, lekárov a policajtov.

Nová nočná mora je WTF zážitok, ale na rozdiel od mnohých iných WTF zážitkov je jasné, že to bol zámer. Druhou stranou mince je, či to, že je „iná“ a WTF, automaticky znamená, že je aj lepšia. Za mňa nie. Chápem, že (a prečo) sa divákom príliš nepáčila a sériu na najbližších deväť rokov zabila. Potom prišiel crossover s Jasonom a v roku 2010 remake z produkcie Michaela Baya.

Odvtedy sa o ďalšom Freddym sem-tam hovorí, ale medzitým Craven zomrel a Englund je sedemdesiatnik. Nič z toho však už nemá s naším retrom nič spoločné. Preto sa tu naša cesta s Freddym končí. Dobrú noc a nech vás neprenasledujú žiadne nočné mory.


Nová nočná mora (orig.: New Nightmare)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1994, 112 min.
Réžia: Wes Craven
Hrajú: Heather Langenkamp, Robert Englund, Miko Hughes, Wes Craven, John Saxon, W. Earl Brown, Lin Shaye, Robert Shaye a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. augusta 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií