Retro: Netvor

Creature

Ďalší z votreleckých pohrobkov.

Titan. Mesiac planéty Saturn. Na jeho drsnom (v podstate doslova) povrchu sa práve neplánovane stretli dve posádky nadnárodných korporácií: americká a nemecká. Od prvej chvíle medzi nimi zjavne panuje neskrývaná rivalita. Napriek tomu budú musieť nečakane spojiť sily, aby si v nehostinnom, nepriateľskom prostredí zachránili holý život. Proti nim totiž stojí tajomný exemplár niečoho príšerného. Obluda, ktorá tu na nich čakala dvestotisíc rokov.

Čo dodať. Snáď iba jedno. Bola riadne trpezlivá.

Keď som chodil na základnú školu, často sa moje piatky niesli v znamení hodení školskej tašky do kúta, pričom na tento akt plynulo nadväzoval rýchly a zbesilý útek do videopožičovne. Veľakrát som si požičiaval pekne drsné veci (Maniac Cop, Aligátor, Stopár).

Jedným z „tých“ filmov bol aj sci-fi horor, ktorého názov som následne zabudol. Aj v dospelosti som si však dobre pamätal aspoň samotný film, jeho atmosféru. Zanechal vo mne hlbokú nostalgickú stopu. Po desaťročiach som si chcel zážitok zopakovať, no nedokázal som vypátrať, o čo presne šlo. Vedel som len to, že disponoval temnou atmosférou, votreleckým netvorom, nechutnými vraždiacimi scénami a nejakým, s prepáčením, „ksichtom v hlavnej úlohe“. Slepou uličkou sa ukázal byť Malcolm McDowell. Najskôr som si myslel, že tým „ksichtom“ bol práve on. Lenže sa ukázalo, že som sa mýlil. A tak som pátral ďalej. Až neskôr sa mi, vďaka inému videomaniakovi, podarilo vypátrať, že inkriminovaný film nesie názov Netvor a tým „ksichtom“ nie je maniakálny McDowell, ale maniakálny Klaus Kinski (Fitzcarraldo, Nosferatu – Fantóm noci, Aguirre, hnev Boží).

Netvor vznikol v roku 1985 a okamžite sa zaradil do početnej skupiny votreleckých kópií. V nich znudená a otrávená (proste realistická) partia podráždených mužov a žien v hlbinách kozmu (prípadne na Zemi, ale to nebolo až také časté) bojuje proti krvilačnému monštru, ktoré je zjavne nad ich sily. Z podobných „kópií“ ďalej spomeňme tituly Mutant, Leviathan, Deep Star 6, Saturn 3, DNA – Stvorenie netvora, Relic, Storage 24, Kriteri 4, Život, Vírus, Pandorum, Insemoind, The Rift, Splice, Inseminátor… Už rok po Netvorovi sa dostavili skvelí Votrelci. Dovtedy sme museli čas zabíjať rôznymi menej vydarenými klonmi a vykrádačkami, ako boli Galaxy of Terror s Robertom Englundom, Saturn 3 s Kirkom Douglasom, Forbidden World alebo dnešné Retro.

Väčšia časť deja Netvora pozostáva z nezmyselných dialógov:

„Ak ma tu necháte, poviem vám o tej veci viac.“
„Dobre, necháme. Povedz.“
„Nie, nie. Nemôžem vám o nej nič povedať.“

Zvyšok sa skladá z čudných postáv, drsného gore, jednej trápnej latexovej postavy na konci a zmäteného pobehovania po lacnej, ale napriek tomu vcelku pôsobivej scéne. Tá občas pripomína nočnú moru, v ktorej netušíte, kam presne utekáte, ale viete, že v tom musíte pokračovať, inak vás niečo dobehne a zožerie.

Paradoxne, hoci je výprava (ako celý tento film, vrátane kastingu a scenára) lacná, podvyživená a o ničom, nakoniec z nej prekvapivo na diváka preskakuje solídna, temná a ponurá atmosféra. Film mal zjavne nízky rozpočet, ale kameraman Harry Mathias šikovne zahalil výpravu do rúška tajomnej tmy, šera, pološera a tieňov. Čiže vlastne z mínusu urobil tak trochu plus. Prekvapivo, funguje to.

Plusom naopak dozaista nie je samotné monštrum, ktoré sa v plnej svojej ozrutnosti objaví až na konci a je to fakt hrôza. Dovtedy vás však čaká nečakane vysoké množstvo nečakane drsného gore. Netvor je videoklasika. Pre niektorých. Pre zvyšok populácie je to takmer odpadový sci-fi horor, ktorý predobrazu od Ridleyho Scotta nesiaha ani po chvost.


Trailer k filmu Creature


Netvor (orig.: Creature)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, 1985, 97 min.
Réžia: William Malone
Hrajú: Stan Ivar, Wendy Schaal, Klaus Kinski a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


17. septembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií